《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
「喔‧‧‧」小光收起手。

「原來小松你係咁對細路。」我說。

「我都咁對毛孩嫁。」小松微微一笑,輕撫我頭部。

「毛孩?」

「你咪毛孩。」

「你係咪又想我變人。」

「!?」小松露出少女的羞澀。

臉部那急速的透紅、心如鹿撞的眼神、短暫侷促的呼吸,一一呈現在她身上。

但很快,她就裝咳:「咳,但你宜家始終係我嘅毛孩~」
老實說,我也沒法靠自己變成人類。

「既然警方公佈咗疑犯,咁應該可以好快搵番你家姐,小光唔好太擔心。」小松將話題重點,放回他身上。

「真係‧‧‧?」

話語一落,客廳燈光不斷閃爍。

「連燈都壞埋?!」害怕的小松,下意識地抱住小光。

小光抬頭,有些憂心:「再係咁閃可能會跳制。」

「咁直接熄咗佢?」小松問。

「唔。」小光點頭。

「唔得!!!會出事嫁嘛!!!!」小松反應很大,並堅決拒絕:「我屋企至少話有啲毛孩喺樓下守護住,令我冇咁驚,宜到真係得小光你一個住,你真係唔怕!?」

「姐姐你驚嘅話‧‧‧‧‧‧」小光說了句,很成熟的話:「返屋企先啦,我自己一個都得。」

最後,小松飲泣地跟小光說再見,叫他有事要知會自己一聲。她說,之所以飲泣不是因為害怕,是因為小光要獨自留下來面對氣氛怪怪的屋子。

「可能間屋,單純唔歡迎你。」我仍是禁不住揶揄。
回家後,小松在深夜接到一則奇怪的來電。

這次來電,又是在一樓客廳那部陳舊的家庭式電話裡發出。

「又嚟!?」小松原本舒舒服服地,在床上看漫畫。

但那則來電,破壞了她的興致。

「小葵‧‧‧‧‧‧變做人!幫我落去接,話宜個號碼已經停用。」小松特別提點,說:「記住把聲要官腔啲!」

「傻的嗎。」我吐出,小松經常在手機回覆朋友的說話。

「吓!!」她差點激到在床上彈彈跳:「你居然話我傻的嗎!!!」

「雖然我唔知宜句咩意思,但有個「傻」字,所以總係覺得好適合形容你。」我照心直說。

嘟‧‧‧嘟‧‧‧嘟‧‧‧‧‧‧

電話仍在響著,等待人接聽。

「哎吔!唔想凍冰冰咁落床,接啲唔知邊鬼個半夜打嚟嘅電話呀!!」小松已經有過一次經驗,江小姐那一次。
見小松一直吱吱喳喳,不願落床,我便作她的帶領者:「我帶路。我都唔想俾呢啲隱隱約約嘅電話聲嘈住‧‧‧‧‧‧」

「小葵好勇啊!!」小松即刻掀開被子,跟在我身後。

明明體形比我大上不知多少倍,居然比我還害怕。

她以手機的照明系統,助我照亮前方的路。走過樓梯,便落到客廳可以接起電話。

小松接起:「邊位阻住我訓覺啊‧‧‧‧‧‧」

「‧‧‧」

「喂‧‧‧?」小松再問。

「‧‧‧」仍然無聲。

「我收線嫁喇,一、二!」

在說出「三」之前,電話另一邊廂的人,終於發出聲音:「你想‧‧‧搵番你‧‧‧‧‧‧媽媽?

對方腔調扭曲,不像正常發音。

「你邊位啊‧‧‧」小松問。

想清楚‧‧‧失蹤,所有真相‧‧‧包括你媽媽下落‧‧‧‧‧‧去追查全港校園女生失‧‧‧蹤案。」聲音依然怪異。

「嗶──」電話掛斷。

話雖如此,小松仍未放手。

還提著電話在耳邊,彷彿凝想對方剛才的話裡含意‧‧‧‧‧‧
7點都未到就想突撃我?
晚安墨b
背後0會唔會係小光家姐
死咗
ln
星期六無文?
這是常識吧
星期日呢?
係隔離
大概瞓醒起身就係墨巴嘅凌晨
錯啦 係去食午餐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞