《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
劉明
Lm
Lmlm
留名
好多哈利波特reference
lm
墨b醒未?
食埋野出
幾時開始食
新讀者留名 又要跌入追故輪迴
呢家先lunch
「經過槁底有幽靈喎。」小松複述。

「聽日再打聽下,反正小光已經歸家,同埋聽落佢無即時危險。」扇柔決定。

「唯有係咁。」我只能接受。

「以後小松你得閒可以嚟棋社宜到。每嚟一次,我都會傳授你新嘅嘢學問。」

「我聽日嚟唔嚟得啊?嘻嘻。」小松光速換回便服。

「當然可以,如果你願意。」

對於小松的熱誠,相信扇柔是萬料不及。

直至明晨清早,棋社才重拾人流,一堆老人在外頭等開鋪。
墨巴你冇轉ac
小松亦是其中一名。在九時多過來後,扇柔就教她關於茶道的學問,包括握碗、坐姿等等。

可以看出,她將學習當作於玩樂。

「小松,你對宜種事情感到興趣,真係出乎我所料。」扇柔邊品茶,邊說:「我以為你係嗰種好動嘅女生‧‧‧‧‧‧」

「我覺得好似做番自己咁。」小松回答。

「做番自己?」

「好實在嘅感覺!」

「你有冇夢想?」

「夢想‧‧‧‧‧‧?」小松抬頭細想,淺淺苦笑:「其實無嫁,或者我仲搵緊。」

「咁希望,我會幫你搵得出,不竟人需依靠夢想才有前進嘅動力。」

下午三時半,小光終於再次到臨棋社。

看樣子,是放學了。
「小葵,你就係話嗰個小學生背後有幽靈?」

「係。」我豎起疑神疑鬼的尾巴。

扇柔見小松的目光,落在小光的身上,便說:「如果事情屬實,你解決到?」

「可以試下嘅‧‧‧‧‧‧」小松摸住下鄂,吞吐不清地說:「我都有過驅魔經驗。」

小松毫不掩飾,走到小光面前:「你好啊!琴日見過面。」

「你好‧‧‧」小光仍然一個人下棋。

「你又自己捉棋啊?」

「係‧‧‧」

「點解啊?好玩咩?」小松看不懂棋盤上的事情。

「唔‧‧‧」小光似乎不太想,跟其他人搭話。

「請你飲!」小松拿出,剛才買下的陽光檸檬茶予他。

「呃‧‧‧」小光表情有些波動:「你啲‧‧‧似我家姐。」
「原來你有家姐啊?邊到似?」小松感好奇。

小光點頭:「佢以前,成日喺到捉棋。」

「喔!睇嚟你同佢有一樣嘅興趣喎。」

「其實我唔鐘意‧‧‧‧‧‧但希望學識之後,佢會返嚟。」

「佢去咗好遠?」

「我都唔知‧‧‧‧‧‧」小光卻是回答。

為免影響小光情緒,小松回避了這話題:「見同你有緣,姐姐咁有送你返屋企好冇?平日冇細路有宜啲機會嫁!」

小光默默抬起頭,凝視小松的臉孔:「好‧‧‧」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞