[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
冇話唔得架,又唔係犯法,衰格啲囉。

個感覺就係騎牛搵馬,你女神星期一同你食飯,但係有個鄰家女孩星期五同你告白咁上下
唔會
其實係去讀嘅話,如果時間唔多,我會建議搵返本港大專院校嘅文憑會好啲
你好方丈
interview一開波用中文叫我介紹下自己
其實係咪suppose我係用英文講
唔知點解我覺得硬係怪怪地
人地中文問 我無啦啦用英文講嘢
中間可以講啲咩承接
定直接開始介紹自己
咁你覺得做hr既晉升前景係咪麻麻 好驚又成日OT人工又麻麻晉升前景又差唔想咁就一世
佢用中文,你咪用中文,佢轉Channel你咪一齊轉囉
唔係加租都極高層咪高囉
君不見聖公會
其實呢……我自己都做緊,我就覺得晉升就還好,我都約莫一年至一年半升一次

其實呢啲真係好睇個人際遇,同埋識唔識爭取機會,同埋個人醒唔醒,有冇老細照
你好方丈 我最近返新工一個月左右
公司背景福利都唔錯 但唔好彩遇到個針對自己ge上司 上司者都唔鍾意我 幾乎每日都會比佢當眾羞辱 又無理取鬧 但講到自己好合理咁 我就錯哂。以前ge我遇到咁會反抗 但我而家就接受哂 無反抗過 因公司好大好多人 唔想玩大件事
觀察過公司環境 其他人都唔會咁 只有我先係咁
本身唔想比人炒 所以都頂硬上
但而家覺得自己咁都唔辭職 先至無尊嚴
仲慘過比人炒
份工可以學到野 人地都睇得出我想學野 但都唔係咁無尊嚴 唔理公司背景有幾好 都覺得始終有個咁ge上司壓住 唔會系間公司發展得好過得好
如果只係返咗一個月,又真係冇可能頂得順,咁其實我會建議轉工啦,一個月空白期唔算長,唔寫哩份算啦
其實我係無一個月空白期 之前辭左職隔左段時間先搵到工 因為呢間公司我都reject 過其他offer
想問fg如果想入大公司黎講,intern重要啲定gpa重要啲?有冇話咩hon係合格線?
非三大 first hon可以同三大比?
single mgt major first hon 好定mgt +business analytic double major second up hon 好?
方丈 今年19 HR fg 依排sd 左好多cv都無咩interview 咁岩有個大公司trainee program contact我 但就做3年 應唔應該試下 會唔會太長?
想問下做recruitment consultant 既就業前景明唔明朗?唔係好想跑數 轉唔轉得返出去做HR工?
想知second in會問乜 因為未試過要second in
first in都係自我介紹+傾下點解想做同對份工邊part有興趣
second in仲會問咩
唔係好明喎,你咁講咪即係多個一個月冇做嘢囉,如果你而家辭職,而搵工嘅時候呢份唔寫
1. Intern

2. Second up
定係咁樣計,要睇埋你有啲乜嘢實習,有啲乜嘢其他 achievements
講就講話做三年,你入咗去有伏,到時再辭職都唔使三年通知期㗎
最少我請過咁多個hr, 我從來冇考慮過agency background
要睇吓你第一次面試嗰陣問咗啲乜,如果係部門主管同你見的話,問嘅嘢就會更加多係關於份工作本身,或者同個部門夾唔夾既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞