《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
今晚出番小松,追女仔今晚會大結局完結了
等文
好耐都冇更新 哭哭
多謝墨巴
小松

想墨巴畀多啲機會舊角色出場
我都想
糖糖
終於追到要lm
糖糖對腳仔
睇嚟係腳膠 同我一樣
一定好香 有陣糖味
歡迎墨巴翻嚟小松身邊
12點左右出
「咳⋯咳咳⋯咳⋯⋯」

「最簡單,拎佢身份證嚟睇。」阿星摸探假姜富娜的全身。

「星,唔好趁機抽水。」吳爹不屑地說。

「搵到⋯⋯」阿星掀開她的銀包,掏出一張身份證:「佢真正嘅名,叫洛欣。」

「假扮另一個人嘅身份,想點?」吳爹續問。

「放咗我⋯⋯所有錢都俾你⋯都俾你⋯⋯」洛欣倔強地展笑,想我們放過。

「點解要扮成一個死人,而且你同沈梓俊應該都有啲關係。」吳爹將她銀包裡的錢都取走:「再唔答,你腦袋要開花。」

「係⋯係⋯因為⋯佢鐘意嘅人,係富娜,我先⋯想扮成佢⋯⋯」洛欣交代。

「你將佢借屍還魂?雖然我喺佢身上聞唔到屍氣⋯⋯」吳爹疑問。
「鏡⋯碎鏡。」洛欣眼睛放空,說:「幾年前⋯有個女人將一塊碎鏡交俾我,同我講只要心懷欲念,就總有一日可以如願。」

「碎鏡⋯」小松和我,都應該聯想到「開心農場」的事情。當時擊敗「扭」的關鍵,亦在於一塊碎掉的鏡。

「好少聽。」吳爹含起一根煙。

「沈梓俊當年喺學校⋯係好出名嘅男仔。同校好多女仔,都暗戀傾慕佢,我都係之一,佢經常受好多告白信,直至白色情人節嗰陣⋯⋯」洛欣緩緩抬起頭,說:「佢突然殺死學校,幾十名對佢心傾嘅女仔,再畏罪自殺,宜件係曾經轟動一時嘅校園失蹤殺害案。」

「我後生嗰陣,好似聽過。」吳爹揮出一拳,打暈洛欣:「不過係咪事實嘅真相冇人知。人生嚟就狡猾、善忘,會自動腦補對自己有利嘅事實,欺騙自己。」

「咁吳爹叔叔⋯你都唔洗打暈佢出氣⋯⋯」小松又被嚇到:「一陣佢死咗我哋就變哂殺人犯喇⋯⋯」

「唔係,我要將佢送返去六號倉庫,廢時佢會亂咁大叫,暫時打暈佢先。」
「咁我哋咪變綁架犯!?」小松追問。

「無辦法,宜行就係咁。」吳爹反而問:「開始頂唔順?嘿,可以退出啊小松,正常女仔都唔會頂得到。」

「我⋯頂得到嘅!」

「你又會咁堅持?都未問過你原因。」阿星負責將洛欣背起。

「我想體驗同媽咪一樣嘅冒險。」小松答。

「同你媽一樣嘅冒險?咩意思,你屋企人都喺宜行立足?」

「我媽咪以前為咗哄我訓,都會喺床邊講故仔,除咗怪談,仲會講佢嘅一啲奇妙冒險!」

「有幾奇妙?」阿星好奇深問。

「佢同我講,因為人類同怪物不能共存,所以怪物存在喺另一個世界,而媽咪佢就喺嗰到冒險過一段時間。」
葵B
「哦⋯」

我很確定,阿星明明聽不懂,卻點頭裝懂。

「咁你呢,阿星?」小松轉問。

「我係⋯⋯」感覺上,阿星難以啟齒:「俾吳爹帶入行。」

「都睇得出。」小松盯住吳爹可靠的背影。

「阿星佢好細嗰個陣,屋企人就俾鬼怪殺咗,我同佢父母都算深交,所以喺佢十八歲可以脫離政府社署獨立嗰陣,我就帶佢行上宜條路。」一直走在最前的吳爹,說。

「其實我係鐘意打機、睇漫畫⋯⋯」阿星說得無可奈何一樣:「但佢就半迫半推咁,帶我入行。」

「弊在你玩嗰啲遊戲同睇嘅漫畫,都係關鬼怪嘅題材,你自己都放唔低吧,星。」吳爹淺笑。
回到小型貨車上,他們一如既往將暈掉的人,安置在貨櫃並封好膠紙、綁好繩子。

「帶佢返去,好似食人魔咁拷問佢啊⋯⋯?」小松心有餘悸。

「唔會,佢係人類,自然有人類嘅方法。」吳爹望望後方,仍未醒來的她。

「例如?」

「要潛入佢記憶,發挖事實真相,因為講大話係人類嘅天性,所以得宜種辦法。」

「記憶都可以潛入!?你哋有高科技設備?」

「靠好傳統嘅方式潛入。」吳爹將眼珠的焦點,落在小松身上:「好可能要拜托下你。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞