慎入 [全劇透] 復仇者聯盟 4 終局之戰 Avengers: Endgame 全劇透 12

1001 回覆
37 Like 5 Dislike
一開始同CA做心小組討論果度
致敬位

PEPPER 著甲算唔算?

1.《蟻人》中的皮姆博士是量子領域的專家,此前在戰爭時期曾與托尼的父親霍華德·史塔克共事,後面博士說自己的皮姆粒子被史塔克偷了,雙方爭吵後絕交。

2.勒保斯基是電影《謀殺綠腳趾》中的主角,一位生活邋遢、身材發福、嗜酒如命的無業遊民,在美國算是一個眾所周知的經典形象。

3.蜘蛛俠在《蜘蛛俠:英雄歸來》中一直想嘗試秒殺模式,沒能如願。

4.复聯3》開場托尼和小辣椒在公園跑步,托尼說到夢見小辣椒懷孕,孩子名字叫“摩根”。

5.托尼最開始和父親的關係並不是很好,因為父親長期忙於工作,無暇照顧家庭,托尼對他的打壓式教育方式也心存怨念。

6.片尾沒有廣義理解上的彩蛋,但是字幕最後會有一個純聲音無畫面的小彩蛋。

7.這部電影沒有尿點,也不建議結伴看,一個人看比較方便哭。​​​​

8.喪禮細路

好多人見到即笑
佢係正在唔出聲你都會笑既演員
Thanos親生老豆
Infinity Trilogy作者
上集Thanos主要為拎石
如非必要都唔想殺生 破壞左個所謂隨機既平衡
但今集知唔work即刻認真mode
話唔帶個人感情殺戳,但殺咗Loki,算唔算講大話
咁呢part...我都唔識點駁了

Thanos: 你條友仔,上次實牙實齒話幫我攞Space Stone返嚟我先借枝Mind Stone Sceptor俾你去玩。屌你老味,石你攞唔到,仲整唔見我粒mind stone?今次我一定要收你皮
依家幾有佬味
(再重貼,如有需要請置頂)

其實點解咁多人仲可以唔明白Avg4嘅時間旅行設定?
我想幫手解釋下。

1. 改變過去嘅事情,唔會影響到現在,只會衍生一個新嘅平行時空。

2. 所以一開頭已經畫公仔畫出腸咁同你講,佢哋唔會返去以前殺Baby Thanos,因為咁都係於事無補,死咗嘅人照舊返唔到嚟,Thanos 滅世事件照舊會發生。

3. 簡單啲講就係,你返到過去改變歷史,只會產生左平行宇宙B、C、D、E,你本身生存緊嘅平行宇宙A係唔會有咩影響,冇嘢會改變左。

4. 所以點解Nebula明明槍殺左2014年既Nebula,但係自己唔會消失。因為改變過去,冇影響到現在。

5. 古一同Hulk 個段對話非常關鍵,就係你拎咗舊石其實已經衍生左好多唔同嘅平行宇宙,咁我哋點先可以修正,將timeline 變返做一條,唔係好多條呢?

辦法就係有借有還,用完啲石之後就還返去佢嗰個專屬時空,咁就可以回歸返一個平行宇宙。

6. 所以當captain 還返晒所有石之後,timeline 就變返一條,佢就可以安心返去佢嗰個年代溝女啦。

佢只要隱姓埋名,唔暴露自己美國隊長嘅身份,就唔會影響到歷史。

另一邊廂,身處喺同一個時空,同一個世界嘅captain 就可以繼續做返佢要做嘅事,解除冰封,成為復仇者聯盟成員,跟住經歷avg1-3,然後又再出發還石頭。

咁呢個時候,溝女結埋婚老左嘅captain 趁另一個自己走咗之後,就出返嚟搵返Falcon。

7. 所以係最後,主角群身處嗰個時空應該曾經有兩個美國隊長,一個就隱姓埋名結婚個平凡人生活,一個就履行返拯救世人嘅職責,做英雄。

如果解釋錯咗麻煩咁多位巴打修正,就咁睇落應該就冇bug
片尾ROSS 將軍 ....幾時會變RED HULK  
套戲編排整得幾好
幻視無人權 成集無人理
想問下最後隊長還石
佢應該要去好多唔同時間點架喎 唔係要來來回回幾次咩
(重貼,有需要請下個post置頂,多謝)

其實人哋個導演已經當大家係弱智仔咁樣,用咗勁多例子去講佢哋個時空旅行定律係點。

啦啦啦,我哋嗰條路線唔係《回到未來》、《蝴蝶效應》嗰種玩法㗎。人哋返去過去改變左一啲野之後,回程返到現今世代啲嘢就會唔同晒㗎啦。

我哋marvel 就唔會跟人哋嘅,我哋係玩好多個平行宇宙。你返到過去改到七彩都好,返到嚟現今世界都唔會有咩改變㗎。

只不過係衍生左好多個唔同嘅平行時空。

咁如果你想修復返,變返一條timeline可以點算。咁你係個時空偷過啲咩重要嘢,之後較返啱時間還返比人咪得囉。咁人哋咪唔會因為你偷石影響歷史囉。

例子:古一話唔得㗎唔得㗎,畀左time stone 你,咁之後 dr strange 咪打唔贏個大佬囉,咁我個時空咪食得屎。

Hulk 即刻答:唔使驚,我借完之後,復活番啲朋友,之後就即刻還返俾你。我有時光機,走完再返嚟搵你,幾秒之後就俾返舊石你,咁咪乜都影響唔到囉。

Dr strange 照打大佬,你就照舊賣鹹鴨旦,你話正唔正先?

古一:好啦咁我畀石你啦屌你

咁樣清楚啦掛
冇記錯好似係雷神第一集?
好多人講過你依個theory 有bug, 不如唔好再post?
其實odin 都係肥佬
個肚腩look好正,勁有維京feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞