美劇集中討論區 (28) | Chernobyl | Killing Eve S2 | 神劇Fleabag S2

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
如果V會break 4th wall
應該會變神劇實好過癮
突然諗起呀fleaeve絲打上集睇得咁快
今集finale咁耐未上水係咪太大打擊
可以入黎support group一齊互相扶持
應該個個既心都碎到一地都係
睇完final隔咗日,加睇咗Tumblr啲分析我都over咗今集了
覺得睇KE真係要有心理準備,個ending會係BE
宜家先s2咁快就有dead flag,我鍾意v多啲,唔想佢死呀

最好嘅happy ending應該係v同e兩個都死咗

e撥開v果幕睇呢個漫畫下火

今季final鋪到v同e equal,下季佢地再見唔知會點
喺Tumblr見到呢gif,講佢地s3再見果陣會點
villanelle and eve meeting again in season three still desperately obsessed and in love with each other but also extremely hurt and emotionally vulnerable with their walls back up again

s3講v尋親,好期待編劇會點寫v屋企人,如果係普通人我會好失望
之前話KE follow咗amy acker twitter acc,如果搵佢做v屋企人,即刻非常期待s3

睇到有人話KE 係queer baiting,班人睇final睇到痴哂線,KE點會係queer baiting v同e真係鍾意對方,e睇唔出,v鍾意e好明顯呀。佢兩個唔會係想做fd

下年會每個星期睇,繼續一齊追KE

黎緊會追bll s2同gentleman jack,因為睇呢兩套劇,我subscribe番hbo。反而我冇睇got

不過呢幾日睇番啲輕鬆啲嘅先,Netflix套nailed it新一季出嘅timing好岩,淨係睇預告都笑死我了
有冇人睇咗今朝d ke interview講finale同S3
又暴動緊唉屌點解又要自爆
雖然我唔介意睇V move on但好似講到兩條友已經冇花火冇機會咁
如果決定拆散佢地咁呢套劇其實為乜睇左咁耐
KE都應該真係接近玩完好sad
https://www.hollywoodreporter.com/live-feed/killing-eve-season-2-finale-explained-sally-woodward-gentle-interview-1213601?utm_source=t.co&utm_medium=referral

https://www.indiewire.com/2019/05/killing-eve-finale-season-2-episode-8-season-3-youre-mine-spoilers-1202144891/
其實成個S2 eve係咁掙扎 又想殺人 係咪想舖佢都係psychopath?
s2 睇e&v 個關係睇到好lost

依家佢地又話佢唔係psychopath
冇dark eve睇黎緊佢應該又淆底變返普通人一個,覺得自己清醒返見到現實
但明明上集仲好意思話自己wide awake
好憎eve

S2 E 一直利用緊 V

V已經唔同你計 一直幫你

最後仲要發爛渣
sorry,記錯咗s1嘅劇情
覺得e太信v,認為v唔會玩佢,做任務果陣佢都講咗好多次佢信v,可能當咗v係普通人咁諗,唔會對鍾意嘅人做啲咁嘅嘢,但v唔係正常人,v覺得要俾e試下殺人,要同e share v自己enjoy嘅嘢

宜家好唔鍾意e,e就係俾v嘅痴線嘢吸引佢,而家feel到v有幾癲,就淆底

e應該覺得自己係個好人,佢喺情報局做嘢,捉壞人,會睇唔過眼Carolyn plan嘅嘢。
v操控佢殺人,好似係迫佢成為壞人咁,所以咁大反應,但今季e做嘅嘢唔覺得佢係好人,迫個個殺手爆料搵殺手最驚嘅人,明知v有可能會殺佢,又暪住Carolyn v殺咗target個妹嘅保鏢,佢唔會覺得自己咁做冇問題掛

覺得下季應該唔會係reset,e已經洗濕咗個頭,點會返到轉頭,不過我冇興趣睇佢點面對佢第一次殺咗人。劇情發展到咁,v同e好難和解,上季發生嘅嘢v殺咗e個fd同e插咗v,佢地都move pass咗,冇話原諒大家

睇完兩季嘅final都係覺得WTF,但今季搞到我冇咁大熱情追落去,再追下季嘅動力都淨係想睇v
我好少會每星期咁追套劇,通常都出哂先睇,下季應該唔會咁追法了

今次v一定嬲咗e,可能會符合番劇名,要去追殺e,不過v應該會搵k算帳先,v唔好再理e,佢唔值得你把心機落去架

唔該下季唔好再parallel番s1,佢再提起s1只會刺激到人等人知宜家同s1差幾遠

下季又showrunner,好大機會會仲差咗,套劇咁大potential搞到咁

觀眾真係估唔到KE writer點寫,明明唔難寫嘅嘢都搞到咁

好鍾意Jodie講呢句果陣嘅笑容

[navy][size=2]Eve本身以為佢同V都係同一條船,一齊比人賣左豬仔
啱啱比carolyn betrayal完又比V呃多次我都明既
但事實V都真係同佢一齊比carolyn玩左,同埋V都放棄左自己走佬機會返轉頭救eve ...好多野V背後都失去咗但eve都唔知
佢地一方面好信大家 交託埋條命比對方
但偏偏eve咁耐都仲係唔肯定V點睇佢,對佢咩感情一講到感情野就唔信佢
雖然我地觀眾視角就知V係真心又見到佢變左咁多,但V示愛果下又真係唔係正常人方式
喺V眼中應該係覺得一開始係eve鐘意佢先都唔定

睇返reddit班人分析之後又開始接受返今集
但同你同感我仍然都係唔鐘意eve仲幾憎佢
S1個finale真係睇到呆左
今次S2就即刻心諗仆街啦,又重新洗牌唔知點拆解
嬲係嬲用咁多時間等佢地慢慢行埋一齊,咁快就爆煲以後仲點有計傾
高質劇每個禮拜追過癮啲呀黎緊有冇邊套有興趣睇?
下季都一齊追啦
如果大家一年後仲會上水個個禮拜有得一齊討論好正

唔知eve之後會唔會的起心肝認真捉V雖然份工都已經冇左
如果最尾要搞到V要比佢拉 咁我寧願死果個係eve
覺唔覺今集好似有少少V死亡flag揀定車頭相
如果piece of shit將來會累死V 我就真係
下季V搵K問返自己屋企人K個女又可以有機會出返場

不過依家諗返個writer既然揀得V呃eve爆煲呢條路
V同eve最尾個反應都真係算in character唔可以話唔make sense
我都開始接受緊

正想講呢個位完全同意 個笑容謀殺咗我

另外見到好多今集eve撥開V既gif
睇到眼火爆想一巴車死eve
車頭相係好flag下,如果下季係final season諗都中9成,唔覺會有咩 "we can be normal" 嘅ending

btw兩位女主都無乜堆套劇
sandra不嬲都off grid
但jodie拍free guy好忙咩

jodie好似唔算好活躍成日上social media宣傳果d人不過今朝見到佢有上twitter
同埋佢開始紅啦應該好多戲搵佢拍
之前咪話佢有份同armie hammer gal gadot拍戲,但為左拍ke s3所以推左
但唔知點解有d覺得jodie自己都心照今季麻麻地對比起S1
見佢講親S2都冇乜點提個new showrunner,唔係幾興奮咁
以前phoebe仲喺度果陣 佢成日讚到phoebe同個劇本飛天
點解 Phoebe 無做 Showrunner 嘅?
係咪因為佢要拍自己套劇?
唔好意思,我無乜留意幕後消息,但KE上年一出就有追開
我好鐘意 Sandra Oh
希望唔會啦,咁就會好浪費 S2 嘅鋪排
其實我對 Finale 唔反感,反而好期待之後嘅劇情
同埋我理解點解 Eve 要走,成個過程佢好似係咁比人「Set-Up」
我覺得真係唔可以用常人嘅角度去睇 E 同 V 嘅關係
佢地一定唔會有所謂嘅 Happy Ever After 出現⋯ 我覺得
同埋我覺得 Killing Eve 個名好有意思
要睇下佢係咪解 Kill 咗個 Normal Eve 定點
追緊3套劇全部2星期內完
嚴重劇荒
等bll s2 & euphoria
前排重溫返SO
發現don't tell mama後面仲有少少野睇
之前1出片尾就關左
其實如果我係eve 我都唔會跟v走
個感覺有啲似俾v出賣咗咁
同埋佢好似有心想激到v開槍咁
又或者應該話 佢已經唔驚v會唔會真係殺佢
望住v由期待到愕然到嬲再到灰心同心死
個心情跟住佢坐過山車咁 呢場戲兩個都好好睇

咁又要等一年 不過個結局去到咁 搞到我都灰埋一份
仲要灰一年

講起呢單野 我覺得一開始唔應該寫V引導佢殺人
寧願eve果刻自己沖出黎殺好過好過依家驚驚青青
況且一早都鋪緊佢有衝動殺人 仲要raymond係黎殺哂佢地兩個
有哂動機比eve做野
去到依家呢刻為止咁多野都係eve自己揀但攤牌要面對就龜縮
what do you think is going on here果度其實佢係真心定激V?
如果係真,咁佢背後比V撩起咁多次又代表咩呢
不過睇最尾果陣我覺得eve同v唔係想要同一樣野
所以希望V放棄佢算

勁開心>愕然>扮冇野笑返>嬲>死狗>死心失望

好正
睇完灰到谷底,S1都hurt不過會興奮期待但S2果隻hurt係失望
同埋唔知S3可以點行落去
同意喇 明明等多幾秒v就死嗰下佢應該都會落手
what do you think is going on here果度其實佢係真心定激V?
估唔到eve嗰下諗緊咩,我睇到嘅/我估個方向
- eve將k講嗰句嘢潛意識地記住咗,所有俾v愛嘅人下場都唔好
- v講完 I thought you were special 之後eve流咗滴眼淚,其實eve好掙札?佢知道自己鍾意v,但係佢唔想/唔敢鍾意v,佢喊係因為呢句嘢中point,eve的確係想成為special嗰個,但因為已經返唔到轉頭,所以就變成想做雞享受被愛但又要拎貞節牌坊

開槍之後v有一秒表情係後悔/接受唔到嘅感覺,呢下jodie 做得好好

係囉 想睇多d你情我願多過話佢比人唆擺
高質分析我宜家都跟呢個方向睇算
同埋見到好多人話eve講果兩句no個語氣都有好大分別
v話you love me, eve果下個no係猶疑/唔想認但答no咁
到v話i love you, eve個no係好快好堅定佢唔信V係真心愛佢/佢唔知咩係愛

等聽晚高清再睇多次
佢地今集d演技好正jodie
見到d gif 先發現miss 左好多jodie 細微既面部表情

仲有啲眼眉 都真係幾勁呢啲位都有

佢真係做得好好
自從睇完呢套野之後會永遠支持jodie comer
突然諗起呀fleaeve絲打上集睇得咁快
今集finale咁耐未上水係咪太大打擊
可以入黎support group一齊互相扶持
應該個個既心都碎到一地都係

碎到執唔返 ..
同埋真心覺得套劇揀錯路行,miss哂d機會返唔到轉頭
搞到傷心多兩錢重
睇完final隔咗日,加睇咗Tumblr啲分析我都over咗今集了
覺得睇KE真係要有心理準備,個ending會係BE
宜家先s2咁快就有dead flag,我鍾意v多啲,唔想佢死呀

最好嘅happy ending應該係v同e兩個都死咗

e撥開v果幕睇呢個漫畫下火

今季final鋪到v同e equal,下季佢地再見唔知會點
喺Tumblr見到呢gif,講佢地s3再見果陣會點
villanelle and eve meeting again in season three still desperately obsessed and in love with each other but also extremely hurt and emotionally vulnerable with their walls back up again

s3講v尋親,好期待編劇會點寫v屋企人,如果係普通人我會好失望
之前話KE follow咗amy acker twitter acc,如果搵佢做v屋企人,即刻非常期待s3

睇到有人話KE 係queer baiting,班人睇final睇到痴哂線,KE點會係queer baiting v同e真係鍾意對方,e睇唔出,v鍾意e好明顯呀。佢兩個唔會係想做fd

下年會每個星期睇,繼續一齊追KE

黎緊會追bll s2同gentleman jack,因為睇呢兩套劇,我subscribe番hbo。反而我冇睇got

不過呢幾日睇番啲輕鬆啲嘅先,Netflix套nailed it新一季出嘅timing好岩,淨係睇預告都笑死我了

我睇完今朝d賽後反應同堆interview之後 ..又變返癲狗狀態玩完喇套劇
睇完佢地講套劇之後d方向,連sandra oh篇interview都伏到乜咁
S1 finale V傷 / S2 finale eve / S3一齊死算啦

jodie摸下巴果下好正
究竟unscripted果幕係咩又唔出黎講返走數
依家佢地話V會switch off對eve d感情
eve好似back to normal試下回歸生活, 面對冇左V之後會點屌一定又講返佢同niko一齊
唔撚想再睇佢地兩個
黎緊好似會否定哂villanelle我覺得分分鐘講V勁憎eve都唔出奇

淨係為V而睇如果amy join=dream come true 但都係發下夢算
不過都難怪班人,平時promo得咁勁話佢地killer couple
全季又瘋狂tease佢地d sexual tension但去到最尾幾分鐘一大巴車落班觀眾度
What do you think is happening here?
如果一開始冇咁諗過就唔好又玩mic sex又剩

下年KE S3追悼會 一個禮拜一次

hbo黎緊好多野睇抵玩
gentleman jack睇到ep4開始入戲肉 但睇咁耐都係記唔到班配角d名 搞到認唔到人
我早幾日前cut咗netflix
COWBOY V
呢幕好似9成係射完eve之後既scene
好多人又嬲過 因為V咁快move on咗明明今季show咗咁多eve對V黎講咁重要
但射完佢可以即刻搵過第條新女即係等於我地睇咗咁多build up都係廢既

V睇中果個女人都係eve 2.0 type
如果睇完S2棄劇直頭可以靠呢個scene做收尾V搵下一個eve

其實成個S2 eve係咁掙扎 又想殺人 係咪想舖佢都係psychopath?

冇dark eve睇黎緊佢應該又淆底變返普通人一個,覺得自己清醒返見到現實
好憎eve

S2 E 一直利用緊 V

V已經唔同你計 一直幫你

最後仲要發爛渣

一味請佢食檸檬,明明自己都有意思又唔肯面對
叫佢傾下又唔制
所以其實我反而好明佢點解開槍 背後發生左咁多野冇人知
仲要比佢玩串個party果刻真係把撚火
V好撚慘情

sorry,記錯咗s1嘅劇情
覺得e太信v,認為v唔會玩佢,做任務果陣佢都講咗好多次佢信v,可能當咗v係普通人咁諗,唔會對鍾意嘅人做啲咁嘅嘢,但v唔係正常人,v覺得要俾e試下殺人,要同e share v自己enjoy嘅嘢

宜家好唔鍾意e,e就係俾v嘅痴線嘢吸引佢,而家feel到v有幾癲,就淆底

e應該覺得自己係個好人,佢喺情報局做嘢,捉壞人,會睇唔過眼Carolyn plan嘅嘢。
v操控佢殺人,好似係迫佢成為壞人咁,所以咁大反應,但今季e做嘅嘢唔覺得佢係好人,迫個個殺手爆料搵殺手最驚嘅人,明知v有可能會殺佢,又暪住Carolyn v殺咗target個妹嘅保鏢,佢唔會覺得自己咁做冇問題掛

覺得下季應該唔會係reset,e已經洗濕咗個頭,點會返到轉頭,不過我冇興趣睇佢點面對佢第一次殺咗人。劇情發展到咁,v同e好難和解,上季發生嘅嘢v殺咗e個fd同e插咗v,佢地都move pass咗,冇話原諒大家

睇完兩季嘅final都係覺得WTF,但今季搞到我冇咁大熱情追落去,再追下季嘅動力都淨係想睇v
我好少會每星期咁追套劇,通常都出哂先睇,下季應該唔會咁追法了

今次v一定嬲咗e,可能會符合番劇名,要去追殺e,不過v應該會搵k算帳先,v唔好再理e,佢唔值得你把心機落去架

唔該下季唔好再parallel番s1,佢再提起s1只會刺激到人等人知宜家同s1差幾遠

下季又showrunner,好大機會會仲差咗,套劇咁大potential搞到咁

觀眾真係估唔到KE writer點寫,明明唔難寫嘅嘢都搞到咁

好鍾意Jodie講呢句果陣嘅笑容

[navy][size=2]Eve本身以為佢同V都係同一條船,一齊比人賣左豬仔
啱啱比carolyn betrayal完又比V呃多次我都明既
但事實V都真係同佢一齊比carolyn玩左,同埋V都放棄左自己走佬機會返轉頭救eve ...好多野V背後都失去咗但eve都唔知
佢地一方面好信大家 交託埋條命比對方
但偏偏eve咁耐都仲係唔肯定V點睇佢,對佢咩感情一講到感情野就唔信佢
雖然我地觀眾視角就知V係真心又見到佢變左咁多,但V示愛果下又真係唔係正常人方式
喺V眼中應該係覺得一開始係eve鐘意佢先都唔定

睇返reddit班人分析之後又開始接受返今集
但同你同感我仍然都係唔鐘意eve仲幾憎佢
S1個finale真係睇到呆左
今次S2就即刻心諗仆街啦,又重新洗牌唔知點拆解
嬲係嬲用咁多時間等佢地慢慢行埋一齊,咁快就爆煲以後仲點有計傾
高質劇每個禮拜追過癮啲呀黎緊有冇邊套有興趣睇?
下季都一齊追啦
如果大家一年後仲會上水個個禮拜有得一齊討論好正

唔知eve之後會唔會的起心肝認真捉V雖然份工都已經冇左
如果最尾要搞到V要比佢拉 咁我寧願死果個係eve
覺唔覺今集好似有少少V死亡flag揀定車頭相
如果piece of shit將來會累死V 我就真係
下季V搵K問返自己屋企人K個女又可以有機會出返場

不過依家諗返個writer既然揀得V呃eve爆煲呢條路
V同eve最尾個反應都真係算in character唔可以話唔make sense
我都開始接受緊

正想講呢個位完全同意 個笑容謀殺咗我

另外見到好多今集eve撥開V既gif
睇到眼火爆想一巴車死eve
車頭相係好flag下,如果下季係final season諗都中9成,唔覺會有咩 "we can be normal" 嘅ending

btw兩位女主都無乜堆套劇
sandra不嬲都off grid
但jodie拍free guy好忙咩

jodie好似唔算好活躍成日上social media宣傳果d人不過今朝見到佢有上twitter
同埋佢開始紅啦應該好多戲搵佢拍
之前咪話佢有份同armie hammer gal gadot拍戲,但為左拍ke s3所以推左
但唔知點解有d覺得jodie自己都心照今季麻麻地對比起S1
見佢講親S2都冇乜點提個new showrunner,唔係幾興奮咁
以前phoebe仲喺度果陣 佢成日讚到phoebe同個劇本飛天
點解 Phoebe 無做 Showrunner 嘅?
係咪因為佢要拍自己套劇?
唔好意思,我無乜留意幕後消息,但KE上年一出就有追開
我好鐘意 Sandra Oh

係呀 佢好似果陣要準備fleabag S2
但拍完又有其他project跟 就冇返黎
但我諗佢對拍S2呢樣野都好謹慎佢自己套劇fleabag都隔左幾年先有S2
KE當時咁快就要開S2 我諗佢都未有idea
跟住又唔知邊個諗個白痴建議出黎 話決定killing eve季季都會換一個女人做新showrunner
唔知係咪phoebe諗出黎
呢個玩法根本直接累死套劇

希望唔會啦,咁就會好浪費 S2 嘅鋪排
其實我對 Finale 唔反感,反而好期待之後嘅劇情
同埋我理解點解 Eve 要走,成個過程佢好似係咁比人「Set-Up」
我覺得真係唔可以用常人嘅角度去睇 E 同 V 嘅關係
佢地一定唔會有所謂嘅 Happy Ever After 出現⋯ 我覺得
同埋我覺得 Killing Eve 個名好有意思
要睇下佢係咪解 Kill 咗個 Normal Eve 定點

如果有時間可以睇下上面interview果兩條link
enjoy就好
我都想唔反感但始終覺得如果可以冇咗V呃eve呢單野+係eve自己決定殺人
最尾eve冇退路, 12又就黎殺到, 加埋自己對V既興趣
決定同V一齊走再決定之後點算 (咁寫都可以唔係happy end)
明明果刻佢地都有共同敵人 又冇哂盟友得返對方
咁好機會都唔利用寫佢地一齊走
S3佢地一齊途中都可以發生好多事
咁我覺得會好好多囉

跟佢地依家行條路, 好多野都難返轉頭
eve比起之前會更加討厭/驚V
V又會墮落多兩錢重, V仲要冇人冇物
追緊3套劇全部2星期內完
嚴重劇荒
等bll s2 & euphoria

low key想euphoria變黑馬
most of them, sure失散多年既細妹準備出場

前排重溫返SO
發現don't tell mama後面仲有少少野睇
之前1出片尾就關左

竟然
果part好似算係重點黎
V個一槍直頭開得好啦,所有野比你玩起哂 之後話唔走
其實我覺得E唔係psychopath,佢只係一直隱藏抑壓住自己既陰暗面唔比自己一啲壞既心態展露出黎 到佢真係殺左人 佢就理性番。
睇到最尾 我都無諗到好多 只有覺得S3可以點 同埋V 好撚慘 成季都好撚慘 除左EP7既佢
尋日睇左911 S2E1-E3
竟然可以一日裏面睇三集
可能之前Punisher太沉重最盡都係一日一集
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞