美劇集中討論區 (28) | Chernobyl | Killing Eve S2 | 神劇Fleabag S2

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
《權力遊戲》完咗煲呢啲! 力推5部激好評美劇有部創IMDb評分新高
https://today.line.me/HK/article/Vmx10L?utm_source=copyshare
Killing Eve
樓主
冒住危險入黎
依家得返套chernobyl
Years and Years
利申 未睇
岩岩睇完
v揸住支搶同e爭執果陣,我諗番s1 final v殺anna,一路諗v唔會真係開槍射e掛,因為v上集唔殺niko,覺得應該會唔一樣,點知最後真係開槍射e

鋪咗成季e覺得自己變咗,上集仲同個教授講wide awake,宜家變番佢唔接受嘅狀態

估唔到v會manipulate e殺人,唔怪得e會咁大反應。覺得就算v冇maniplulate e殺人,e都唔會同v一齊走,雖然e開始變dark,但佢仲係顧慮好多,如果呢刻寫佢地一齊走,反而冇咁好。

覺得e同v真係鍾意對方,v好慘呀,好開心咁plan佢地逃走去邊度玩,最後俾e咁拒絕
成季都虐v,v諗住e理解佢,但到頭來e都係咁睇佢,覺得v唔知咩係love

睇完今集好hurt呀

個final點解會咁架,睇咗劇透先睇都一樣咁hurt

諗唔到下季會點編,e應該會想同佢老公復合,因為係最normal嘅嘢,佢又變番in denial
我唔想睇e同佢老公嘅drama呀

睇完今集唔會話憎套劇嘅,因為套劇本身係講兩個主角對對方有旁人難以理解嘅obession,e同v做嘅嘢都幾符合佢地嘅character,諗住個任務會拉近v同e,但最後變到咁

對下季嘅期望好低,只希望e accept佢真係鍾意v,kiss呀呢啲太overrated了

Jodie真係好好戲,最後開槍射e嘅表情轉變
唔好太大期望
唔知點解直頭有D覺得呢集收尾毀咗今季全季 (雖然演技係世界級)
睇完嬲撚到依家
本身今晚要去睇戲好彩改左尋晚
如果唔係影響埋我睇戲心情
老老實實今集幾差下,劇情上好多野好夾硬來

其實係好似將全劇兩季建立返來既野一次過毀晒

睇完唔太想追落去
其實都知現實冇可能佢地完美接受對方
但都唔係好似依家咁完下話
S2咁多時間build up佢地家陣一野冇哂
又想S3慢慢開始組織返感情?起碼都比D時間佢過多排先爆大獲好過啦

BLL提早播得唔得
睇完失望到傷心
岩岩睇完
v揸住支搶同e爭執果陣,我諗番s1 final v殺anna,一路諗v唔會真係開槍射e掛,因為v上集唔殺niko,覺得應該會唔一樣,點知最後真係開槍射e

鋪咗成季e覺得自己變咗,上集仲同個教授講wide awake,宜家變番佢唔接受嘅狀態

估唔到v會manipulate e殺人,唔怪得e會咁大反應。覺得就算v冇maniplulate e殺人,e都唔會同v一齊走,雖然e開始變dark,但佢仲係顧慮好多,如果呢刻寫佢地一齊走,反而冇咁好。

覺得e同v真係鍾意對方,v好慘呀,好開心咁plan佢地逃走去邊度玩,最後俾e咁拒絕
成季都虐v,v諗住e理解佢,但到頭來e都係咁睇佢,覺得v唔知咩係love

睇完今集好hurt呀

個final點解會咁架,睇咗劇透先睇都一樣咁hurt

諗唔到下季會點編,e應該會想同佢老公復合,因為係最normal嘅嘢,佢又變番in denial
我唔想睇e同佢老公嘅drama呀

睇完今集唔會話憎套劇嘅,因為套劇本身係講兩個主角對對方有旁人難以理解嘅obession,e同v做嘅嘢都幾符合佢地嘅character,諗住個任務會拉近v同e,但最後變到咁

對下季嘅期望好低,只希望e accept佢真係鍾意v,kiss呀呢啲太overrated了

Jodie真係好好戲,最後開槍射e嘅表情轉變

但anna係自殺wor
明明S2由開始都係講緊eve慢慢認清自己感受 對V有幾著迷
(但今季佢地都寫到eve好冷漠又臭串, 我都唔鐘意, 如果跟返s1佢性格
我覺得eve s2應該對v又驚又有內疚)
又想推人落軌又剩 上集仲要wide awake佢一早知V係咩人啦
最尾竟然為左一單咁既野就嬲又淆話要返屋企
做痴線婆又要拎貞節牌坊

佢係99%諗住跟V走架,未見到支槍之前
我覺得應該寫eve仲係有d顧慮但勉強照跟V走,日後佢地兩個相處落都可以寫好多矛盾衝突
慢慢會了解對方份人真正係點,況且E同V玩到今集身邊已經冇哂朋友比同一班人追殺,明明就係得返對方一齊走又可以保命+對抗12,就算咁寫都可以唔洗變happy end架
eve同v其實時到如今有野可以攤開黎講啦,eve成日鬥氣reject佢又唔講心聲
下下shut down V,V係痴線婆 d觀念係扭曲咗 明知架啦eve將就下啦好心
正正經經同V解釋下自己咩感受,V之前都有撩佢過傾下,佢又唔撚講野

最灰係咁簡單都唔寫,硬係又要reset過哂所有野
S1玩過就唔好再用啦S1果陣用個效果都唔同依家
S3又要哂時間睇eve療傷,又要睇佢掙扎間唔中諗返V又再黎過
同埋睇唔到佢地玩到咁仲點走返埋一齊囉,又要再鋪過佢地相遇+和解?
我覺得好難一齊返,亦都冇乜耐性睇佢地tease落去
有人話eve對v係真正有感覺 但今集係接受唔到比佢玩先咁
但睇完果刻我真係覺得eve根本就唔係鐘意v, 完全v單戀咁
(但S2一路有講eve比V turn on)

好耐未試過鐘意一套劇但一下子變到咁失望好嬲好sad
開頭到中後段d笑位明明幾好, 主線劇情求其我都可以無視
但最重要兩個人之間關係,明明可以咁易寫得好好睇睇S3照住落去
都硬係要揀reset搞彎哂激撚死我
好傷心好灰覺得套劇已經玩完左

jodie今集d演技好正
望住佢內心感受+表情變黎變去
佢最尾同eve講之後plan去邊今晚食咩果段,feel到佢把聲都震震地
好似勁開心勁興奮,緊張到佢都有d handle唔到咁
媽呀

如果eve 真係死左,咁又唔同講法,當新故事咁睇落去,第一季既V 係好好睇,但事實係佢一定無事,然後繼續loop 咁我就唔想睇了
如果最尾唔係咁我會收貨
又推倒重來 屌 好灰好攰呀睇到
呢獲真係god i'm tired

S3只要有jodie/villanelle都會一定睇
講真全集淨係佢坐喺度諗今晚食咩我都會睇落去
真係純粹為左佢個角色
Bye Bye GOT

Bye Bye KE

KE 我當佢完左算喇

好在六月大把好野睇
去到最尾果刻我都寧願eve中槍死左
之後講V有另一個目標好過
我心情就好似當日睇June 有得走唔走又要返轉頭

你唔攰我地觀眾都攰啦
KE S3應該有V backstory佢仲有屋企人
6月all in BLL Euphoria Handmaid The Loudest Voice算
dark本身都ok期待 但已經唔記得哂S1 d細節位
套劇又複雜到仆街,睇S2個感覺好似冇溫過書又要迫我考exam咁
handmaid我反而接受到
起碼有人走得甩,同埋佢係有理由留低

相反ke放棄哂所有野,但最尾係零係nothing呀!!!!!!!!!!!!!!!!!
岩岩就想問係咪咁既心情
最後五分鐘
其實如果我係eve 我都唔會跟v走
個感覺有啲似俾v出賣咗咁
同埋佢好似有心想激到v開槍咁
又或者應該話 佢已經唔驚v會唔會真係殺佢
望住v由期待到愕然到嬲再到灰心同心死
個心情跟住佢坐過山車咁 呢場戲兩個都好好睇

咁又要等一年 不過個結局去到咁 搞到我都灰埋一份
仲要灰一年
覺得今季編劇太想keep番s1個flow同vibe, 但連ending 都要parallel個writing有啲懶囉

咁樣reboot段關係真係太浪費成季Eve wide awake個build up, 搞黎搞去得個吉

我寧願睇多啲V痴線狂殺人多過咁婆婆媽媽無限loop

唉,而家等BBL安撫下心情
今集doom patrol 有米奇同小强打車輪
CLS 勁重口
睇完 我覺得幾好睇喎
可能我一直都無乜期望佢地會一齊
我覺得V迫E殺人仲要用斧頭 E咁大反應好正常
V自己都識講they are the same 如果V俾人咁玩佢都勁嬲啦
其實就咁睇佢地兩個既性格根本無可能一齊到 只不過係暖昧最好睇最正咁解
sorry,記錯咗s1嘅劇情
覺得e太信v,認為v唔會玩佢,做任務果陣佢都講咗好多次佢信v,可能當咗v係普通人咁諗,唔會對鍾意嘅人做啲咁嘅嘢,但v唔係正常人,v覺得要俾e試下殺人,要同e share v自己enjoy嘅嘢

宜家好唔鍾意e,e就係俾v嘅痴線嘢吸引佢,而家feel到v有幾癲,就淆底

e應該覺得自己係個好人,佢喺情報局做嘢,捉壞人,會睇唔過眼Carolyn plan嘅嘢。
v操控佢殺人,好似係迫佢成為壞人咁,所以咁大反應,但今季e做嘅嘢唔覺得佢係好人,迫個個殺手爆料搵殺手最驚嘅人,明知v有可能會殺佢,又暪住Carolyn v殺咗target個妹嘅保鏢,佢唔會覺得自己咁做冇問題掛

覺得下季應該唔會係reset,e已經洗濕咗個頭,點會返到轉頭,不過我冇興趣睇佢點面對佢第一次殺咗人。劇情發展到咁,v同e好難和解,上季發生嘅嘢v殺咗e個fd同e插咗v,佢地都move pass咗,冇話原諒大家

睇完兩季嘅final都係覺得WTF,但今季搞到我冇咁大熱情追落去,再追下季嘅動力都淨係想睇v
我好少會每星期咁追套劇,通常都出哂先睇,下季應該唔會咁追法了

今次v一定嬲咗e,可能會符合番劇名,要去追殺e,不過v應該會搵k算帳先,v唔好再理e,佢唔值得你把心機落去架

唔該下季唔好再parallel番s1,佢再提起s1只會刺激到人等人知宜家同s1差幾遠

下季又showrunner,好大機會會仲差咗,套劇咁大potential搞到咁

觀眾真係估唔到KE writer點寫,明明唔難寫嘅嘢都搞到咁

好鍾意Jodie講呢句果陣嘅笑容

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞