[勿提lorealgroup+新手請睇懶人包] 化妝品及護膚品討論區 #22

1001 回覆
7 Like 2 Dislike

燒燒地 香港有得買未
如果唔上色我就滅火了

佢底係白色
你想像下你用個掃一掃
請問有冇人用過jurlique 啲護膚品?

之前用過玫瑰水 好香 但係無話特別好用

佢支rose hand cream 好唔好用?

啲hand cream 都好貴下
想試佢啲serum 有冇絲打可以包下膠
media 妝前乳好唔好用?
乾肌想搵隻有色既開架prime

混油表示冬天用都覺得乾

我前幾日都買左
我覺得又唔算好乾 但唔太long lasting
都係諗住去買rmk專櫃primer連liquid fdt
有無絲打會訂幸福肌?我都想買 可唔可以夾單
請問有冇人用過jurlique 啲護膚品?

之前用過玫瑰水 好香 但係無話特別好用

佢支rose hand cream 好唔好用?

啲hand cream 都好貴下
想試佢啲serum 有冇絲打可以包下膠

Lavender hand cream幾好用 rose唔知
反而洗頭水護髮素冇咩特別 雖然係好香
留名

有冇人用過個d 膠既粉撲?
之前見到好似幾正咁 因為我平時用海綿上
但真係好似俾海綿食左好多粉底 所以想買個玩下

另外想推介esprique既粉底液 kose旗下既
之前係日本見有減價亂買
但出黎效果好好
我係混合徧乾 平時成日化幾個鐘就鼻甩皮
但呢隻冇 好保濕 均勻膚色做得幾好
但遮瑕就一般 但我都好滿意
留名

之前係日本見有減價亂買
但出黎效果好好

你第一條問題隔一排就有人問一次
介唔介意追下post先問
留名

之前係日本見有減價亂買
但出黎效果好好

之前有絲打已經答過係gimmick嘢
不切實際 比幾十蚊買不如食咗佢好過
Fu完mask/搽完cream 之後額頭就瘋狂爆粒粒
其他位冇事
額頭又極易出油 可以點搞?

嘩勁靚
好想買晒3格,帶去旅行都方便
ba就話 4格呢隻會痴眼多啲,無咁乾

4格之前easy glam都係sell呢樣,唔乾creamy感
So gorgeous到左會上黎包下膠
8格之前ptt啲人話麻麻
四格真係包裝靚配色又靚

有兩盒4格,上眼我覺得唔出色
但包裝好好j

唔出色 咁我對lorac unzipped又燒返

如果買unzipped不如買pro3
又多色抵勁多,啲顏色都係差唔多

我鐘意pro1

Pro1係佢地打響名堂嘅開始

嗰位想買unzipped嘅絲打
如果你會用下matte shade打底blending嘅話pro3適合啲
但你完全係用shimmery shades屋企有曬你要嘅matte
Unzipped就開心使用啦

楊絲解釋完明晒
我用開matte shade 上面shimmer ,眼腫唔可以咁多matte。成日用太粉紅會變極眼腫
有無絲打用過dermacept c10
去印係咪真係有效

我覺得有但要俾啲耐性
我用2枝先見到淡左少少印
依家無用,反而著重防曬多

上個星期生左水痘
衣家好驚啲印去唔到
因為生左好多係塊臉到
買黎用下先遲啲

唔要有印就千祈唔好r! 唔可以用手掂!
正常出完2個星期就會自己淡返,佢唔同暗瘡個啲印咁
利申:成25歲仲未生 已經問哂身邊所有frd點樣處理好

touch wood 我20歲都未生

20生左
好辛苦
但我有一兩個位唔小心r左

我前年生左
千其千其唔好R
我都係生塊面多 但多手R 左
多左四個疤
攪到做微針 狂搽去疤 依家無左三粒
但仲有一粒去唔到 太深😞😞

我20都未生,黎緊打算去補打水痘針
有時望住房啲護膚品化妝品
心諗點解班垃圾youtuber blogger 9up果幾句就有
我地呢啲平民分分鐘試哂有真。心得
但要keep住比錢買
唉 屌完咪又係繼續用

同意
已經十世無睇Hk youtuber 除咗bethni
見到佢地一齊賣廣告嘅 我係絕對唔會買

我都無睇 只睇台灣
呢個風氣係外國都好嚴重,有啲係從來唔會講雷品
因為驚得罪pr 你有幾可見佢地真係會係咁重覆番用啲產品呀?

每個地方都總有一大堆youtuber
雖然我鍾意睇catie 但有時我都會諗
面就得一塊 收咁多試用 真係用得晒咩
用唔晒 唔好用 又係浪費
我而家都好努力節制 有需要先買 用晒先買

老老實實 佢地有咁多產品真係擺喺度
我都已經無睇香港
睇台灣果啲

Catie charlie成日都收到loreal個啲產品係到試色

會看香港begger!因為看完佢地個d每月最愛就知邊d一定不會賣!中伏的!
前幾頁定上個post有絲打問過出水痘既野
我個frd而家啱啱出完
佢而家成面都係痕,想幫佢問下有無有效既方法幫佢快啲退左啲印

我而家叫左佢去買萬秀雷頓支維他命c先

輕輕一推~~
喜療疤有無用?
留名

之前係日本見有減價亂買
但出黎效果好好

無錯 由一推出到依家,都唔見有youtuber一直有用開 咁就知道係唔work
不過化妝工具係死既,唔排除的確有人鐘意用
Fu完mask/搽完cream 之後額頭就瘋狂爆粒粒
其他位冇事
額頭又極易出油 可以點搞?

你會唔會係t位油,u位乾
咁既話啲mask同cream對你嚟講太潤了
我諗要用啲乾爽啲既.....

利申全面油
幸福肌優惠已出
https://www.makehappyskin.com/info.php?infotype1=5&infotype2=23&info=275

好多75折

要等到三月十三號
支去角質面膜就黎用哂

其實d mask有無絲打買過 好撚貴 真心唔捨得
可以入多幾次調理露&洗臉 順路可以試埋卸妝

想問一枝洗面同調理露可以用幾耐? 我見佢啲size都幾細

我係早晚各5滴調理露
用左3個月大約仲有5分1

調理露一支用到3個月 但我淨夜晚用 拍2次
洗臉就大約2.5個月左右 每日一次 但我洗埋條頸 用量多d 一般用應該用到3個月
其實唔好睇佢細支 但幾come用 cream果d都用到2 3個月
前幾頁定上個post有絲打問過出水痘既野
我個frd而家啱啱出完
佢而家成面都係痕,想幫佢問下有無有效既方法幫佢快啲退左啲印

我而家叫左佢去買萬秀雷頓支維他命c先

輕輕一推~~
喜療疤有無用?

應該無咩用,因為佢連暗瘡既印都淡唔到幾多
留名

之前係日本見有減價亂買
但出黎效果好好

無錯 由一推出到依家,都唔見有youtuber一直有用開 咁就知道係唔work
不過化妝工具係死既,唔排除的確有人鐘意用

我同個frd一齊買,佢用完話好正,正嗰點係唔食粉底
我覺得完全唔掂,因為只係舊膠喺塊面磨磨下,粉底完全完全唔貼面
對我嚟講,妝感靚係大於其他
終於頂唔順etude house個茶樹Bb cushion 睇左懶人包買左shiseido智能粉底 好好用

Etude house d cushion 好似一向係伏黎

Etude house底妝都伏

見佢茶樹諗住無咁易爆瘡 真係好垃圾 但我竟然可以忍到就快用完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞