[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
[member]我見親都要成2-3年 同埋好私人同公營的EA 唔係好同[member]
外國讀書 下年grad 想係個邊報番香港graduate program, 佢地call唔到我會唔會小左好多機會 定係hr其實都會好有耐性用email同你聯絡
最近有份工approach 肯開我而家人工再加30%比我 佢聲稱平時都係加20%
但我而家份工都算低人工 而我公司下年都會加25%到 再會年年加 所以始終覺得個offer唔係太吸引
想問下通常一間公司係想請你 人工頂盡會肯加現有嘅幾多%比你?
我都係
fg大公司但低人工..HR below 14k 但benefit唔錯 如果做一至兩年再跳岀去有無機會開番高少少既rate
方丈 想問second in 通常會問乜?
其實以fg嚟講咩benefit先算係好例如要有幾多日AL?
plan咗9月尾去旅行
如果見工問起 幾時返到工 應該點答佢?
遞辭職信之前請al,有無得放
方丈,你好
我係HR degree grad, 想問下如果做2年空少再落地搵HRA工會唔會好難?
Fg第一份工做細公司係咪真係會影響第時轉工?
第一份工係咪最好搵大公司啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞