《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
2點半
回到房間,小松向我道出電話內容。

「又係啲奇怪人,打過嚟向你求助。」我說。

「我媽咪‧‧‧同宜件事有咩關係?」小松少有地深思:「同埋警方唔係公佈咗疑犯咩?點解仲會叫我追查‧‧‧‧‧‧」

「咁你更加唔可以查,你會觸發詛咒。」我記得爺爺提及過的警告。

「即使係咁‧‧‧‧‧‧」小松低頭,望住旁邊的我:「我都覺得應該嘗試下。」

「‧‧‧」

「我實在‧‧‧唔想身邊,一直出現住關於媽咪嘅事,但係對於佢嘅下落,就一直不明。」小松彷彿吐出心聲:「好似呃緊自己,『佢係死咗,而我永遠都搵唔到佢』,我唔想好似接受咗宜個事實咁。」

「咁你諗住點做?」

「聽朝訓醒再講。」小松身子直接躺後,呼呼大睡。
翌早,爺爺如常地準備健康的早餐。

這位老人家煮肉確有一手,無論燻肉、炒肉、煎肉、蒸肉都難不到他,完全是個肉食主義者。但窩心的是,他會為自己的小孫女,炮製一頓全素早餐,不是燕麥片配牛奶那種,簡單直接的早餐。

而是在小花園裡用新鮮即摘的果實,製作顏色豐富的營養早餐。可能,這是小松為何那樣活潑的原因,聽說吃太多肉的人不是性情暴戾,就是懵懂非常。

小松一落樓梯,便向爺爺問:「部電話有冇回撥功能嫁,爺爺?」

「宜部嘢‧‧‧‧‧‧」爺爺盯一盯那部陳年電話,說:「無用好耐喎。」

「咁有冇回撥功能吖?」小松想致電回去,給昨夜的人。

「唔知啊,以前得博子會用宜部電話,係佢專屬。」

「得媽咪會用?」小松意想不到,拿起家庭式電話研究:「咁佢用嚟做咩?」
「傾生意囉。」爺爺拉開椅子,拍拍椅座:「小松~嚟食嘢先,唔食嘢邊有氣力研究部電話!」

爺爺的說話方式‧‧‧‧‧‧

好像為小松而改變了。

「爺爺講得啱!」小松同意他的說法,即乖乖坐到椅上進食。

「小松,你考完試未?」兩爺孫普通的日常對答。

「考完啦~」

「你真係長大啦。」爺爺一臉感慨。

「長大?我係永遠十七歲嘅少女!我永遠要伸手問爺爺拎零用錢!」說畢,小松真的伸手向爺爺。

「哈哈哈哈,小松最近唔去「松記」幫手?」

「我唔想日日去寶琳開工啊,好遠呀呀呀~」小松抱怨車程的距離。

「小松~人生就咁嫁喇。」爺爺指點她做人的道理:「你要諗嘅係點樣令嗰程車,變得有意義。」

「你咁勁,你一定識得乜嘢瞬間轉移之術嘅爺爺!」小松合上手誠求。

「你當爺爺係撒亞人啊!?我不過係個驅魔者,仲要退咗休。」

「既然你名氣咁大啊,應該要帶我出席乜嘢驅魔同盟會之類嘅上流宴會啊嘛!」小松一躺到地板上,那隻狗、那隻兔、那隻鳥就立即接近:「你睇我,幾受歡迎。」

「係有,不過我哋唔會出席,因為我只係想你做一個,識得自保嘅平凡人,而唔係同其他人打交道嘅行內人。」爺爺見小松被動物團團圍住,竟走過來輕撫我的頭。

「死開!」我馬上打他的手。

「哇‧‧‧‧‧‧佢好惡咁喵我喎。」爺爺愣住。
想像到小葵打爹爹個畫面就想笑
想像到小葵打爺爺個畫面就想笑
「當然~」小松理所當然地說。

「部電話夜晚嘈到你?」爺爺視線放到那部舊電話上:「我幫你拆咗佢囉,反正宜嫁得閒。」

「咁又唔好!」小松坐起身:「既然係媽媽嘅嘢,就留低。」

「喔~好。」爺爺不禁說起往事:「博子佢啊,以前成日用宜部電話,接觸佢生意上嘅人,但估唔到宜家仲有人會打俾佢,我仲以為因為嗰個詛咒,佢已經成為咗超自然界,絕不提起嘅禁忌。」

「生意?媽咪唔係教人嫁咩?」

「嗯~佢身份之一的確係教授,但另外佢有一個身份,係專門幫人解決靈異問題,正確啲講係關於「紫魅生物」嘅靈異問題。」

「點分得出係咪「紫魅生物」啊?」

「好容易~你宜種年紀,應該喺學校同唔少同學傾過「都市傳說」宜類事情?其實大部份「都市傳說」嘅怪物,都係嚟自「紫魅世界」。」

「都市傳說‧‧‧‧‧‧」小松愣一愣,說出自己見解:「所以媽咪就係幫人解決,受都市傳說怪物纏上嘅人?」

「可以咁講,由於宜種「怪物」,同我哋對付嘅惡魔、狼人、幽靈、食屍鬼、結構生物、不死族、巨魔之類唔同,佢哋唔需要傳宗接代,所以唔係普通驅魔者解決到,因為佢性質實在太不明,只要對付一次,下次都總會出現。」
「嗯嗯。」小松坐得很直,證明她聽得很入神。

「所以,你媽咪喺宜個領域學問上可以咁出名,因為佢係第一個發表多種關於「紫魅世界」理論嘅人,亦基於都市傳說貼近現代,所以以前好多外國電視公司,都請佢上節目演講。」

「相對之下,驅魔者好似幾慘咁喎,乜福利都無嘅,好似吳爹叔叔咁破產都有‧‧‧‧‧‧」

「因為「驅魔者」,某程度上就係保護人類免受其他邪惡物種侵犯嘅職業之一。」爺爺頭抬高一點點,自傲地說:「稱為上帝喺凡間嘅使者,都不失為過。」

「小葵,呢啲叫老鬼心態‧‧‧‧‧‧」小松悄悄在我耳邊說。

爺爺臨回自己屋子前,多問一句:「小松,吳爹、扇柔、假道學,有冇指導過你宜幾日。」

「扇柔有囉,其餘兩個都無。」

「咁又係,扇柔係陰陽師,相對嚟講比較清閒。」爺爺雙手放腰後,默默回去:「另外兩位,可能就忙啲‧‧‧‧‧‧」
見爺爺離開,小松馬上摸住那部陳舊電話:「原來媽咪有用佢嚟接生意‧‧‧‧‧‧!」

「你想點?想壯大自己嘅「小松妙妙屋」?」我問。

「係「小松奇妙屋」囉!」小松糾正。

「我印象係叫妙妙屋‧‧‧‧‧‧」

「死喇‧‧‧」小松激動地按頭:「俾你個死人小葵搞亂到‧‧‧‧‧‧我都唔記得當初係叫奇妙屋定妙妙屋添‧‧‧!!」

「等等!唔係諗宜樣嘢嘅時候,係回撥俾琴晚嗰條友嘅時候。」小松制止自己為無聊事苦惱。

「你識用?」

「宜個世上,有樣嘢叫試嫁嘛~」小松安坐在沙發上,把電話的鈕鍵通通按上一遍。
由於使用太久,印在鈕鍵上的字樣都脫色了,因此小松需要逐個鍵去嘗試。

摸了一陣子,小松總算分得清1-9的數字鍵。

「我都係放棄!」小松突然收手。

「咁快?」

「佢要打自然會打嚟,我宜家要壯大小松奇妙屋。」小松回到樓上。

「點壯大法?」

「調查下校園女生失蹤事件囉,我都可以好似媽咪咁,幫人解決奇異嘅事情嘅。」

「邊到著手?」

「小光家姐間學校,至少我哋知道佢家姐係喺嗰到失蹤。」
咩係結構生物
魔像的一種
破!
留名

眼殘睇左做《小松妙妙物語》
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞