[勿提lorealgroup+新手請睇懶人包] 化妝品及護膚品討論區 #22

1001 回覆
7 Like 2 Dislike

Double wear 係用少少都會厚㗎 係個質地嘅問題 感覺上係推唔薄 全面搽就建議Dior forever 真係感覺上薄好多 上面都覺得貼啲 但如果絲打同我一樣全面都勁多暗瘡印同紅印 而又追求full coverage 做好保濕都可以用到double wear

兩支都係專櫃品牌 兩支買晒會心痛 絲打不如揾日唔化妝去專櫃叫ba試上面啦 我經常都咁做 底妝真係要試真啲

唔該晒絲打 好詳細

無用過Dior但用過double wear,我個膚質同黃德斌老母絲一樣!
double wear曾經係我粉底老公,極long last又高coverage
可以一戰!

絲打而家用緊咩粉底? 有冇更好選擇? 我好想揾枝遮瑕度高持久但比double wear薄嘅粉底 但一直揾唔到 用其他粉底液就要帶定粉底液出街補妝 好想擺脫呢件事

我覺得個鼻一反光真係個妝化得靚都無用,所以每半個鍾就要用紙巾印一次
double wear之後買左Chanel黑樽(呢隻粉夏天係天堂,冬天係地獄)
春秋就用Chanel les beiges healthy grow(春秋完美 個光澤感好好j,多印位要用bb點多幾下build up coverage, 但冬天都係會乾到浮唒粉)
冬天用covermark草本粉(妝感係靚到仆街,出油變奶油肌,不過就咁上遮瑕度低,一定要用掃上!) 同埋係度唔講得嘅GA luminous silk (coverage高得黎夠薄,唔會乾到浮粉)
出街補妝用covermark LX粉餅 (粉滑色靚控油,補妝一流)
Base用緊之前呢度絲打推嘅acscene, 係香港好冷門但好好用(物理防曬, 夏天控油冬天保濕,好痴線 )

但個鼻嘅反光問題仲係未解決
用太控油就浮粉,用保濕就反唒光, 用太薄就乜都遮唔到,用太厚又焗9住
我暫時嘅老公係covermark草本粉 : Chanel les beiges healthy grow (比例7:3)

絲打睇嚟我哋真係同病相憐 最尾嗰幾句簡直係我心聲 見着身邊啲朋友皮膚唔乾唔出油用乜都靚 仲要好唔明我點解要買咁多枝貴嘅粉底液 心諗我想㗎咩
Btw Chanel 粉底喺專櫃試過 隔幾個鐘都係溶 轉季就要繼續尋找新粉底老公了 見到好多絲打都推cdp話會變奶油肌 我都有啲心思思 不過又好驚持久度會唔夠 出街瘋狂補妝

我都係咁 鼻成日都ling立立 不過我唔中意補妝既人黎

我用innisfree綠盒控油粉印下算
樓上chia seed唔磨碎好似芝麻咁食得唔得
之前好似都有絲打分享過
前幾日經過etude house見到啲眼影幾靚
買咗兩粒玩下

隻淺粉紅單用上眼都好靚

兩枝都用緊 我膚質同絲打你差不多都係乾底 兩邊面乾 但t字位係超級油(係半個鐘都可以出油嗰隻) 極多暗瘡印

我自己覺得double waer真係好高遮瑕度 如果正常人唔係好似我咁多野要遮 我覺得冇必要用到 因為真係太厚 好焗住皮膚 但有時為咗影相都會照用 因為得呢枝先遮到我啲暗瘡印同暗瘡 同埋值得一讚就係佢持久度極高 會出油嘅位置都可以hold到大半日

至於Dior forever 相比起double wear質地薄好多 咁遮瑕遮度都一定差啲 屬於中度遮瑕 但我覺得如果唔係要好近咁影相 平時返工返學用呢枝都夠 上面感覺唔算好厚重 粉感唔算重 對我來講嘅缺點係持久度未算最好 會出油嘅地方就會溶哂(啲粉底係消失哂) 所有紅印都會喺四個鐘後出返晒嚟

因為我平時搽粉都唔會搽太多 咁樣double wear會唔會係搽好少都好厚個啲黎? 定係兩枝都買晒

Double wear 係用少少都會厚㗎 係個質地嘅問題 感覺上係推唔薄 全面搽就建議Dior forever 真係感覺上薄好多 上面都覺得貼啲 但如果絲打同我一樣全面都勁多暗瘡印同紅印 而又追求full coverage 做好保濕都可以用到double wear

兩支都係專櫃品牌 兩支買晒會心痛 絲打不如揾日唔化妝去專櫃叫ba試上面啦 我經常都咁做 底妝真係要試真啲

唔該晒絲打 好詳細

無用過Dior但用過double wear,我個膚質同黃德斌老母絲一樣!
double wear曾經係我粉底老公,極long last又高coverage
可以一戰!

絲打而家用緊咩粉底? 有冇更好選擇? 我好想揾枝遮瑕度高持久但比double wear薄嘅粉底 但一直揾唔到 用其他粉底液就要帶定粉底液出街補妝 好想擺脫呢件事

我覺得個鼻一反光真係個妝化得靚都無用,所以每半個鍾就要用紙巾印一次
double wear之後買左Chanel黑樽(呢隻粉夏天係天堂,冬天係地獄)
春秋就用Chanel les beiges healthy grow(春秋完美 個光澤感好好j,多印位要用bb點多幾下build up coverage, 但冬天都係會乾到浮唒粉)
冬天用covermark草本粉(妝感係靚到仆街,出油變奶油肌,不過就咁上遮瑕度低,一定要用掃上!) 同埋係度唔講得嘅GA luminous silk (coverage高得黎夠薄,唔會乾到浮粉)
出街補妝用covermark LX粉餅 (粉滑色靚控油,補妝一流)
Base用緊之前呢度絲打推嘅acscene, 係香港好冷門但好好用(物理防曬, 夏天控油冬天保濕,好痴線 )

但個鼻嘅反光問題仲係未解決
用太控油就浮粉,用保濕就反唒光, 用太薄就乜都遮唔到,用太厚又焗9住
我暫時嘅老公係covermark草本粉 : Chanel les beiges healthy grow (比例7:3)

絲打用緊個base acscene邊到有得買?同堆大概幾錢?
Double wear 你地用咩色
有興趣買

我用1w1 covermark就用YN00 感覺上covermark白少少 我9點上妝到下就5點都keep到剩係得個鼻出左少少油 返到屋企照鏡個下覺得超神奇

370 貴左咁多

好似無得再用澳門版買sf+

係呀 唔建議絲打買
因為新出既全部唔寄香港

咁單次運費洗唔洗三百
因為有幾樣野想買都比門市平好多

好似要$300呀都 有sf+ ac
如果你想 可以幫你買啊 都係落一次單姐

麻煩哂絲打
我可以點聯絡你?

你留你tg比我

我tg係fishfishk
生玫瑰痤瘡可以點搞?好辛苦 一年都未好返 已經睇過中醫
塊面好多印 尤其下巴 好想去印 搽乜都好似冇用咁
懶人包係咪無左膚質個個表
想買啲護膚品比男友夏天用
佢好易出油 全面出 易紅(敏感掛) 之前好多暗瘡但岩岩停A酸而家無乜
佢比較怕煩 我諗一個洗面加兩枝查面係極限
Innisfree啲product唔知岩唔岩佢 好似會平啲 去彩豐行睇好貴

innsfree好多香料 易敏感就唔好

Natural republic? 定買返彩豐行好啲

韓國D skincare 好多都...
你想搵咩價位

最好成set 500內
係咪好難

洗面要平既man0有d都ok

呢隻聽fd介紹過佢話好好用
我用過innisfree綠茶/專科都唔錯 夠乾

然後花水啦一黎平二黎冇乜其他奇怪成份, 你可以幫佢用個樽入起佢
方便佢直接噴上面
再唔係去muji執一set俾佢用, 我有男仔fd都係用muji
應該500 搞得掂

Thank you絲打
追左幾十頁post 見到好好地一個妝post
變左yahoo 知識 +
隔一陣又有人問「有無絲打用過 XXX?」
「XXX 好唔好用?」

好同意樓上絲打講
不如P.1 打Google使用教學
教點用關鍵字搜尋
例如: covermark 草本 高登
Clay mask 高登
幸福肌 高登

用三秒去search Google快過你等人覆啦下化
「XXX 好唔好用?」

好同意樓上絲打講
教點用關鍵字搜尋
幸福肌 高登

點都比直接問有咩產品好嘅

離1001仲有一般距離,有無絲打肯打教學?
好簡單咁打google 'XXX 高登',主要針對咩咩咩問題/啱咩皮膚性質
生玫瑰痤瘡可以點搞?好辛苦 一年都未好返 已經睇過中醫
塊面好多印 尤其下巴 好想去印 搽乜都好似冇用咁

我家姐生過,佢睇皮膚科醫生睇左半年
由當初成2塊面有印+好易面紅
到依家終於清哂
佢係本身懶深層清潔,成日落完妝咩都唔搽就訓
後尾轉季佢轉用新護膚品就爆
個醫生話係誘因
「XXX 好唔好用?」

好同意樓上絲打講
教點用關鍵字搜尋
幸福肌 高登

好簡單咁打google 'XXX 高登',主要針對咩咩咩問題/啱咩皮膚性質

我覺得問有無人用過乜乜乜都ok既
始終而家google result一堆be香討打手,一係就收錢begger
可能有啲絲打想聽真實用家意見,咁都算係討論既一種呀
就算佢地唔係分享緊,起碼有dum個產品名出嚟交流下,而唔係伸手問有咩推介.......
「XXX 好唔好用?」

好同意樓上絲打講
教點用關鍵字搜尋
幸福肌 高登

始終而家google result一堆be香討打手,一係就收錢begger
就算佢地唔係分享緊,起碼有dum個產品名出嚟交流下,而唔係伸手問有咩推介.......

認同 xxx好唔好無問題
除非最近幾頁有人答左

但「最近皮膚差左 用咩好呀?」個d真係太空泛 叫人點答呀 膚質又唔講 咩問題又唔講
「XXX 好唔好用?」

好同意樓上絲打講
教點用關鍵字搜尋
幸福肌 高登

其實google完都係會上嚟問
有時搵到有review 不過膚質唔同/地區天氣唔同
參考價值都打個折
就算見到好多好評都想知有無人覺得雷
可以提議到更好嘅產品
上嚟問多次都係想多個參考

懶人包有提過就 啦 雖然有部份得product名
但係+lihkg都google到嘅
「XXX 好唔好用?」

好同意樓上絲打講
教點用關鍵字搜尋
幸福肌 高登

紅色我都幾同意 特別有d冷門護膚品 search完通常都係得d blogger類唔知信唔信得過嘅post

如果唔問得「有無絲打用過XXX?」,咁係呢到淨係可以share?(唔係反問語氣)

不過有d product絲打們已經講過、推過好多次嘅 而之後亦有絲打問好唔好用 又真係應該提提佢地 上個post有絲打講過呀 甚至好似絲打話斎打Google教學難免有d真係覺得難搵 但問下乜乜乜好唔好用我個人覺得ok嘅..
難免有d絲打覺得google覺得難search到*
Btw 如果係幸福肌 關係落單 運費 開ac呢d問題 如果係辦公時間內line/fb etc.搵客服真係比係呢到留名 神速又準確得多 亦好好服務
「XXX 好唔好用?」

好同意樓上絲打講
教點用關鍵字搜尋
幸福肌 高登

Btw 如果係幸福肌 關係落單 運費 開ac呢d問題 如果係辦公時間內line/fb etc.搵客服真係比係呢到留名 神速又準確得多 亦好好服務

我覺得下個post第一頁要講
特別係見你地話黎緊會有推廣優惠
到時會更加多人問開acc、運費、邊隻好用
「XXX 好唔好用?」

好同意樓上絲打講
教點用關鍵字搜尋
幸福肌 高登

所以我上次係話建議+lihkg而唔係就咁單search個產品 ,至少都睇下連登之前有冇分享過呀,冇嘅話上黎問就正常嘅
其實就算係問推介某一種產品,例如粉底 ptt台妹都係要自己search好心儀產品有個選擇先,然後先上黎問,講埋自己皮膚有咩問題,希望個粉底帶俾佢咩效果 ,絲打們先再同佢分析下,如果唔係都係會俾人罵伸手黨咁。
「XXX 好唔好用?」

好同意樓上絲打講
教點用關鍵字搜尋
幸福肌 高登

所以我上次係話建議+lihkg而唔係就咁單search個產品 ,至少都睇下連登之前有冇分享過呀,冇嘅話上黎問就正常嘅
其實就算係問推介某一種產品,例如粉底 ptt台妹都係要自己search好心儀產品有個選擇先,然後先上黎問,講埋自己皮膚有咩問題,希望個粉底帶俾佢咩效果 ,絲打們先再同佢分析下,如果唔係都係會俾人罵伸手黨咁。

類似咁 咁樣其實會有建設性好多 又唔洗係咁內容重覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞