[勿助長代購勿提L’oreal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚品討論區#105

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
有up同冇唔同價
我嗰枝個柄已經甩油露左下面既木
但仲用緊
好耐用
畫鼻影都幾啱size
佢有枝粉底液調色霜 有無絲試過?會唔會影響粉底遮遐度/持久度?我枝dw買深左顏色 但又唔想掉左咁浪費
你講個堆都係loreal group
留意下topic
見你偏向喜好歐美啲粉底
咪試下bm/dior/nars等等
其實隻隻價錢都咁上下
睇在啲色岩唔岩你
好似我呢啲olive skin tone都搵到死死下
而家暫時用addiction 都ok
(我個人偏向用日系牌)
油肌又要色號多就睇下mac studio fix fluid啦
鼻頭月球表面兼終極油田都係用緊佢
驚其他位乾就加fix+
遮瑕度又夠有佢就無煩惱[
想平嘅ettusais oil block foundation都唔錯 就$160, 不過色號得兩隻遮瑕度都無mac咁高 不過持久度都不錯
3ina the compact粉餅 遮毛孔好掂
不過唔夠白又會變暗,唔係白肌可以睇下
我知nyx係L’Oréal group 所以想換過隻粉底 但其他都係loreal group咩?
柒左自膠
我成日撈亂啲歐美牌
不過你講個啲都好似唔太多色
2揀1會推邊盤
muf粉我覺得唔多控油真係要控油既粉 有mac pressed blot powder 但好難買
不過我已經囤咗2舊係屋企
我呢幾日淨係用316 未用303
不過316已經好靚 睇下你會想實用型定點
如果日日用 要翻工 唔可以太sharp 可以試下303 起碼比咁多錢用嘅頻率高啲
如果唔係 316好靚佢上眼唔會有咁橙 blend開左好低調 但又有睇頭嘅橙色
不過就算唔用橙色 另外個3格都可以做到日常妝如果好中意橙色就直接316
幸福肌出左貨好快手
絲打你就好
我仲未有confirmation email
有無絲用koh gen do aqua foundation? 我燒著左
同埋想問有無黑色eye gel liner 介紹? 想順滑同持久
我都無佢直接sd個email黎話出左貨 叫我留意
我有3支E25
其實sigmad 掃我好多都有幾支
3dhd kabuki brush 我有3支
f40 有3支 f10 2支
仲有好多唔記得咗

新手留名學野

想問大家有冇調色遮瑕介紹?用過2-3支都係覺得黑眼圈太深,變左灰色咁,見nars有橙色一粒$70但係唔想又再中伏,我本身應該算白,同埋乾肌,有眼紋有時用水狀遮瑕都見到紋好明顯
你講邊支?
用開aqua foundation好好用
我個支用到見咗底
上妝覺得啲皮膚勁靚,依家用碎粉定下個妝就ok
成日唔出油唔甩皮
依家煩緊試唔試新定買番呢支
好彩就咁睇燒我唔著 鬆一口氣
可能你一去試又⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞