《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
追完女仔返嚟啦

終於有文!
追完女好專心寫故喇
到呢邊了
墨b會唔會答下追女嗰邊啲問題?
無錯呀
「我終於派得上用場!?」小松雙眼閃閃發亮。

「我需要你去搵一個人。」吳爹委以任務:「喺大澳漁村嘅「夢僧」。」

「成個大澳係佢住哂?」小松問。

「呃⋯⋯實際地點其實我都忘記咗。叫小松你搵係因為你阿爺老木佢⋯應該清楚佢寺廟嘅位置,而且一般人請唔到佢出寺。」

「夢僧⋯⋯」小松凝望天邊的景色:「搵佢就可以知道洛欣講嘅嘢,係真係偽?」

「嗯,佢有咁嘅能力。」

「我哋要對付一隻妖怪鬼神,好少要深入得咁根底,但嗰隻美少年實在太過強大。」總是充當司機的滅潔達,瞧向倒後鏡:「小松,有冇覺得好辛苦。」

「有嘅。」小松臉貼車窗,說:「我想像中嘅妖怪世界,係好多姿多彩咁,但宜家覺得有啲黑暗⋯⋯」

「啱,其實我覺得你應該過番正常女仔嘅生活。」阿星搭嘴。

「你爺爺叫得我教下你,總有原因。」吳爹深信:「佢心中,應該有更多盤算緊嘅事情,係未講出口。」

「吳爹叔叔你好似有啲嘢想講喎⋯⋯」小松疑惑地盯他。

「任何人睇你阿爺,都會覺睇落好簡單,係個爽朗嘅人。」吳爹一邊清潔槍管,一邊說:「但當你認識佢另一面,你就會俾佢深遠嘅目光所折服。」
晏晝有文
係半夜
sor睇錯時區
「成個大澳係佢住哂?」小松問。
我個腦已經有一把聲係小松用一個好串既語氣講既
2點左右出
串咀松
今日中午得閒咗十分鐘
好正
吳爹一行人將我們送到旺角就放下,讓我們獨自乘車歸去。

「小松,真係送到宜到就得?可以去埋西貢喎。」滅潔達將車停在路邊。

「都唔順路,我自己返去喇。」小松哈哈微笑。

走著走著,我們經過曾被食人魔襲擊的會展場地,那一間娛樂式商場仍被查封,圍住黃色的警告字帶。

「仲未開返啊?」小松的眼珠,放在該商場的入口。

「呵欠~你無陰影之類?經過宜到都表現得咁平平無奇。」今天,我伏在小松肩膀上。

「真係無驚過喎。」小松用眼神示意:「喂!小葵睇下,嗰邊門口有個人跪喺到拜祭緊。」

那跪拜之人,乃骨瘦如柴、面骨深陷。

「可能佢家人俾高斯食咗⋯⋯」我推測。

「哇,小葵你把口咁衰。」

突然,那人身體抖了一抖。

緩緩地轉身,面向我們⋯⋯
「咦,佢望緊我哋!?」小松呆呆地疑問。

「應該係。」我答。

「佢眼神咁利,有啲驚。」小松望望左右。

「個街頭咁多人,怕什麼。」我淡淡地說。

「你訓喺我膊頭當然唔驚!!我先係主體,你依附屬品嚟嫁渣!!!」小松還有閒情跟我理論,對方都開始走過來了。

「喂⋯」我提醒小松:「佢行緊過嚟。」

「真係喎⋯⋯」小松偷瞧一眼後,加快腳步。

旺角街道人來人往,燈火繁多,但這樣子被人盯上跟住,感覺總不好受。

「佢越近越貼。」我負責為小松觀察後方。

「咁點咁點⋯⋯」小松疑惑不決。

「佢行步路都無力,你走快一啲佢都追唔到。」我說。
「咦,佢望緊我哋!?」小松呆呆地疑問。

「應該係。」我答。

「佢眼神咁利,有啲驚。」小松望望左右。

「個街頭咁多人,怕什麼。」我淡淡地說。

「你訓喺我膊頭當然唔驚!!我先係主體,你依附屬品嚟嫁渣!!!」小松還有閒情跟我理論,對方都開始走過來了。

「喂⋯」我提醒小松:「佢行緊過嚟。」

「真係喎⋯⋯」小松偷瞧一眼後,加快腳步。

旺角街道人來人往,燈火繁多,但這樣子被人盯上跟住,感覺總不好受。

「佢越近越貼。」我負責為小松觀察後方。

「咁點咁點⋯⋯」小松疑惑不決。

「佢行步路都無力,你走快一啲佢都追唔到。」我說。
如是者,小松便一口氣走過四個街口,橫跨六條馬路。

「應該冇事啦?」小松不忘盯盯背後。

「好似冇再跟嚟。」以我觀察。

「咁就好,我年中都俾唔少變態跟蹤。」小松鬆一口氣。

「等陣⋯」我作為貓頭咪的第六感,和作為天線的尾巴,都雙雙感受到危險的接近。

「你做咩舉高條尾啊小葵,扮嬲啊?」小松想按低我尾巴。

「佢嚟緊!」剛才那個一直跟在小松後方的人,正以奔跑的姿態在對面街口過來。

不同剛才的是,他手上還拿住一隻油脾。

而後面,更有一名穿著圍裙的男人追住他:「喂!死仆街偷雞脾!!!」

沒有錯⋯

對方明顯是,衝小松而來的!
「哇哇哇啊啊啊啊──」小松馬上逃跑。

「又要走佬!」我不禁嘆氣。

「唔走佬可以點呀──」小松穿過人群,不斷逃。

「點解你唔叫路人幫下你?」我問。

「係⋯係喎!」小松轉半個身,指住追著她的人:「救命呀!變態佬叔叔啊!」

聞聲,兩名見義勇為的健壯男士,馬上擋住那人的去路。可瘦得離譜的他,竟兩手一推,就將兩名壯漢推走,完全不放在眼內。

「咁大力。」我心中生疑,說:「小松⋯⋯對方可能唔係一般嘅變態佬。」

「係比較勁嘅變態佬啊可嗄⋯嗄!!?」小松眼見前面是斜路,馬上轉入一旁的機鋪店。

一入去,便是各種電玩遊戲激鬥的聲音,聚在這裡的多數是頭髮五顏六色的青年。
「各位年青人!請幫幫我啊!」小松仍保持禮貌的站姿,大喊道。

「咁都可以遇上你⋯⋯果然係你!!!」那變態大叔,轉眼間已到達並將手上的油脾,吃得只餘骨:「令高斯,被捉嘅女仔⋯⋯」

「你係⋯⋯」小松終於得悉對方身份:「食人魔!!?」

對方張大嘴巴,裡面濃郁的唾液緩慢流下:「雖然好似對你落咗不殺令⋯但肉體宜種芬芳⋯⋯令我好想好想⋯錯,係必須違抗一次命令!!」

「小松⋯小松!」我呼喊她。

「小葵!!!」小松退後到一張桌球檯前。

「用替身攻擊!」我準備好了。

「拋你出去!?」

「嗯。」我進入戰鬥狀態,並說:「嚟一次,你嘅小松二段擊。」
「上呀!」小松將我擲出去。

我迎面對抗食人魔,直接撲在他的臉上:「第三段攻擊,三腳貓功夫!」

說畢,我伸出利爪瘋狂撕劃他的臉部。

「啊──!」食人魔痛苦地叫吟。

「再到我!無力一拳!!!」小松上前,一記打在對方的腹部:「連小葵都咁勇敢,我唔可以放我隻貓咪不理!!!」

這一拳,確如她所說般無力⋯⋯

「啊?」食人魔停止了痛吟,開始進行反擊。

先是將小松兩臂捉住,再用力舉高:「就由脂肪分配得最完美嘅腰部開始食就好……」

「嗚啊…!媽!好變態呀!」小松大喊。

我拼了命去撕抓他,更張牙咬了他油油的頭部一口,但起不到任何作用。

此時,他的變態舉動亦終於引起在場人士注意,紛紛引起了討論……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞