【奇幻|經營|繪圖】地下城經營指南(4)

979 回覆
56 Like 6 Dislike
另外,黑水國語言文字總算可以公佈了
雖然只係半完成(好難真正完成的),但基本上可以見人了
呢個語言我未諗到正式名詞,先稱呼為「黑水語」啦。

首先係黑水語的音位表(未完成):

為增加「異種族」的風情,使用了不少(對印歐語系來說)較為罕見的音,包括擠喉音(ejective)及搭嘴音(click)。另外亦選用較多送氣音及諸如x,H的音,製造出較「粗魯」的感覺,符合矮人的形象。
另一方面,限制元音(vowel)的數量,不設雙元音(diphthong),更有「原始」感覺。
黑水語為屈折語(fusional language),音節結構(syllable strucutre)為CCCVCCCC,複雜的聲音組合使其聽上去更具攻擊性。根據本人實際發音測試,黑水語幾乎沒辦法溫柔地發聲,聽上去異常粗野,正是想要的效果。
音韻學方面至此結束,本人其實對文字製作更有興趣。
黑水字的結構如下圖:

所有黑水字都源自一個被稱為「鑽」或「石」的正八邊形。主要刻劃於石碑上,因此每一筆形成類似三角形的姿態。不難發現此文字的靈感來自楔形文字。由上至下、右至左書寫。
黑水字為一種輔音音素文字(abjad),正適合屈折語。abjad即元音不會獨立寫出,而以符號標符在輔音字母上。
下圖為輔音字母表:

注:
1.本表未完成。羅馬化尚未完善。
2.注意m,n及r存在起始型及結尾型兩種變化。
3.部分字母存在異音同字及同音異字之情況。
4.最後兩個字母已失去發音,雖然仍會書寫但不發音。
5.聲門塞音「ʔ」雖然存在但不以文字記錄。

下圖為元音標示:

分別有七個短元音及四個長元音,長元音一般會拖長得非常明顯。值得注意的是,元音附示的位置並非固定,多數都會進行藝術性的處理。

另外,與許多abjad一樣,識字的黑水國人並不需要元音標示,亦能讀懂文章。但由於黑水國裡的文字多是為宗教、歷史、藝術而寫,為保留特殊性,仍會標出所有元音。
最後附上一實際書寫例子:

寫字者會先用一把類似刀的利器刻劃文字,再倒入黑水,待其凝固後便呈深黑色。另,雖然傳統上黑水字由上至下、由右至左,但如圖中所見——由於所有字都由同一個八邊形構成,因此可以緊密地拼合,這實際上亦是黑水字文章的一般排版方式。詞句的分隔,對於黑水人讀者來說,一般不會構成問題。
今次我都好滿意,大家比D意見
樓主已經向托爾金嘅方向發展
希望可以講多啲訓詁嘅嘢
樓主

可以試下用自創文字當密碼寫字,然後睇下有冇人解得通?
或者以樓主嘅知識量,想知你有冇玩過/覺得自己有能力玩 Cicada 3301
其實可以拍電影或出game了
估台最癲應該係你
樓主cls
好奇地面個入口會係點,而家個橫切面係咁?

極北大陸地面
盧德出生地
挪亞人領土
樓蘭
黑水國

當年蜘蛛係下面上黎,即係佢地唔係地面進入?
屌你第二張圖可唔可以比啲衫設計圖黎睇下
托爾金可以直接用佢D語言寫書,我唔會做到呢種程度,會死人
之後盧德會係主線製作語言 可以期待
之後應該會創作真正嘅密碼字 基本上以盧德性格好難避免呢樣野
Cicada 3301要深入嘅電腦知識,呢方面我唔得 同埋佢玩完我先發現有呢樣野
有個boardgame idea 每回合消耗魔力生產迷宮同魔物之類 如果第時有人發明「boardgame maker」之類可以試下
係我角度睇,估台有D巴打寫咗十年以上都仲寫緊先係最癲
我未有時間同能力畫全部人
不過之後(第三章結束後)佢地會有制服!!! 到時睇下我有冇能力畫新人設
9畫,目前應該係咁:

關於蜘蛛問得好!!
無錯佢地從一開始,故事開始前,盧德穿越前,數千年前,一直就係地底
點解會咁呢,之後會講
魔瞳?
等孫燒書
其實出steam board game 會好d,最近入手左Gloomhaven零件太多好難輕鬆玩
已經唔記得左有蟲迷宮
我反正好中意嗰種張地圖大過張枱,D棋多到好似執藥嘅boardgame
steam係指Tabletop Simulator?
蟲族好快會有表現
Warhammer?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞