《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
咁小松老母都有可能係v14博士
Boss
準備出
準備睇文
「咁講又係咩意思⋯⋯」領袖生長心怯。

「美少年。」我記憶猶新。

「嗰個捉過我入紫魅世界嘅怪人!」小松雙手插腰,一副不滿。

「你都有印象?」

「祖先上我身做過嘅事,我都會慢慢咁記得~」小松雙手按住太陽穴:「只係一開始會有啲精神錯亂、記憶交錯嘅感覺咁⋯⋯」

「小松妙妙屋嘅各位⋯⋯」領袖生長禁不住問:「宜個係咪已經係我聽唔明嘅範圍之內!?」

「如果係真,咁未來都可能⋯仲有好多女學生俾佢綁架。」小松輕托下鄂,苦思細想:「點算呢,唔可以一直發生落去。」
「將你嘅推想,同有經驗嘅人講。」我打呵欠,說:「嗰個吳爹又好、扇柔又好,你爺爺又好。」

「好!為咗對付美少年,要諗諗計先。」小松握緊拳頭。

「叮噹叮噹~叮噹叮噹~」學校鐘聲響起。

「啊⋯午膳結束。」領袖生長說。

「我哋係咪要出返班房?」小松問。

「係。」

行出走廊之際,一名女同學忽然向我們衝過來⋯⋯!

「哇⋯」小松反應不來。

那女同學伸出雙手,奉上一封告白信:「俾你。」

領袖生長則呆然:「湯晏愉同學⋯⋯」

「我好鐘意你⋯⋯」這名為湯晏愉的女同學,急速盡道自己的心聲:「雖然我知你根本冇可能會鐘意我,但我都決定,要同你告白。」
「噢⋯」小松像個局外人,感到尷尬:「我係咪唔應該喺到。」

「你⋯你傻咗咩。」領袖生長拍開信件,回絕對方的好意:「好好哋做咩告白⋯⋯你唔知最近發生咩事⋯?呢啲嘢寧可信其無,一陣你真係出咗事就⋯⋯」

「我知,網上校園secret流傳住一個傳說⋯⋯」誠懇的湯晏愉同學一直保持雙手遞信,俯身彎腰的姿勢:「只要喺學校,女方向男方告白,受到拒絕嘅話,就會當日下落不明。」

「咁你仲⋯」領袖生長問。

「因為⋯你唔接受我嘅話,我消失都無所謂。」她說。

由於我比人類矮一點,因此我能看見彎腰的湯晏愉同學。

她,揚起了陰深的嘴角。

「⋯」領袖生長猶豫不決。
「封信⋯你自己收返埋。」領袖生長下了決定:「我一早有,鐘意嘅人。」

「呃。」湯晏愉顫了顫。

「嗰啲網上流傳嘅嘢⋯⋯我始終唔太相信。」領袖生長說。

「⋯⋯」湯晏愉同學得知被拒絕後,則假假一笑:「唔⋯唔緊要。」

說畢,就轉身跑去。

「你做咩拒絕人⋯⋯」小松惋惜地問。

「我都唔鐘意佢。」領袖生長靠在走廊的欄杆,嘆了口氣:「原來有時候⋯俾人鐘意都咁麻煩,佢哋不斷對你好,你就越係覺得唔自然、唔舒服,特別係湯晏愉宜種⋯⋯個樣唔係話特別好嘅女仔,俾宜啲人鐘意,你會覺得想死。」

「鬼叫你係型仔咩。」小松亦感到無奈,說:「型仔就要承受番型仔嘅煩惱。」
「你都應該有同樣煩惱?」領袖生長望向小松。

「有~瘋狂過你宜啲十倍添啦。」小松又再豎起食指,教導他人:「遇到呢啲事,最好就係唔理。你理佢,佢開心,你罵佢,佢更唔甘心,點做都係死。」

「我都未介紹自己⋯我叫方北鎮。」領袖生長跟小松握手。

「你個名好型,成個地標咁。」

「你嘅調查完畢未⋯⋯?完嘅話,我送番你落去。」

「七七八八喇,咁好服務啊你?」

「我係驚有男同學向你表白,會引發更多麻煩⋯⋯」

「喔!講到尾你都係相信嗰個網上流傳嘅!」

「⋯」

「有咩事打俾我。」小松將手機號碼,給了方北鎮。

「係?」

「你啱啱拒絕咗個女仔,佢第日真係無番嘅,記住打俾我。」

「你解決到?」

「我唔知,但會試。」
條女
出外調查一天後,小松回到居所繼續調查。她點擊了領袖生長方北鎮,說的那篇網上流傳文章觀看。

#校園秘密網,第781條訊息
顯示者:匿名
內容:聽說了,最近失蹤的女同學綜合得出的資料,她們在失蹤當天幾乎都有跟過異性表白!是陰謀論也好,這段時間想示愛的女同學多加小心。

小松就這樣,捧住手提電腦到爺爺面前:「爺爺,我發現咗奇怪呀!」

這天,爺爺正在小花園施肥:「小松不嬲都奇奇怪怪!」

「我唔係話我吖!」小松將螢幕放到他眼前:「你睇吓。」

「女同學失蹤?我有睇宜件新聞啊。」

「點解仲唔做嘢嘅?擺明有神秘力量作祟啦!」小松果斷了論。

「呵呵~」爺爺聽到孫女這句,便到樹邊的搖椅坐下:「如果係關乎妖魔鬼怪事,全港各地嘅驅魔者一早就出動。」

「咁點解仲未解決咁嘅。」

「因為,根本唔關乎妖魔鬼怪事。我估,係你媽媽嘅專長領域,紫魅生物。」爺爺默靜地測想。
「我都係咁認為!」

「但「紫魅生物」至今未有一本生物圖鑑,所以好難斷定係邊一個所為,而且宜種學問都係近十年帶起,識得對付紫魅生物嘅人寥寥可數。」不知何時,爺爺摘取樹上一顆蘋果:「啊,假道學好似就係宜方嘅專家⋯⋯」

「假道學仙人哥哥!!?」看見明燈的小松,雙眼也金光閃閃。

「嗯,佢係你媽媽入門嘅正室徒弟。」爺爺一邊嘴嚼蘋果,一邊說:「雖然近幾年前,佢同你媽媽喺某次行動一齊失蹤咗,但宜家已經返嚟,咁證明博子都可能仲喺世界上。」

「只不過⋯⋯」小松略有感言:「佢好似⋯唔記得咗某啲事情,同媽媽嗰次行動嘅事情。」

「佢總有一日會記番起。」轉眼間,爺爺已將蘋果吃得只餘核:「相信⋯⋯佢宜家都努力緊,想搵番嗰段消失嘅記憶。」

說到最後,爺爺將蘋果核埋到小花園的土壤裡:「幾十年後,唔知會唔會變成大樹呢?」
風紀隊長會唔會係美男子
「紫魅世界,反映嘅係人嘅内心,真相之貌。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞