[方丈深潛上水] HR 有問必答 - 繼續討論

902 回覆
41 Like 7 Dislike
如果係咁的話,咁你咪直接話唔滿意, r 下囉
通常呢,都幾性別歧視嘅,男上司搞女下屬就未必得,但係倒返轉呢,又好少見話唔俾,不過最高層嗰啲其實都有規條話唔准嘅
可以嘅
轉工

第一份工入得低 又無人initiate 同你做catch up
除左轉同升之外 都無方法
我地會咁做的

就算唔改你個分,到計加人工個陣都會Internal 郁你個%
你意思係你個履歷表上面有自我介紹嘅位?
其實你應該轉工,下一份你叫高少少,正常轉+10-15%,你可以叫到去20-25。

到你去到其中有一份轉工嗰陣加好多嘅時候,你就喺嗰一份留耐啲。起碼兩年。同埋你唔好只係同你嗰一位同事比,可能佢係你全個部門嘅特例呢。
唔係啊 interview嘅self intro
可以的
不過都in完 有一兩題答嗰陣erer聲 我諗都應該玩完
Anyway都感激方丈嘅幫忙
No worries and may the god of offer bless you lol
Thank you square ten feet
1. 係嘅,因為香港通常轉工,你前一份工嘅人工就會係你嘅重要參照點,通常轉一次工都係+10-15%, 咁你個起薪點低,你點加落去都會低

2. 我想知道你做邊行 大約係咩位
唔會 照申請啦
係工既問題定行業問題
咁你做個行都幾專架喎
如果係咁 識人好過識字 靠referral 轉工先會升得多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞