《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
領袖生說下去:「件事鬧到好大,因為全港都有唔少女學生,發生同一件事。直至最近,係網上啲校園secret到,有人聲稱自己係其中一個失蹤者嘅好姊妹,寫啲懷念佢嘅文章,仲話失蹤嗰日曾經向某某男同學告白,可能因為感情問題而出走。」

「所以⋯?」小松緊張得,不自禁握住安放在旁的掃把。

「而我哋學校失蹤嗰位女同學,正正喺失蹤嗰告過白,向某個男仔同學。」領袖生徑自說下去:「所以有人推測出,集體失蹤案可能有關連,⋯⋯都係曾經告白嘅女學生。」

「你真係醒!我居然無諗到,應該要先搵下啲所有失蹤者嘅共通點先⋯⋯」小松用紙和筆,快速記錄下這個錯誤。

「其實我講你聽,都係有原因。」領袖生盯住小松,一副有話說不得的模樣。

「嗯?」

「你⋯你實在太⋯靚。」領袖生裝咳一聲,說:「我驚⋯咳,全校嘅男仔,會因為咁而向你告白,到時嗰個都失蹤哂就死。」
v14
「失蹤嘅共通點,係女性喎。」

「咁呢啲嘢小心駛得萬年船,唔擔保男仔都會出事⋯⋯」領袖生嘆氣,指住操場的方向:「頭先你你經過小食部附近,我已經即刻見到有幾條友,想用紙巾寫告白信咁嘅樣。」

「暫時共通點係:曾經告白、女性、學生,即刻好似收窄咗好多。」小松胡亂猜想:「會唔會係有隻女鬼好人哋拍拖妒嫉呢⋯⋯」

「小松,已經超越咗鬼怪領域。」我簡而直接,道出自己所想:「係紫魅生物。」

「你咁鬼肯定?」小松問。

「喺你無聊睇緊母親本書時,我都無聊睇過幾眼,佢符合咗紫魅生物一個條件。」我將條件內容,按照書中說出:「『有別於一般鬼怪妖魔,紫魅生物的出現及危害,會無差別於任何地方發生,沒有任何距離限制』。」

「宜一句係指⋯⋯」小松自行解讀:「唔似鬼同妖咁,只會出現喺凶宅或者特定地方,而係就算你日光日白喺大街路上,都有機會中招,只要你符合佢害你嘅條件。」

就是說,一般鬼怪出現在A中學害人,往後它們一般都只會繼續留在A中學害人。

但對於紫魅生物而言,在A中學發生,B中學或C中學都有機會發生,它們無固定的空間限制,就像無處不在,正是恐怖之處。
「你同緊邊個講嘢⋯⋯」領袖生長有點害怕。

「同緊佢啊。」小松將我從紅通通的書包中,將我抱出來觀賞:「叫小葵,係隻純品野貓。」

「喂⋯」抱我出來前,給聲通知好嗎。

「哇!成隻貓一直喺你書包入面⋯⋯?」領袖生長嚇一嚇:「真係⋯第一次見⋯。」

「放佢行下先,趁宜到人少少。」小松將我放落地。

我第一件事是走到領袖生長面前,嗅嗅他身上有否危險的氣息。

「佢聞緊我隻鞋⋯⋯」領袖生長身體僵硬。

只有香香的皮鞋味,沒什麼特別。

「講返正題先。」小松坐在後巷一張,被廢棄的學生椅上:「你知唔知佢同邊個告白?」

「⋯⋯」

「唔?」小松瞪大眼睛。

「就係我啊⋯!」領袖生長像有嘔吐物一樣,好不容易吐出這句:「所以我先咁留意宜件事嘅發展⋯⋯」
墨b第時要校對有排搞
「喔!原來就係你個打靶仔。」小松手指指,說。

「咩打靶仔⋯我只係學業成績好少少、操行好少少、思想成熟少少,先吸引到人鐘意⋯⋯我拒絕佢之後第二日,啲人話無返學我已經好內疚,後嚟仲話失蹤⋯我真係⋯」領袖生長頹然地,靠在圍欄上:「明明我無做錯⋯但個心就好似害咗人咁⋯⋯」

「其實啱嘅,無理由同鐘意自己嘅人一齊。」說罷,小松就走出後巷:「我係時候調查第二啲嘢,聽講佢班房養咗隻倉鼠?」

「係⋯聽講係養咗隻。」

經過一番交流,領袖生長就成為了小松學校的導遊,每到之處都給她介紹一次,直至來到小光姐姐就讀的班房。

由於尚在午膳時間,因此房門正鎖。

「不過我無入去嘅鎖匙⋯⋯」

小松將我從小窗戶,抱入到班房裡:「小葵!幫手開門。」

「咔」入班房後,我跳高拉下門柄解鎖。
小葵會唔會食咗隻倉鼠
「哇⋯好神奇。」領袖生長正為我感到驚嘆。

「小問題。」我不屑一答。

「佢係好神奇嫁,仲識得變人添。」小松率先進去,橫視班房一周:「倉鼠呢?Where is the hamster?」

小松翻開教師桌、打開眾學生的書包、看過垃圾桶,都沒有倉鼠的蹤跡。

「小葵仲唔聞下?」小松指示,並說:「我自己都聞到少少倉鼠穀糧嘅味⋯⋯」

「係有佢哋嘅味,但唔知喺邊。」因為這裡還混雜住男生的汗水,及女生的香水味。

「既然冇就走⋯俾校工老師見到,有誤會就唔好⋯⋯」領袖生長建議。

小松兩手放嘴邊,以加大聲量:「皮皮你喺邊吖?你好似叫皮皮啊可?!如果小光冇講錯。」
「⋯」好像聽到很微很微的聲音。

「喔,皮皮喺上面啊。」小松腳踏桌子,凝視中央高處的投影機:「你做咩喺到呀!」

小松以責怪的口吻,說。

「吓!?」領袖生長更為驚訝:「點解你真係好似問完就知咁⋯⋯」

「我問佢喺邊,佢答我話食緊投影機啲電線喎。」小松小心翼翼地,將那隻仍在咬電線的小倉鼠捧於掌心。

小松聆聽動物的語言,可謂極其強大。

那隻叫皮皮的小倉鼠,是隻淺金色的倉鼠,兩隻齙牙和鼓鼓的腮子,是最好認的特徵。

「宜家要問你嘢吖,皮皮。」小松從桌子落返地面。
自隊
「⋯」皮皮全身發顫,想從小松手中跳走。

「唔怪得知最近宜層有幾間班房嘅投影機壞咗,要換線。」領袖生長無奈插腰:「原來就係宜隻倉鼠,但佢點爬到咁高⋯⋯」

「皮皮你知唔知,王亮玉,阿玉。喺邊啊?」小松細問。

「⋯」皮皮的聲音,彷彿只有小松聽到。

「你哋⋯小松奇妙屋⋯⋯係咪一堆聚集住,能人異士嘅地方?」領袖生長不禁向我一問。

「你居然向隻貓發問⋯⋯」我沉笑數聲:「歡迎,進入「小松思考領域」。」

「皮皮你知道?咁你仲知唔知佢,最後一日出現嘅時候,係點?」小松續問。
皮皮繼續發表講話。

「唔⋯」小松點點頭。

「你覺唔覺呢個畫面,好靚⋯」領袖生長突然蹲在我旁,說:「就好似一個純真嘅少女,用學校不多嘅午膳時間,天真咁同一隻倉鼠傾計做朋友,成件事好奇妙、好得意。」

「停止幻想吧,少年。」我拍他的臉。

「唔該哂你,皮皮,請繼續享用電線。」說畢,小松將牠放回到投影機上。

「真係知道咗啲咩⋯⋯?」

「皮皮話失蹤嗰日,阿玉留喺到同佢傾咗好耐計,仲飲泣埋。直到下午黃昏最黯淡嗰幾分鐘,有個少年出現。」小松豎起食指,說:「佢形容為高高瘦瘦!然後,佢走入班房,向阿玉伸出一隻手,就帶咗佢走。」

「自此就無再見過王亮玉返學!?」領袖生長問。

「嗯。」

「果然⋯!同電視講嘅一樣,係有疑犯拐走佢。」領袖生長急不及待說。

「唔係,嗰位少年並非人類。」小松說下去:「相信,係嚟自另一個世界。」
唔通係上次俾假道學封印個隻野返返黎??
個個美男子?
好似係叫美少年
睇得太多伊籐潤二
#V#紫魅世界#14#小葵
應該係小松..?
多文到傻左?

新讀者留名
紫魅世界都係v14既研究
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞