[勿提lorealgroup+新手請睇懶人包] 化妝品及護膚品討論區 #22

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
有冇絲打係留中分/長斜蔭
我留左中分2年半左右 出街多數會q耳仔 係屋企就all back 髮線高左起碼1-1.5cm 額頭側邊近太陽穴同耳仔嘅髮線都向後移左 搞到臉型好難修飾到
出街就打啲髮際線陰影 落左妝就現形
除左紋髮際線 仲有咩解決方法

你咁講我都驚髮線向後移 遲啲會剪返個陰

下會架咩
真係第一次聽

睇完極不安

好似話長期keep住同一條界會容易後移

我都係出街中分屋企all back左都4年touch wood咩事都冇wo,夏天仲成日all back紮辮,個額頭都仲係好短

絲打幾歲喇

我媽都係咁講 佢話以前分死一條界,越耐就越少頭髮咁
搞到我依家每2年都起碼換3次髮型
呀呠是日分享
M.A.C Ruby Woo

20生左
好辛苦
但我有一兩個位唔小心r左

我前年生左
千其千其唔好R
我都係生塊面多 但多手R 左
多左四個疤
攪到做微針 狂搽去疤 依家無左三粒
但仲有一粒去唔到 太深😞😞

細個個時未打水痘針就生左
成身都係 勁慘
而家大大下得番塊面一粒疤
r左仲慘過瘡印 凹左個大洞

我聽返身邊朋友既經歷,幾痕都好都唔可以r
因為r左會永久有印
我隨時ready好架啦 拿拿臨快啲出,好過30歲先黎出

係咪一定會生架?

絲打你隨時ready生水痘
越大出越慘
有fd r到出血水我屌

利: 一早出左

唔係塊面有血水呀?
未出既好不安 好似計時炸彈咁
我有fd都未出

要生係無徵兆
啲人話大個生一定係接觸左啲生水痘既人
但我身邊既人無生水痘
都唔知邊個傳染俾我

你咁講我都驚髮線向後移 遲啲會剪返個陰

下會架咩
真係第一次聽

睇完極不安

我都係出街中分屋企all back左都4年touch wood咩事都冇wo,夏天仲成日all back紮辮,個額頭都仲係好短

絲打幾歲喇

呢個我個frd個髮型師都有同佢講過
佢同我個frd講,再keep住呢條界,佢30歲就會甩哂嗰條界既頭髮

我前年生左
千其千其唔好R
我都係生塊面多 但多手R 左
多左四個疤
攪到做微針 狂搽去疤 依家無左三粒
但仲有一粒去唔到 太深😞😞

細個個時未打水痘針就生左
成身都係 勁慘
而家大大下得番塊面一粒疤
r左仲慘過瘡印 凹左個大洞

我聽返身邊朋友既經歷,幾痕都好都唔可以r
因為r左會永久有印
我隨時ready好架啦 拿拿臨快啲出,好過30歲先黎出

係咪一定會生架?

越大出越慘
有fd r到出血水我屌

唔係塊面有血水呀?
未出既好不安 好似計時炸彈咁
我有fd都未出

要生係無徵兆
啲人話大個生一定係接觸左啲生水痘既人
但我身邊既人無生水痘
都唔知邊個傳染俾我

我同我媽講定邊個師奶識人出水痘既話,要9秒9同我講

下會架咩
真係第一次聽

睇完極不安

絲打幾歲喇

佢同我個frd講,再keep住呢條界,佢30歲就會甩哂嗰條界既頭髮

咁齊蔭呢

買左Nars新出既soft matte complete concealer
真心好用
就咁搽唔洗foundation bb cream 都可以

高coverage?乾唔乾?
絲打係咪皮膚好好果啲嚟

唔乾 高coverage 同素顏冇咩分別
我本身兩頰都好多痘痘印 唔算遮到冇晒 但90%都遮到

黑眼圈呢
今個月大出血 買左好多野

遮到呀 今日試過 黑眼圈遮得好過痘印 幾乎冇左

唔該你呀絲打 得閒去nars先

睇完極不安

絲打幾歲喇

咁齊蔭呢

我就係齊蔭,但依然會有條界,而嗰個位撥開左又真係稀疏少少
其實轉分界係唔係同髮型師講聲就得架,定係要靠自己長時間撥去另一邊?

絲打幾歲喇

咁齊蔭呢

其實轉分界係唔係同髮型師講聲就得架,定係要靠自己長時間撥去另一邊?

但齊陰條界唔係中間又會好怪

上年買過黎用
好乾
冬天乾肌,夏天混合偏乾
同埋個設計 成手成張枱都係粉

不過夏天想買JI盒粉餅,有無人用過

我返而想用佢個fdt ,護膚加化妝 ,同埋佢個碎粉好似2015拎過獎。
想試埋佢個有色潤色膏

終於有人講ji
我超想買佢既lipstick
我淨係用過佢既lip balm

我有佢最出名嗰個餅
冇乜coverage
我係上完synergie mineral whip再用bb/rt印on top加多少少少少coverage
如果冇乜要遮想快靚正有防曬就ok既

佢個oil absence base(唔太記得叫乜,2015 wayne goss有講係product of the year)我覺得冇乜感覺
反而hourglass正啲

lip and check stain好正 食得落肚又自然個色又潤
must have

synergie 我見mi ming mart有,我都諗緊買佢定JI

粉底?
synergie 冇粉餅
但ji有(好易碎)
睇你想要乜coverage

synergie mineral whip 好見coverage好高,但夏天用會唔會厚同立?我係油皮好易出暗粒
JI 好易碎咁差?我見佢review幾好

mineral whip秋冬天用係幾正
夏天會油左少少
但佢好come用
我日日用用左成年仲有(不過想long last我會再溝其他粉底用)
ji用左一個星期都冇
帶出街冇跌過係袋到碎左

絲打幾歲喇

咁齊蔭呢

我由細到大都係齊蔭
年幾前試過轉髮型但轉唔到
條界有啲疏
乾肌今日試rmk liquid fdt 用stippling brush上
無搽base
好薄好貼 有光澤感 摸上手都幾保濕
有返用舊版muf face&body嘅初戀感覺
不過coverage再高啲 兩層都仲係好自然
唔知到夏天啱唔啱用 瀑布汗驚last唔到
等佢出新包裝有pump會考慮買正裝

我乾肌都好有興趣買rmk
想買佢既primer fdt 同 cleansing milk
但驚個荷包投訴

買啦 好正
利申乾肌 用101都冇變暗
同埋用bb上都唔算好厚粉

絲打幾歲喇

咁齊蔭呢

我係左邊有條界
可能因為我唔係糖妹嗰隻密質質瀏海
有時啲頭髮會跟住條界彈埋左一邊
枝lip baby crayon完全係個伏
超顯紋
試左好多次都係咁

越大出越慘
有fd r到出血水我屌

打左水痘針 唔係唔會出咩
定都係會出

上網睇過,其實再大啲都唔出既話,係要補打多次水痘針
愈大出愈危險

佢話係好好好好好好痕
R到出血都想r....

不過佢係男人
係,會死人架,同激痕
但我記得我細個嗰陣出係ok痕又唔係激痕?
越大出越痕?

好似話愈遲出個種痕同細細個出既唔同
所以我一早做好準備唔留長指甲 同埋已經買定青山綁住隻手個啲野 訓教期間實會r左唔知

我中學先生水痘
明明冇r到 臉上都留底左幾明顯嘅有水痘印
咁多年嚟都冇淡過

之後有無搽防曬?

有搽防曬呀
但個印係凹左入去 點搽都冇用
唯有遲d試下做激光睇下可唔可以令佢淡d
呀呠是日分享

乾唔乾呀?呠💨
好似好顯紋 但隻色好靚

絲打幾歲喇

咁齊蔭呢

我側陰條界永遠係左邊,係屋企個時會夾硬由右邊撥番過左邊,用夾定住
我之前剪過一次頭髮,個髮型師用部野幫我烘乾分界,好似幾有用

絲打幾歲喇

咁齊蔭呢

我係左邊有條界
可能因為我唔係糖妹嗰隻密質質瀏海
有時啲頭髮會跟住條界彈埋左一邊

我頭髮都會跟住條界彈去一邊 但我係因為額頭有個'轉'
大半年前有留蔭 但有日頭髮突然勃唔翻做蔭 淨係向斜生變斜蔭 然後髮線高左好多
講開雙眼皮膠水 有冇絲打知唔知紅色個隻eye talk邊到仲有得賣
用左7 8年 依架卓悦sasa個d得返綠綠地色個隻eye talk
買過一枝 係完全唔好用 痴唔到我想要既形 用左一次就冇再用
超顯紋
試左好多次都係咁

見好多人上咀幾靚 哩兩日struggle左好多次買唔買 因為萬寧同屈臣氏都有discount 但揾唔到innocent pink所以最後都係冇買
超顯紋
試左好多次都係咁

之前啲youtuber賣晒廣告 已經唔想買
超顯紋
試左好多次都係咁

你用咩色?
我有最紅果枝 我又幾鍾意喎 覺得佢顯白
不過我唇紋本身唔算深
呀呠是日分享

乾唔乾呀?呠💨
好似好顯紋 但隻色好靚

乾到仆街!!!就算打左底,你都會感覺到支唇膏喺你個咀係接近推唔郁
但佢隻色係好靚的,非常顯白 我個人覺得係一支黃白皮都用得既紅色唇膏
超顯紋
試左好多次都係咁

見好多人上咀幾靚 哩兩日struggle左好多次買唔買 因為萬寧同屈臣氏都有discount 但揾唔到innocent pink所以最後都係冇買

完全唔潤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞