[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
嘩 呢啲公司真係唔做到罷
cls
No, 咁係有意誤導
但你可寫 discretionary bonus 2-4 mths
往日之日不可追,下份搵嘅時候rectify 啦
好 多謝
之前選擇課金比手足,好似實際啲

唔食飯飲咖啡比唔比面呀
老人家我怕醜
支持你繼續課金
方丈你好
想問下面試成日問你有咩缺點
應該點答先最得體?
我唔直接答你,我用片嚟答你

https://youtu.be/q-PROSOdUhM
方丈你好
我見新工嗰時 新公司要求拎我舊公司份contract copy
我可唔可以話因為confidential而唔比?
Thx
要點樣答 (想做幾多年)依個問題
可以 同佢講 呢份合約已經not update ,最後你俾佢嗰份文件應該係reference letter
睇吓係乜嘢職位,如果係政治撿控 我乜都睇唔到
盡可能都想搵一個穩定發展嘅環境
方丈你好 係米可以腥cv同cobver letter 你睇?fg 搵左好多工都唔請
方丈你好 我喺公司做咗年幾 pt, 平時每個禮拜返三日咁上下, office hr
近排腦細想 cut 我鐘 cut 剩一日
同事啲小道消息話係有 HR 想避 418
想問方丈呢個原因可能性大唔大?
想知因咩事要開我刀
Ap test好難 點先可以improve 自己ap test skills ? 2020 Grad 未有offer
同問
可以啊,我回得慢姐,但一路都覆緊

有問題心急想知,就直接放落去Google Excel啦,因為我個個星期六日,夜晚10:30都會直播

https://forms.gle/f8nhkVizfm7QmfUX8
大呀,公司賺錢賺得少,咪想cut part-time,cyr 福利囉,非常之正常
如果係呢類型嘅位,背景調查多數唔會好似銀行咁,要查晒家宅,查晒信貸紀錄,咁所以如果HR唔特別走去查你,咁就會冇事

因為其實佢特別嘅方法查你,係另外要俾錢的,所以佢唔一定會走去check你,佢最多會叫你自己填表,話有冇,你可以附近嗰幾part 直情留空佢,因為其實HR 唔會好認真睇,如果你係中型公司的話
咁奇怪嘅,我記得好似我有答過你。

其實你話你Excel同PowerPoint勁的話,絕對係一個好重要嘅長處

其實如果你而家要搵,你可以試吓搵普通初階嘅H R助理,基本上如果你接受到平手轉工,唔加人工的話,都應該會有機會可以搵到。

至於行業,行行都一樣,市道唔太好,無一行人工會特別高,發展會特別好
少年們,上網有mock 卷架, Google啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞