[勿助長代購勿提L’oreal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚品討論區#105

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
維c係未Clinique嗰隻
係呀 我兩枝都有
睇你要啲咩 by terry就係coverage較低遮毛孔係ok不過黑眼圈嗰啲就要另外用concealer 但係佢就無乜妝感幾薄下
la prairie就coverage高啲但係有少少妝感咁囉
咁我又唔覺得佢有 只係落妝之後皮膚唔會變差
好驚用完粉底生暗粒 搞到呢排唔敢亂買
睇緊fenty givenchy同guerlain lingerie
Fenty我印象中唔啱乾肌
好似係要配埋primer先得,但好易氧化
想搵一支貼薄養膚自然唔洗好高遮瑕嘅日常用,加一支matte同high coverage嘅特別日子用
貼薄養膚自然唔洗好高遮瑕真係推by terry serum foundation
呢度有好幾個絲都俾我燒到 都話好用(好似係)
我之前已經俾你燒咗bt遮瑕同碎粉,真係幾正(好窮)
但見呢邊好似多人推givenchy同guerlain?有咩分別
夏天混合偏油
最近潮濕 淨係用控油碎粉加lm spf base
5個鐘左右 T位會開始岀油
不過用面油紙印下 就冇事
氧化問題就好似冇乜
最大缺點就係遮瑕度唔夠
估唔到pmg會有呢啲小問題
我都係等到下次75折先睇仲有冇興趣買
講起養膚嘅粉底 之前就買呢支
佢開架嚟講真係好唔錯 我臉上面不嬲有啲紅印 上兩層遮到曬
佢持久度仲要last到10個鐘以上 T字位會出油嘅我都係鼻翼有少少油光
加上 我自己不嬲都係暗瘡肌 高少少coverage嘅粉底都會太焗落妝之後生粒粒同暗瘡
但!佢竟然無 感覺個粉底係透薄
有時唔想皮膚負擔太大但又有瑕疵要遮就會用佢
我估最主要係givenchy matte d
Guerlain就有natural glow
muf係我身上都唔控油 利申油肌
我諗hourglass同我完全無緣
如果粉要同muf一樣細我諗冇乜cruelty free brand做到
真係好特別嘅一個產品
你指黑盒?黑盒就照用佢入面既粉卜
碎粉就用掃上 個粉感會弱啲
買左20 幾正唔顯眼紋
絲打可唔可以推介普通facial 我都係想個兩個星期至一個月去清一次 但係之前個間啲好既美容師走左
我舊年喺hktv買過darphin精華油
收到時check過batch code成4年前嘅貨
佢條不可退貨真係霸王條款
屌佢老母
依家啲第三方賣家幾平都唔會買
hello想請教咁多位絲打
我本身皮膚應該係中偏乾,鼻會經常出油 (但我估係乾得濟所以出油,因為都會甩皮)
而我工作環境係極度乾燥

咁揀定妝粉應該揀保濕成份定控油好啲?

因為成日化咗幾個鐘妝個鼻已經笠笠令
目前用過嘅係定妝粉有Givenchy四色、Nars白色透明粉
講到美白 我近來都用緊the ordinary 隻維c 23%
我本身都好白個d 由細到大係識既人入邊都係數一數二白個d 但近來開始係lunch time 同同事係運動場慢跑 發現對手曬黑咗d 有兩隻色咁(明明同一隻防曬搽手搽面 但面無點黑過 唔明點解) 我就用TO 維c23% 黎搽手 順便搽埋面同頸睇下效果 我搽既份量好多 面就5毫子咁大達 對手就更多 一隻手五蚊銀咁多 甚至更多

呢支野我已經搽咗5日 真係好似work咁 因為兩隻色個個分界位睇落無咁明顯 唔知係咪我錯覺 但塊面同條頸就無咩分別 我諗佢最多幫人恢復到個人最白個時 即係bb 仔出世時個d 無曬黑過既色 再白d 就唔得

同埋呢支野用感好鬼差
陣味好怪 令我都幾反感 我覺得係有舊膠生鏽咁既怪味
搞到我都唔搽落鼻下面
同埋佢勁油 佢好似有椰子油定唔知咩油 lup到 仲要唔吸收
夜晚搽完去訓一直lup到朝早 朝早仲一定要用洗面膏先洗得走 因為搽完佢唔曬得太陽 所以我朝早起身仲會洗埋對手 要洗乾淨 因為怕日頭佢吸光 可能反效果 同埋搽完佢咁lup呢 我連隻貓痴埋黎都驚驚地 因為真係會痴到成面貓毛 仲要夜晚佢痴住我訓覺 呢幾晚都成面貓毛

仲要佢有白色個d 維c粉 屌佢搽上面要好小心 唔可能大力 亦唔可以隨便打圏 如果唔係就好似磨緊砂咁 加上仔維c 成份都算高 磨一磨好刺痛 最好用對手捽開先 再輕拍上面 會舒服d

不過我唔係敏感肌 用TO 30%果酸都係少少痛就無野 所以用佢就算會刺痛都係一陣既事 過咗就無 所以忍到

但臭味+油膩感+磨砂感+刺痛感+日頭要洗乾淨都真係幾唔討好 不過暫時感覺佢對曬黑係有效既
有冇其他介紹去完cambo之後成個人黑曬,本身都係好白完全唔搽防曬嗰種人。
可能要其他絲打介紹 我美白既產品淨係用過呢隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞