[勿助長代購勿提L’oreal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚品討論區#105

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
正打算買tarte 諗住經BuyXship送香港
我買完一拆開嚇親成盤野好污糟
飛粉飛到周圍都係差在未爛
買過咁多次眼影 盤野送到黎condition最差就係呢次
tarte其實有咩係必買
用過幾樣佢啲嘢都無話有啲咩係真係好好好好好用
尤其係眼影 質素差過colourpop zoeva
Agger個次第一次買tarte 見佢減價 再同fd夾 圍翻開百幾蚊一盤買黎試下
試完覺得真係唔係想像中咁好
好彩當初唔係正價買
所以我都唔明點解好多人好似好執著想試下tarte咁
眼影嚟講平靚正之選一定係zoeva
仲有tarte枝遮瑕都係垃圾 厚到仆街
想買眼影盤咋 真係仲差過colourpop?!
又飛粉又patchy 真係不了
Studio fix係mac粉底裡面都多好評,絲打你用佢有冇氧化
之前睇其他mac粉底review,好多都有氧化暗沈問題

外國價錢差好遠,如果用香港專櫃價錢比,粉底比較推make up forever/covermark
我當初就係好想試
如果香港有得試 試完我唔會買
好飛同埋我覺得唔係好longlasting
會有啲積線同埋少少氧化
比較出名,Shape tape遮瑕膏有冇絲打用過
我當初買係因為我唔識化妝⋯⋯
真心我會想買兩盤zoeva多啲
佢coverage係好但係真係厚到仆街
好在冇身痕買
可能要用濕beauty blender慢慢blend先靚?
絲有冇用過nars radiant creamy liquid,兩者比較係點
真心覺得控油型好撚正
香港天氣太潮濕
透氣型我都覺得會焗到生粒粒。。。
我屋企兩枝都有,買完控油型無再用過透氣
我係混合肌唔覺得乾丫
但係市面上有好多快靚正嘅concealer
點解要買一款咁麻煩嘅

無呀 我用咗by terry之後就無再轉過其他了
會有輕微氧化 但唔嚴重 我用NW10上完底妝個人皮膚望落去好好多
studio fix用掃上既效果真係完美 可惜我手殘通常貪快用bb上

用緊muf cushion,一上妝真係自然又貼,日常趕時間落街好岩用。
但係出成日街真係可以個妝甩哂
上個星期上妝10個鐘,番到屋企用紅水一抹就屌左出聲 成塊棉都只係灰灰地 一啲粉底都見唔到 但條內眼線仲hold到
利申用左muf pressed powder定妝 平時唔會摸面驚污糟生粒粒
有冇絲打用過clinique id?
唔知買橙色定白色好
變隻效果會顯著啲?
Tarte真心厚,你nars嗰隻我用咗三支都覺得會乾唔夠潤,之後聽廢j絲燒到byterry買淺色咗,好似cream咁潤但太水同唔夠遮,依家買翻nars橙少少嘅同byterry mix埋就啱啱好
你鍾意就好
絲打想問下你係用一罐罐個隻粉霜定係好似粉餅盒個隻?
好想買呢個 但係我返學用驚望落去好厚粉同埋易暗沈
絲打你用個陣有無呢個問題?
(希望絲打未買/買唔到...) 唔好買呢枝防曬! 會出刷膠碎嘅掃極都仲有 即刻要重新洗面再化過妝
拿拿臨再落單先 感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞