《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
Push
我仲想睇
「嘿嘿,你班冇人陪嘅孤獨廢老。」吳爹站起身:「慢慢喺到鬥住慘先⋯」

近兩天太多功課 所以遲出加短
做完功課先出啦,唔可以因爲我地耽誤學業㗎
有文睇
我幫你做,出文緊要
幾耐都會等,有文就好
呢邊一日live左
「小松松,做咩嚟宜啲污糟地方!」在走廊,吳爹問。

「我嚟呢,係想問你⋯⋯」

「嚟!!吳爹帶你去好餐館邊食邊講!」吳爹豪氣地,帶小松出去。

步經大堂時,派清粥的姑娘職員善心一問:「吳爹,你唔食粥啊?排隊嚟拎啊,你成日都搶其他人碗粥,今日咁啱有粥淨。」

「你⋯都痴線嘅!」吳爹急步出去,顯得尷尬:「你哋啲清菜白粥邊有人食⋯⋯」

「清粥都有幾好食嘅⋯⋯」小松望住那大鍋粥,咬咬手指。

「小松,我哋上館子食飯!」吳爹不斷強調。

「乜嘢叫「上館子」。」我問。

「即係去餐廳。」

「今日食高檔啲。」吳爹走入翠華茶餐廳。

入去坐下,侍應就快手給了兩杯水。

吳爹在餐牌上思考了一會:「我食干炒牛河喇。」

「我唔洗啦。」小松見這幾乎肉食的餐牌,已沒太大胃口。

「唔緊要喇!我請,請埋你都係洗六個鐘碗左右。」吳爹拍拍胸口。
「吳爹叔叔,呢餐當我請你喇。」小松身子傾前,低聲細訴:「因為其實我係有一事相求⋯⋯」

「關於?」吳爹終於稍為靜下來。

見附近都坐滿食客,小松都刻意小聲回答:「鬼怪嘅嘢⋯⋯」

吳爹抱住手、點點頭:「明白。」

吳爹以沉穩腔調,續說:「你差到係咩類型?因為要歸類咗先。世界上有過千百萬種鬼怪妖魔,但實際上好多都係異曲同工、品種相同,處理方法大概相同。」

「係紫魅生物。」小松陰聲細氣,說。

「紫魅?你好確定。」

「因為佢符合咗一啲,紫魅生物會出現嘅情況。」

「紫魅生物⋯⋯即係「都市傳說」類型。」吳爹冷冷一笑:「宜種比較難對付,因為佢哋太強大,最基底嘅力量係由人嘅惡念組成,就算根據佢哋行為模式對付,都有難度。」
「你對付過未啊?」

「未⋯都市傳說嘅怪物,都係比較接近現代新出嘅種類。唔同驅魔者對付嘅鬼怪,千百年嚟都係差唔多樣。」吳爹凝望她的眼睛,說:「而你媽媽,可以話係紫魅第一人。」

「我都想對付一次啊!」

「咁你要有個團火。」吳爹盯住小松,說:「宜嫁嘅你,仲未有。」

「火!!?」

「嗯,驅魔者又好、神職者又好、陰陽師又好、道士又好,見到妖魔鬼怪,理應上應該要有團火。」吳爹說下去:「小松,你似乎仲未準備好,你仲係個好天真嘅小女孩。」

「咁要點啊?」

「要更奸、更邪惡,先對付到壞人。」
「咁我都冇話⋯⋯」小松向側邊嘟嘟嘴:「俾啲鬼怪害到好慘,好似你咁破哂產⋯緊係唔會有團火啦⋯」

「俾啲火我!小松。」吳爹緊握拳頭,盯住她。

「俾緊!」小松銳利地盯回吳爹。

兩人眼神交流互盯之際,干炒牛河送到。

「我諗你要食碟枝竹火腩飯,先知咩叫「火」。」吳爹起筷就吃。

「唉,即係吳爹叔叔唔肯幫我⋯⋯」小松假意向我訴苦。

「真係陰公,咁細個又咁得意,俾爺爺迫要學習宜一行嘅嘢。」吳爹吃得很香,滿嘴是油:「不過都唔怪得佢,因為聽老木講你曾經俾食人魔法師三兄弟綁架過?覺得點。」

「有少少恐怖咁啦⋯⋯」小松不想回憶這段往事:「唔想記起喇⋯嗰陣我有72‧5%時間都係處於混亂狀態。」

「你點計到72‧5%咁數據化出嚟?」吳爹反問這無關痛癢的事。

「唔知啊,但我總係形住自己有72‧5%嘅時間,係處於精神混亂。」
想問墨巴會喺幾多個故之後先開始真正講V14?
肥墨b
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞