《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
Live!!!!
「食人魔,原本天性就係「食人」,但佢哋都同人類一樣,存在住社會內文化同地位。」吳爹放下噴火槍,為焦屍解綁:「低級食人魔只會為醫肚,高階食人魔就會追求更高品質嘅「美食」,我指嘅「美食」⋯⋯當然係人類每一忽嘅位置。」

「我同佢哋無仇無緣,都要咁對我⋯⋯」小松雙膝不禁一軟,跪了在地。

果然是誇張派的孩子,不就被食人魔追殺而已,像我一樣乖乖躲藏在書包裡就沒事了。

「佢講嘅應該都係真話,好少低級食人魔可以忍受肉扒嘅滋味。」吳爹盯住那塊,被踩得稀巴爛的斧頭扒:「阿星,清潔佢。」

「又係我?」阿星不情願地掃走。

「呢到你年資最低。」吳爹輕笑。

「咦!咁宜個少女,係唔係你新綁架返嚟嘅幼女呢?」滅潔達故意說些,讓人誤會的事情。

「屌你!」吳爹用力抽打他的頭一記:「我俾班政府佬冠咗「國際女童殺人犯」呢個罪名已經好唔爽,你仲要拎嚟講笑。」
當現場清理好後,吳爹就叫小松先到沙發坐一坐。

那名尚算俊俏,但面容懶散的阿星,都已將裝有食人魔油的深藍色桶子,搬到某個受隔間的地方。

「小松,我懷疑你俾食人魔追殺,唔關今日表白嘅事情。」吳爹處理好事情,便坐到沙發旁。

「兩件事?你係指⋯⋯」

「係,畢竟你之前同過「食人魔法師三兄弟」對上過?你爺爺講過我聽,仲害到佢哋雞毛鴨血。」吳爹全神貫注,凝視小松:「聽我講,宜三兄弟喺食人魔界族群入面,都有頭有面係上流階層嚟,所以佢哋領袖落追殺令唔出奇。」

「俾人綁架嘅女學生都未救,就要救自己先!」小松苦上加苦。
達叔同星仔啲對白有聲
星爺同達叔
預言中了
btw 點解D文咁快睇曬
墨b早晨
支持墨b
文啊!
今晚繼續
夜晚啦!
文呢
點解咁少正評
睡吧 他明天中午才出
剛回家
等左唔知幾耐
「呢個情況係難搞,除非你直接同食人魔首領談判,否則都好難停止俾佢哋一族追殺⋯⋯」吳爹以多年的經驗,給小松說明:「但近幾年食人魔一族換咗個血氣方剛嘅首領,我諗佢係唔會咁易放過你。」

「咁我死梗啦。」小松索性放棄自己,頹廢地側躺。

「未必,仲有你爺爺喺到。」吳爹派定心丸。

「唉⋯我真係多災多難。」當小松仰天感嘆時,她心臟猛地一跳。

怦怦!

連帶我的心,也跳動起來。

「我突然好想返去⋯⋯」小松雙腳落地。

「返去?」正想沖杯巧克力給她的阿星愣然:「有嘢做?不如飲埋杯朱古力先。」

「我好想返去⋯⋯學校。」小松腳步搖晃、前進。
滅潔達和吳爹都給小松突然的舉動,而吸引到。

「喂⋯」阿星意圖搭她肩。

可小松毫不理會,徑自直行:「我好想返去⋯⋯見見嗰個人。」

「邊個?」我跳上小松的頭,問。

「唔知⋯但佢好似突然,植入咗我個腦咁,對佢畫面好模糊,好想去見下佢⋯⋯」小松腳步沒停。

「滅潔,查下一種生物。」吳爹說出關鍵字,供他搜索:「校園、告白、失蹤、記憶植入。」

「嗯⋯」滅潔開始認真對鍵盤敲打。

「佢搞咩⋯」阿星手上,還握住那杯巧古力。

「睇個樣,似係被迷惑。」吳爹分析。
「咩話!!?」阿星很大反應,問:「幾時嘅事?」

「應該係今朝⋯⋯」吳爹掏出車匙,準備離開倉庫:「我同佢喺嗰間學校,刻意觸發咗一個儀式。」

「搵唔到任何相關資料,係咩怪物?」滅潔達搜尋完畢。

「未知。」吳爹呼叫身後兩人:「上車。」

「咦!?條車匙幾時去咗你到,拎番嚟。」滅潔達一手搶走。

六號倉庫的閘被打開,醉人的黃昏迎來大家。

小松像漫無意識地,往某個地方前進。

「小松,你去緊邊?」我續問。

「學校⋯」

「你隻停腳唔到?佢哋話你俾嘢迷惑咗。」我望向後方,正悄悄跟在後面慢駛的小貨車。

「我都覺⋯!但個腦,就總係好似諗起某個人咁,而佢就喺學校等我,總之我唔返去搵佢,我個心會好唔安落!」小松坦言。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞