[勿助長代購勿提L’oreal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚品討論區#105

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
唔係好明
質地係點架化妝水 油 cream etc
係咪即是bb8粉底
瘋狂爆瘡停一停用護膚品好喎
類似水咁的 無色無味 對我黎講好有效
bb8我都有試上手
一推好滋潤,再推好似乜都冇搽咁,點解佢全部粉底都咁低遮瑕
我係咪要為咗用到佢再勤力啲護膚
係啊
我都係混乾 但係唔可以用太潤 所以依家用日本化妝品多 不過買左laneige個玫瑰金bb cushion係清爽唔黏 係透氣但遮瑕要補多一層
bb8粉底呢個名好吸引
當佢係保濕噴霧好啦,根本冇定妝功能
但保濕噴霧又唔洗買佢,幾百蚊得細細支

其實有冇人覺得mac以專業化妝品品牌黎講D野唔好用
只係專櫃中價錢唔貴,特別唇膏
個人覺得Ipsa三色遮瑕coverage好低
質地偏乾遮眼底易顯格仔紋,遮暗瘡又唔太遮到,而且會甩唔多持久

但三色幾方便,唔需要太多技巧
裡面包支掃仔,好用講唔上,但拎出街去旅行幾好
好似韓牌d得個綽頭既產品
日本有呀 我新年嗰排去咗東京 買咗兩枝
鍾意土色奶茶色必入 搭厚薄個效果都唔同
真係好撚靚
搽*
唔建議呀,因為B3係弱酸下發揮唔到
我朝早用B3,夜晚用BHA AHA同 C15
有人話一齊用中間要隔20分鐘,但係其實無research support
小心呢間賣舊貨 岩岩上macy's睇 唔計運費折左都247 佢賣260有啲鬼
但支studio fix fluid真係乾肌好朋友 外國買2舊水,香港專櫃360
無記錯macy’s係百貨公司 你要禁入去women> beauty> makeup 先會見到
我都用緊Paula’s choice洗面同防曬
温和又唔會生粒粒
諗緊回購好定有咩其他牌子試
因為Macy’s本身唔ship beauty去香港 直接block左
但前排 我見到佢tarte有減價 就咁係beauty到禁唔到
但係search engine search到 直接係Macy’s運埋翻黎
不過運費唔平

入唔入到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞