[勿提lorealgroup+新手請睇懶人包] 化妝品及護膚品討論區 #22

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
有無sis去過cdp vip免費化全妝
係咪真係幫你化成個妝,定猛sell?
連男朋友都話我皮膚好左好開心
佢話終於敢掂我塊面

你本身皮膚點?

多暗瘡,暗粒同粒粒

用左d咩product搞到皮膚好左
好想參考下

海藻矽針(暗粒)
奇亞籽(暗瘡)
幸福肌去角質面膜(粒粒)
不過真係要勤力啲
無用海藻矽針又出翻暗粒

sis奇亞籽日日沖黎飲?
果日幫老母買左包 唔知對皮膚都有用
啱呀,我都認同有講過但問左好多次嗰啲真係抵打
所以如果要一刀切唔俾問 有無用過乜乜乜 就太強硬了⋯⋯
但如果比較冷門既,呢度無乜講過嗰啲,可能啲絲打問一問,我地又多樣好用既產品呢
啱呀,我都認同有講過但問左好多次既產品,就真係抵打
所以如果要一刀切唔俾問 「有無用過乜乜乜 」就太強硬了⋯⋯
但如果啲比較冷門/呢度無乜講過既產品,可能啲絲打問一問,我地又多樣好用既產品呢
除左google 打 "xxx lihkg"
都可以試埋 "xxx site:lihkg.com "
會少左d 唔關事既search

係真係化全妝
唔覺佢好sell我 因為我乜買到野仲有sample拎走
唯一不滿係佢化到我太老太濃妝

係真係化全妝

sor 手殘
係乜野都冇買到*
題外話
我又唔小心係colourpop買左堆眼影
揀揀下咁就過usd50
聽日仲要去canmake睇下眼影有無減價

G market 啲野終於到左
最後jelly bar淨係買左一支
平日勁少化眼妝都買左兩粒眼影+眼線筆
Apieu支tint remover有用過sample,覺得卸得好乾淨!(我上次用黎卸Apieu water light tint 好乾淨)
但缺點係陣味勁撚臭
Btw 圖中最右嗰支eglips唇膏
明明我同我朋友夾單我地都冇訂到支野
但冇啦啦送左過黎 唔知係佢搞錯左定點

係真係化全妝

唔該 咁我搽少少防曬去算
本身諗住化埋眼去試
題外話
揀揀下咁就過usd50

我都買左 應該下星期收到貨

我應該要去完旅行先拆得
題外話
揀揀下咁就過usd50

我應該要去完旅行先拆得

果然係眼影怪
追左幾十頁post 見到好好地一個妝post
變左yahoo 知識 +
隔一陣又有人問「有無絲打用過 XXX?」
「XXX 好唔好用?」

好同意樓上絲打講
不如P.1 打Google使用教學
教點用關鍵字搜尋
例如: covermark 草本 高登
Clay mask 高登
幸福肌 高登

用三秒去search Google快過你等人覆啦下化

點都比直接問有咩產品好嘅

離1001仲有一般距離,有無絲打肯打教學?
好簡單咁打google 'XXX 高登',主要針對咩咩咩問題/啱咩皮膚性質

我覺得問有無人用過乜乜乜都ok既
始終而家google result一堆be香討打手,一係就收錢begger
可能有啲絲打想聽真實用家意見,咁都算係討論既一種呀

就算佢地唔係分享緊,起碼有dum個產品名出嚟交流下,而唔係伸手問有咩推介.......

話明用關鍵字搜尋
加高登/ HKG/ LIHKG 等字眼
咪可以過濾到BE BK 香討等唔關事嘅結果

或者用樓下絲打提嘅加site方法

G market 啲野終於到左
最後jelly bar淨係買左一支
平日勁少化眼妝都買左兩粒眼影+眼線筆
Apieu支tint remover有用過sample,覺得卸得好乾淨!(我上次用黎卸Apieu water light tint 好乾淨)
但缺點係陣味勁撚臭
Btw 圖中最右嗰支eglips唇膏
明明我同我朋友夾單我地都冇訂到支野
但冇啦啦送左過黎 唔知係佢搞錯左定點

Bbia個cream cheek紫色好靚
其實正常想知件產品好唔好
除左上黎問絲打 最快都係上網搵答案
當然唔可以完全信上網講既野 但起碼你都有個初步慨念呢個產品係適合咩肌質 有咩效果 好評劣評
上黎問 等得絲打答可能都google到答案

只係唔想將一個post入面 比較熱門既產品重複幾次 令其他追開post既絲打睇完又睇 好似少左討論其他產品咁

唔係唔可以問 但可以做少少資料搜集再問啲係google搵唔到既資訊

不過會自己搵google既唔洗我地講都會咁做
同樣唔google既人 唔會因為我地講兩講就google

就係呢個意思 唔係唔比問問題
而係想大家問都問埋啲有營養少少嘅問題
例如可以針對性問:持久度好唔好?粉質會唔會好粗?岩唔岩油皮用?乾皮用會唔會浮粉?我見之前有絲打話過會氧化,係唔係真?等等

而我正話所講
上面啲人一句就問: 有無絲打用過XXX? 好唔好用?
如無意外
多數咁問得嘅人 80%都係無Google過
就直接想求萬能嘅連登大神答案

最過份係見到有絲打問「 XXX 邊到有得買?」
Google打 XXX 再加hk 咪見到答案
題外話
揀揀下咁就過usd50

我應該要去完旅行先拆得

果然係眼影怪

化妝品黎講對眼影最有興趣 每日返工同事都問用咩色上
「XXX 好唔好用?」

好同意樓上絲打講
教點用關鍵字搜尋
幸福肌 高登

好簡單咁打google 'XXX 高登',主要針對咩咩咩問題/啱咩皮膚性質

始終而家google result一堆be香討打手,一係就收錢begger

就算佢地唔係分享緊,起碼有dum個產品名出嚟交流下,而唔係伸手問有咩推介.......

話明用關鍵字搜尋

我都係理性討論講我意見者,成段野都好聲好氣呀,ok我可能諗漏左+lihkg
但呢個世界有咁多種護膚化妝品,我地有好多都未講過啦,嗰真係無講過咪問囉,呢點我喺下面都補充左架
除左有人L'Oréal咁on9既情況,呢度個個絲打都係理性討論以禮相待,你可唔可以收返埋你粒膠
有無絲打用covermark base同草本粉底會敏感? 本身都暗瘡底 頭一日用都無事 今日落完妝塊面有幾達位都起粒粒 唔知係因為我食左牛肉定點 希望唔好係粉底有事啦好難先搵到隻岩
希望連登妝post可以保持返高登幾十個post嘅良好風氣

問問題前睇清楚P.1 以及懶人包
最好Google左先 對想問嘅野有基本了解
善用關鍵字搜尋 以及 #955 嘅site方法
講清楚自己要求同基本資料
(例如:乾性皮膚想搵一隻滋潤光澤型嘅粉底霜,依家用緊XXX 覺得好乾...)

唔好做伸手黨

舊底絲打表示懷念高登妝post嘅所有活躍絲打
Cdp 隻base好好用

3隻我都有
好用程度
右上黑色長身>左下白瓶>左上黑瓶

右上長身個枝我覺得好用到返唔到轉頭
查完佢再上粉底好靚
同埋個持久度唔知係咪因為隻base而keep耐左
(最近用緊albion smartskin 勁好用

左下白瓶初初都幾鐘意
皮膚好個陣就咁查佢都ok
因為佢係帶有少少白既成份 調色咁啦
但由於買左右上個枝就少用呢枝

左上黑瓶我覺得麻麻地
用完個感覺好似無用到咁
所以極少用 唔太建議買呢枝

仲有日本買opera唇膏真係好靚
「XXX 好唔好用?」

好同意樓上絲打講
教點用關鍵字搜尋
幸福肌 高登

話明用關鍵字搜尋

我都係理性討論講我意見者,成段野都好聲好氣呀,ok我可能諗漏左+lihkg
但呢個世界有咁多種護膚化妝品,我地有好多都未講過啦,嗰真係無講過咪問囉,呢點我喺下面都補充左架
除左有人L'Oréal咁on9既情況,呢度個個絲打都係理性討論以禮相待,你可唔可以收返埋你粒膠

我睇左絲打你#953嘅補充 係#966都補充左
我唔係想話一刀切

粒膠有咩問題?
希望連登妝post可以保持返高登幾十個post嘅良好風氣

問問題前睇清楚P.1 以及懶人包
最好Google左先 對想問嘅野有基本了解
善用關鍵字搜尋 以及 #955 嘅site方法
講清楚自己要求同基本資料
(例如:乾性皮膚想搵一隻滋潤光澤型嘅粉底霜,依家用緊XXX 覺得好乾...)

唔好做伸手黨

舊底絲打表示懷念高登妝post嘅所有活躍絲打

其實有啲絲打未必會追post,又或者係新加入
我地可以教佢地點用google打keyword搵舊post嘛
我由高登第一個化妝品post追到依家,我覺得大家俾既資料十分有用,當中有伏有唔伏
當然,近呢幾年化妝品品牌係愈開愈多,youtube打手更多,要搵到真實用後感未必易,上黎forum問都係唔想中伏姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞