《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
如是者,小松即日在外面買了套「祟光中學」的校服。那是小光姐姐,就讀並失蹤的學校。

校服店裡,賣衫姨姨不禁稱讚小松穿起校服時很美,像個日本高材的女高中生。

「你真係買咗校服⋯⋯」我一直待在小松紅通通的書包裡,說:「你今次決心都幾大。」

「我覺得追查呢啲奇怪事件,就好似跟隨緊媽咪步行咁。」小松乘車到中學門外,等待中午放飯時混入學校。

「叮噹叮噹~叮噹叮噹~」

中午大閘一開,大量高中生湧出學校。

小松趁這個空檔,鑽入校園裡。

她的目標很簡單,要尋找小光家姐失蹤的線索。
但小松的進來,似乎驚為天人,震撼到校園的男生。

只是稍為經過一下操場,籃球場上的學生就彷彷彿彿般神魂顛倒。穿過小食部,男同學們就神不守舍。

差點忘了,小松在校園自帶一種萬人迷的特徵。

可人的臉蛋、動人的眸子、清新的氣質,成為不少人的追捧對象。而性格的反差,更造就奇怪又可愛的她。

祟光中學校風尚算樸素,沒什麼惡霸級人物,學生都流露住一種純然的臉孔。

「宜位同學,請你停低。」突然,小松被人叫住。

她停低,轉身一望,發現是位老師:「老師好!」小松敬禮。

「你個書包做咩唔放上班房⋯⋯」老師問。
「因為我啱啱返!」

「啱啱返?喺校務處登記咗名未。」

「呃⋯」

「已經登記咗。」此時,旁邊小道走出一名男性領袖生:「宜位女同學。」

「領袖生長?咁⋯快啲上班房。」老師很信任那名助我們一把的領袖生。

待老師離開後,小松鬆一口氣,靠到牆壁上:「呼⋯⋯好彩。」

「其實你係⋯?」男領袖生長說。

「啊⋯!多謝你幫我,阿領袖生長。」小松忘了道謝。

「小意思,啲老師就係咁麻煩。」

「我順便想問呢,知唔知呢間學校,有個女仔最近失咗蹤啊?」小松問。
head p
由於明天day off

追女仔個邊故事 亦就快完 所以今晚主攻追女故

聽朝一醒 就出番小松
墨巴加油
有dayoff真好
好耐無入嚟 好多文阿
追女故係邊個故呀? 求link
【互動故】追女仔﹝20﹞
https://lih.kg/1025640
墨巴瞓醒未呀
準備出
「咁⋯當然知,件事鬧到咁大。」領袖生回答:「你仲未答我問題。」

「我叫小松啊!係米奇妙妙⋯啊,係「小松奇妙屋」嘅負責人。」小松躬身、伸手:「請多多指教。」

「哦⋯唔洗咁客氣!」領袖生立即握她的手:「但小松奇妙屋係⋯⋯?」

「由一位家境不俗嘅九十後少女創辦,目的係將全港嘅靈異奇事收編解決。暫無夢想,只想觸及母親曾經走過的路~」小松用著奇怪的語法句式,進行自我介紹:「#尋求無悔真生活#奇妙#杞小松#V#紫魅世界#14#小葵。」

「宜啲叫自我介紹?」我在書包發出暗暗的笑聲。

「咩啊⋯呢啲係IG profile介紹方式嚟,小葵你唔知就收聲啦!」小松對我擊我。

「呃⋯所以⋯其實你係宜到嘅學生?」領袖生左望右望:「Btw,我好似聽到有貓嘅⋯喵喵聲?」」
V14
「我們一起學喵叫~」小松哼起拍子:「一起⋯⋯」

「喵喵喵喵喵!」領袖生居然很本能地接下去。

而且兩隻手還要放在臉頰前,彷彿在學貓叫。

「小松⋯⋯你幾時喺爺爺定唔知扇柔身上,識咗啲咁奇怪嘅咒語⋯⋯」我看得冒汗了。

「等等⋯我喺到做啲咩。」領袖生馬上放下雙手,變回正經的模樣:「你都係未答我問題,你係學生?」

「都話我係嚟調查囉⋯!」小松湊到他耳邊,放悄悄話。

「喔⋯我見你著住我哋套校服,仲以為你係轉校生。」

「就算我係有咩好出奇,話唔定我真係轉校生呢,啱啱只係呃你。」小松微微一笑。

「咁因為如果你係我轉校生就死⋯⋯」領袖生苦惱、搖頭。
「死⋯真係死嗰隻死啊?」小松仰天一望,正藍天白雲:「日光日白,又咁好天,我批准你講下「死」喇。」

「宜到太多人⋯」領袖生瞪了熱鬧的小食部一眼,走向校園後巷:「跟我嚟。」

「咁神秘做咩?」小松問。

「因為都算係禁忌,我自己覺得⋯⋯」

就這樣,我們被帶到環境稍暗的後巷。

比起操場上陽光的明艷,這裡添了少許冷感。

學校的雜物均被堆放到這裡,而校園的圍欄則掛住一張張對折了的願望紙條,使這個無人問津的廢巷有些生色。

「雖然我唔知你係咩機構。」領袖生先下聲明,說:「但保護同學係我嘅責任,所以我先特登接近你⋯⋯」

「你咁講⋯咩意思?」

「最近我哋學校有個女仔失蹤,我哋當然知道係邊個。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞