《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
「哇…個流浪漢舉高咗個細路女……」、「喂…拓也,洗唔洗去幫手?」、「你睇吓嗰邊。」、「阿叔好停手啦,我報警啊!」

「小松!」眾人云云的聲音裡,唯有一把迫切的聲線是叫住小松名字,那人是很久不見的阿妍。

本來身在二樓桌球檯的她,趁食人魔未將小松傷害之際,坐到樓梯杆上滑落到一樓,並握住桌球棍上前狠狠、精準地戳了食人魔的下陰。

「…」其下陰,發出不明的聲音。

「居然無事!?」阿妍從對方的表情上,看到自己的攻擊似乎無痛無損。

「為咗紀念高斯…我已經喺門口進行咗「黑暗六日」,我要打開食戒……」食人魔眼珠暴瞪,狂言:「一於成間機鋪嘅人…都食盡落肚。」

「吔!」小松不知哪來的一腳,將食人魔踢開。

「嗚…啊…好餓……」

「餓就去金魚街叫雞!!!」阿妍用桌球棍將對方怒毆:「未夠十四歲嘅細路女都搞!」

「阿妍好厲害啊…!」小松在後面拍手鼓勵。
食人魔有氣無力地哀求:「求…求求你哋……俾人咬一啖…咬完我就會即刻走……我真係好餓……」

「餓你老母!食麥克風啦!」阿妍從機鋪不知哪處,取了枝麥克風出來。

「嗚…」食人魔真的被強行被迫進食著。

「你當係朱古力咬咪得!」阿妍不顧路人圍望,「餵」他進食。

「我…我投降!嗚…嗚嗚嗚……」食人魔選擇動也不動了。

「垃圾。」我跳返落地,不屑地說。

「小葵……你完全係執雞。」小松瞇起眼。

「我一開始嘅攻擊都對佢造成暴擊傷害。」我回瞇她一眼,說:「至少……好過什麼「無力一拳」。」

說罷,小松立即施展多一次給我看:「無力一拳!」

「貓貓跳。」我用力一跳,就跳到她膊頭位置。

「哇…!嚇死人咩!」小松被我驚人的跳力嚇到。
另一邊,救駕成功的阿妍對小松舉起姆指:「無事嘛?」她抿抿一笑。

「無事。」小松抿抿微笑、點頭。

事後,阿妍將食人魔拉進機鋪,進行私人審問。由於我們見過吳爹是如何拷問食人魔,因此買來一隻油脾,就輕易將事情全盤托出。

該食人魔,自稱作「基里基里‧十三世」,算是食人魔階級的最低層,就是那些專以動物屍體、人類廚餘、路邊植物為食的食人魔。在食人魔界中,他十分仰慕高斯的大名(高斯在食人魔界十分出名,算是明星級別),於是便在其最後出現的地方,進行「黑暗六日」。

「乜撚嘢黑暗六日呀,忍撚夠你啦!中二病發作呀?又食人魔、又乜撚十三世,宜嫁嚟多個黑暗六日?你試下再嚟一次!」阿妍兇惡地警告。

「我只係一隻天真嘅食人魔,向來唔會以人類為食……」食人魔將視線,轉向皮膚細白的小松:「係因為你…實在……擁有令人難以抗拒嘅氣味……求你哋!將隻油脾放入我個口!!好似你啱啱將麥克風放入我個口咁!!」

「我就理得你乜嘢基里基里八七世。」阿妍一隻腳踏在桌球檯上,展示權威:「我就叫莫妍,全個油尖旺都係我老豆管。」
「阿妍你屋企人係撈黑?」小松悄悄問。

「啊,嗯啊。」她很坦言承認。

「難怪你咁型!咁霸氣!」小松一手將莫妍抱住,伏在她胸前。

「呃…哈哈哈…哈哈哈哈…」脾氣一時軟了下來,紅了臉的莫妍尷尬地抓抓頭:「小松都好純好乖巧!」

「但我要提一提你!唔係十四歲。」小松舉起食指提醒。

「嗚…餓餓…」被人用電線綁在桌球檯上的食人魔,不斷哀求著:「我要肉…要肉啊……」

「黑暗六日……」我開始思索著,這四隻字:「好似唔止一次,聽到宜一句嘢,小松繼續問問佢。」

「好!」小松站得直直,向食人魔提問:「阿基里基里,其實咩叫「黑暗六日」,唔准諗即刻答。」

「係食人魔界中……用嚟向更高級嘅存在表達尊敬嘅儀式。因為食人魔生性嗜食…少食一日嘢都幾乎會發狂,所以…所謂嘅「黑暗六日」就係代表……捱餓六日,以展示自己嘅決心同堅毅俾對方睇,係一種堅忍嘅…表達方式。」

「聽落真係幾痛苦……」小松托鄂細想。

「果然係小松,居然會陪佢一齊中二病。」莫妍苦笑。

這個莫妍才有病!不知道我們超自然界別的事情。

「基里,食啦。」小松將油脾餵向食人魔。

「嗚──!」對方大口將油脾咬住不放。
吃過肉後的食人魔基里清醒不少,至少不會一鬆綁就亂咬人的程度,更對小松懷了感恩之心。

「真係唔好意思…」基里向我們表示歉意,說:「仲等我啱啱想食咗你……」

「唔緊要,我知天生麗質難自禁。」小松表示認同。

「我宜家都只係盡量壓抑緊,自己嘅食意,因為你實在太芬芳。」食人魔基里低下頭,說:「相信就算你遇上另一個食人魔,佢哋都會對你毫不猶豫咁發狂攻擊,你要小心。」

「明白…但我有啲好奇。」小松想不通,也想不透:「點解你班食人魔會突然對我咁有興趣……明明之前我都相安無事咁發育成長緊……」

「因為,羅蘭…即係高斯大人,對你落咗標記。」食人魔基里說。

「標記?」

「一種,只有食人魔之間會互相感知到嘅認知。」食人魔基里指住腦袋,逐步解釋:「通常高級食人魔…通常係被族群認可,只要佢哋對某種「食材」即係某個人類感到興趣,就會產生「食慾」。宜種咁強烈想將對方食盡嘅慾望,就會傳遞俾成個族群嘅食人魔,令佢哋都感受到嗰個被標記者嘅氣味……」

「即係…」小松指住自己,說:「我已經俾人標記咗?」

「係……」食人魔基里灰冷地說:「宜個就係,所謂嘅「食人魔通緝令」。」

「有冇解除方法!?」

「無…就算有。」食人魔基里搖搖頭,顯得無奈:「都唔係我宜種,低級食人魔會知道。」

「我…我識嗰位,莫格金爾德嫁!」小松都很記得救命恩人的名字。

「食人魔之王!!!?」食人魔基里立即單腳跪下。

「呃,好似係。」小松答。
「佢嘅話…佢嘅話…肯定有辦法。」基里肯定地說。

「點解?」

「因為佢係無所不能!」

「……」

小松想了想,問:「乜食人魔族群都有國民教育宜一課?」

「我時間差唔多了…喺想食你之前,我一定盡快離開。」食人魔基里走落樓梯,暫別我們:「我要趁仲抑制到嗰陣離開……」

「真係奇奇怪怪……」一直坐在桌球檯上喝酒解悶的莫妍,目送他的背影。

「弊在我又陪佢奇怪咗一陣?哈哈哈哈。」小松哈哈大笑。

「小松就要有宜種屬性先討人歡心夠可愛。」莫妍微笑,問:「識打桌球?」

「唔啦,時候都差唔多!鐘聲響起歸家的訊號!」小松輕唱一句。

「咁……有時間,就約出嚟食個飯。」莫妍輕輕揮手、道別。

「再見!多謝阿妍你救咗我。」小松認真道謝一次。

莫妍送她一個隔空飛吻,就繼續專心在桌球檯上。

回到家裡去的小松,一脫鞋就進行吳爹委託她的任務,跑去詢問爺爺「夢僧」確實位置。

「佢喺大澳漁村嘅一座山廟上。」原本正澆花的爺爺,說:「因乜事吳爹要你去搵「夢僧」?」

「吳爹叔叔話要靠佢,先知道一個人講嘅係真話定係假話……」小松搶過爺爺的水壺,代替他澆花。

「夢僧確實有宜種能力。」爺爺欲言又止:「但係哈,佢會唔會幫……就係另一回事啦小松,事關佢從未踏出過寺廟。」
「未出過廟?成世人?」小松再三問。

「係,傳聞中係。」

「咁佢咪未去過迪迪尼同睇「嵐」嘅粉絲見面會囉……」小松擺出楚楚可憐的眼神,彷彿替人家可憐一份。

「佢唔需要呢啲咁嘅嘢……」爺爺神情無奈,續說:「如果你想搵到佢,就去大澳「靈隱寺」,冇記錯喺座山上面,要少少腳力。」

「好…」小松用手機記錄下來。

「吳爹又會將宜個任務交俾你,呵。」

「做咩啊?唔得咩?」小松抬起頭,問。

「可以,不過有啲奇怪。」爺爺繼續說:「始終……夢僧,都類近生人勿近。」

「唔係小松勿近就得喇。」小松望著爺爺:「不過你兩老真係奇怪,會喺到互相猜疑……」

「哈哈哈哈,做開驅魔嘅老行家,都有宜種老毛病。」

「你唔將今日嘅事,講俾老嘢聽?」我問。

小松返回房間,才回答我:「不了,免得佢擔心。」

「但事實上,你就係需要令人擔心,好多怪事都接住你而嚟。」我說。
爺爺成日都無肉不歡做早餐,唔通體內都潛在住食人魔特質
又繽紛
好多文
整返個烏鴉三文治先
多文到
BTW點解一個普通人會夠食人魔打
因為最cheap嘅食人魔同埋黑暗六日左 冇曬力
再加上妍係連人魚都打得贏嘅人
佢認真㗎
佢認真個時都係好繽紛
爺爺會唔會晚晚都襯小松瞓著左嗰陣
「用替身攻擊!」我準備好了。

wrrrrrrrrrrryyyy
「餓就去金魚街叫雞!!!」阿妍用桌球棍將對方怒毆:「未夠十四歲嘅細路女都搞!」

睇嚟墨巴好清楚
無駄無駄無駄無駄無駄無駄無駄無駄
今次墨巴實要跪玻璃啦
都冇囡 點洗跪玻璃
唔係有人說墨巴係偽毒 有女嘅咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞