《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
其實小松嘅天職係做蜘蛛俠
墨b今日唔通去慶祝情人節
「嗚‧‧‧啊‧‧‧呀嗄‧‧‧」被紅線綁緊後,背後靈即吐出哀痛之聲。

「姐姐‧‧‧」小光眼見周圍的情況,擔心不已。

小松盡一己之力,想將背後靈綁緊。但對方虛浮無形的身體,則一直向外迫出,似乎不甘束縛。

「嘶~~~」我亮出貓爪,跳往背後靈身上一抓。

抓個空。

對方不是實體。

但紅線能將對方綁住。

背後靈哀痛不斷,場面就越近乎失控,直至背後靈自身破開紅線,可怕的叫聲才終止,但升降機正急速下降‧‧‧‧‧‧

「啊啊!!!」這離心力,使小光驚喊出來。

「叮!」停。

在不到數層,就直墮糟下。

可這危緊關之中‧‧‧‧‧‧

升降機又及時停住了。
不知上天眷顧,還是純屬幸運,二人算是有驚無險。

只是,背後靈逃脫了。

小松像力脫般,坐了下來,連說話的力氣也使不上‧‧‧‧‧‧

頭一次,見她辛苦成這樣子。

「姐姐‧‧‧!?」小光搖搖小松。

小松需要些時間恢復,她連目光也很渙散。

這情況下,小光決定將小松帶到家裡休息。

「啱啱‧‧‧好似,同佢鬥緊咁‧‧‧‧‧‧」這是,小松的第一句說話。

「點解你會諗到,突然要用紅線綁住佢。」小松的行動,實在太過突然。

「就係有種直覺‧‧‧叫我要咁做,必須要咁做‧‧‧‧‧‧!」見小松說話方式,她應該逐漸回復過來了:「小葵,有咩事係你見到,會必須做!?」

「秋刀魚。」我默默吐出一句,然後不禁舔舔嘴巴貪婪一笑:「必須吃!」
「姐姐,我一開以為你演默劇啊‧‧‧‧‧‧」小光放下書包,說。

「雖然我有演藝細胞,但唔會喺升降機表演咁變態。」小松抱手,道:「你屋企得你一個?」

「係啊,暫時係。」小光住的地方,是那種陳年公屋。

一行出走廊,可見到井字型結構的公寓。

家裡沒多餘的物品,電視仍在用「大牛龜」那種,沙發下放有多罐盒裝餅乾,一旁則設置住神主檯。

「宜個係‧‧‧‧‧‧」小松無意望見神主檯裡供奉的對象,是已離世的長者。

「我公公同婆婆,佢由細照顧到我哋大架。」小光於廚房、客廳來來回回幾次:「宜家我就自己一個。」

「可以嫁咩你‧‧‧‧‧‧」小松多打量他幾眼:「細路嚟渣喎?」

「得~」小光說出:「我姑媽逢星期日嚟宜到一次,俾完五百蚊生活費我就走。」

「咁冷清‧‧‧」小松伸出半個身,望望走廊:「難怪你日日嚟棋社,至少有啲老人家講嘢嘅聲。」

「係啊,同埋嗰到嘅職員姐姐成日請我食嘢,麥茶又可以免費任飲。」小光平日在下面扮沉默,沒想到背後原因竟是如此!

「真係慘‧‧‧你肯定好耐無食餐好。」小松走入他的廚房,橫盯各廚具調味用品:「目測曱甴兩隻,至少三種醬料過期。」

「姐姐,你係咪叫小松?」小光從雪櫃拿出個魚柳包,放在微波爐加熱:「同埋整唔整個?我買咗好多。」

「唔洗啦‧‧‧‧‧‧」小松彎身觀察,廚房的雪櫃:「不過‧‧‧你都幾多垃圾食物喎。」

「平嘛。」

「叮」一聲響起,加熱完成。
「不過頭先真係嚇死我!」小光拿出魚柳包,大口大口地咬:「你頭先咩乜見唔到?」

「見唔到,有其他嘢咩?」小光質疑起來:「我淨係見到你好型,表情好專注咁。」

「原來你都唔怕生嘅~」小松輕輕撞他的肩膀,轉移話題:「第一次就帶人返屋企。」

「我啱啱見你呆呆哋渣‧‧‧‧‧‧」

「有時候自己一個住哂成間屋都幾慘,好似我咁。」小松坐於廚房,背靠櫃子跟小光談天:「某程度上你同我一樣人嚟嘅!一激發下你,啲講嘢本能就出哂嚟。」

倏地,小光像看見什麼,偷偷一笑:「嘿!姐姐,我講一件事出嚟,但你千奇唔好大叫。」

「咩啊?」小松表現得平淡。

「有隻曱甴喺你個頭上面!!」小光指住。

「哇~好驚吖。」小松裝作害怕,其後嘻嘻笑道:「傻啦,區區曱甴我點會驚,同佢哋做朋友都嚟唔切!」

「呃‧‧‧‧‧‧」這次,真的換小光愕然了。

小松讓蟑螂爬到其掌心,在放到面前說話:「曱甴先生~呢到好唔好住啊?」

「好好住?因為主人唔會打掃做家務?」小松真的能夠讀心,動物的心。

但在小光看來,這畫面既怪異又好笑,使他臉上形成一種很複雜的情緒,想笑又不是,想怕又不是。
「唔阻你喇。」小松把蟑螂放走。

「姐姐‧‧‧」小光的包餘下最後一口,都不敢吃下去:「你真係同隻‧‧‧曱甴‧‧‧‧‧‧講‧‧‧講緊嘢?」

「當然,呃你有寶咩。」

「吓。」

「呢啲係姐姐嘅天賦,你係學唔到的了~」小松微笑。

「如果我都識聽,咁我都可能可以知道,我家姐去咗邊‧‧‧‧‧‧」黯然的小光,將包掉走。

「你失蹤嘅姐姐?」

「係‧‧‧」

「何解啊~?」

「因為家姐以前‧‧‧成日同我講,自己班房養咗隻倉鼠叫皮皮,所以我戇住‧‧‧‧‧‧」

「你家姐叫咩名?」小松問。
諗起black mirror有一集
有個女人係隻倉鼠面前殺左成家人
最後用機器讀隻倉鼠既記憶去搵兇手
曱甴咁核突
係甲由先生
罐盒裝餅乾----紅罐?
「人哋叫佢阿玉。」

「全名呢?」

「王亮玉。」

「小光,警察有冇點講?」小松以大姐姐的身份,關心著小光。

「佢哋話‧‧‧搵唔到‧‧‧‧‧‧又話已經係今個月,唔知第幾宗同類案件‧‧‧‧‧‧」小光越說越不安。

「女學生失蹤‧‧‧‧‧‧」小松思考著。

「電視新聞,最近有講。」我說。

「啊‧‧‧!係喇,最近網上係咁傳緊,叫女學生放學之後,最好快啲返屋企‧‧‧‧‧‧」小松恍然大悟。

「開電視先,越講我越驚‧‧‧‧‧‧」小光走出客廳,打開電視。
不知是否天意弄人,電視剛好正播出這宗失蹤新聞。

警方已鎖定近日全城女學生失蹤案嘅疑犯。」接著,電視螢幕顯示出一個男人的大頭照。

「搵到疑犯!?」小松眼睛靠到電視好近。

「沙──!」

忽然,電視螢幕變成雪花。

這下畫面的切換,足以把小松嚇得屁股坐地:「哇‧‧‧!」

「壞咗?」小光拍一拍打「大牛龜」電視。

未站得切起身的小松,卻趕著爬去制止:「唔好打啊!小光!!你試下幻想電視都有生命!」

「吓?電視有生命嫁咩?」小光真的停住手。

「宜個未證實,都係假設,但小松姐姐我係唔容許孩子使用暴力!」小松舉住食指,嚴正聲明。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞