[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
大家好 貧僧上左水答問題了 忙死潛水前繼續答

回回帶我既常識系列:
https://youtu.be/Li3_zPwQ5Ok

同埋如果無account 可去Facebook in box
https://www.facebook.com/fongcheunghr/

冇收錢,冇廣告,純粹係我做咗HR 好多年,想積下德,當買贖罪券同大家有問必答姐
如果讀cityu marketing grad就搵HR工 會唔會少啲面試機會?
方丈可吾可以幫手睇睇CV啊??感激感激
都唔會嘅,尚算係商科,但其實實習工作更重要,你有冇搵相關嘅interm?
有冇send to Facebook呀?我依家清緊。
想問如果係recruitment agency做part time (duties部份關於HR) HR會唔會覺得衣個工作經驗冇用?
方丈如果要去in黑警有咩要注意?
上年fg 做garment merchan
聽日見新工
Now 14.7
New 18
合唔合理?應該點叫
Thx
正常JOBDB個類APPLY轉左VIEWED幾耐冇CALL/EMAIL可以唔洗諗有得IN??兩三日定一個星期??
我有兩間想做既公司兩日前轉VIEWED未有FEEDBACK
如果非8大社科 做HR有無13k 好驚比人壓價
同你一樣非8大社科 可以答你係有嘅
我fg果年有兩個hr offer都超過13k
有返啲希望 你本身expected salary 係幾多
想做比如之前做過secondment/vendor contract係bank返工之後apply bank perm job,你地CV會點寫,就咁寫個間bank,定employer公司名?

見有d hr interview review你CV同form個間會要你寫清楚?

如果CV無寫明係secondment 而直接寫左個client名點算
一份開15(有俾佢壓過價),一份開14
Btw Sorry方丈姐姐佔用左你少少位
方丈,我想請教下,我面完試隔一個星期打俾hr問幾時會有結果,佢答我個招聘程序未完,但話我係個候選名單排好前,叫我等多佢一個星期回覆。我想問係咪只要程序未完,只算遇到岩既candidate都要等?定抑或佢玩我
方丈!!!我係上個post問summer job資歷差好遠應唔應該in嗰個麥兜

我有聽你話,真係去咗in,事前有睇定片打底咗prepare,當時已經feel到好ok,話一定會通知我
苦苦等咗一個禮拜佢終於真係call翻我約我去簽約,多謝方丈指點
唔該哂你
你意思係你係Agency入邊嘅HR department度做嘢?
揀過第二份工?
有冇試過寫低晒要做嘅嘢,等自己唔好唔記得,逐個對返?
其實轉工升10至15%係正常,但係你要諗清楚你呢一年入邊成長左幾多,點解值得升職加人工轉工?
其實睇咗之後,係有興趣嘅,兩日之內乜都打俾你啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞