《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
「我嘅獵物,唔到你話事。」食人魔之王將剛才吃到的,都爽快地一一吐出:「不過話說回來,你真係好難食⋯⋯」

美少年略略思考數秒,就踏出天台跳下去,往那暗黑龜裂的位置躍下,並消失於內裡。

隨即,龜裂亦消失。

紫月亦漸轉回藍。

「世界⋯⋯正常番?」阿星留意到月亮的變化。

「唔係⋯」吳爹早就填充好子彈,對準眼前之人:「仲有一個。」

食人魔之王一轉身,那輕率的眼神就只放在小松身上。

「準備好⋯⋯我會盡耐爭取五秒時間俾你哋走!」吳爹一副死意己決的樣子。

「A級⋯?S⋯SS⋯⋯SSS級⋯⋯」食人魔之王無故地自喃,並且看來相當興奮。
「多謝你!」小松則沒頭沒腦地,向對方道謝:「救咗我哋。」

「哈⋯!哈哈哈哈⋯⋯」面對小松的道謝,食人魔之王只笑笑回應:「夢之食材,大概宜一世,我都唔會搵到另一個。」

「呯!!」吳爹終於開出一槍,食人魔之王輕易地側身閃過。

「呯!!」吳爹連續第二槍,又給他轉身避開。

「呯!!!」吳爹最後一槍。

這次,食人魔之王直接站到吳爹的槍口前,任由他近距離扣扳機。

近乎零距離中彈的他,竟絲毫無損。

硬朗而結實的肌肉,就像個血肉之盾。

「玩具。」食人魔之王徒手捏碎吳爹第二把霞彈槍。
小松隻豬要比人食啦
小松隻豬要比人食啦
好緊張 繼續出得唔得
「呃⋯」吳爹退後一、兩步。

眾人閉息,面對實力上無法超越的懸殊,都不敢張口。

「名。」食人魔之王直視小松。

「杞⋯小松。」她答。

繼而,他伸出那隻強而有力的手,想去觸碰小松頭部。

「嗄⋯」我緩緩地站起。

吳爹、滅潔達和阿星,三人都很清楚自己的實力,卻無力阻止,這才是最讓人震驚,最讓人痛苦⋯⋯

「⋯」沒想到,食人魔之王卻只是為她撥撥髮上的塵埃。

「⋯」小松也有些緊張。

「唔好整污糟自己,我會等你。」食人魔之王順手輕輕摘了她數根秀髮,說:「宜家嘅你,堪稱完美。」

隨後,他又將那幾根髮絲放到鼻前輕嗅:「但我覺得你仲生,熟咗會係另一種芳味,我會等你到十八歲嗰日。暫時,我就用宜幾條頭髮,止止口癮。」

「⋯⋯」

食人魔之王走到天台邊緣,又再細嗅髮絲。

「等陣⋯你叫⋯?」小松竟叫住他。

「啊?」

「你救咗我,都總要知道你個名。」小松說。

「莫格金爾德,我個名就得你知道。」說畢,食人魔之王即疾風而去。
More
「⋯⋯」一片沉默。

「即刻抄低!!「莫格金爾德」原來係食人魔之王嘅本名⋯⋯!!」滅潔達立即抄寫於手心。

「今鋪自資出電影都得啦⋯⋯」阿星按住雙膝,喘大氣:「親眼見過食人魔之王⋯⋯」

吳爹則躺在地上,汗流浹背的:「今晚發生咩事⋯⋯遇到咁多強敵。」

「小葵!」小松跑過來,抱起已變回貓咪的我:「要帶佢睇睇醫生,佢隻手仔都係血⋯⋯。」

「咁夜邊到有獸醫?」阿星問。

「我屋企啊!」小松說。
今次小葵變人嘅時候有著衫?
你睇唔到咩
我都想問
肉搏型方法驅魔
寫到個王咁型
假假地都係王,點都唔會芥草咁嘅
推 好緊張
三人先為我止血,再送我上車接返回家。

「今日遇到嘅事⋯你有冇記錄低。」在車上,吳爹問。

「有啊⋯」身為司機的滅潔達,需要不斷超車。

「點解可以連食人魔之王都主動搵上門!!?」副駕上的阿星,不禁再三去問。

「你無聽到⋯⋯?」吳爹憂心不已,說:「佢將小松喻為「夢之食材」。宜個名詞,喺食人族界入面,每一代首領最終夢想,都係為咗尋找最美味絕頂嘅人類肉體食用,從而可以進化成「超半神」,同瓦普拉克地位相約。」

「瓦普拉克?」阿星不明。

「都叫你讀多啲書⋯⋯滅潔達,解釋俾佢聽。」吳爹現在,只想安眠小休一會。

「瓦普拉克,食人族之間共同敬重嘅神明,如果啱啱個食人魔之王莫格金爾德係傳說級嘅存在,咁瓦普拉克就係神話級嘅存在。」滅潔達解答。
「我曾經⋯喺食人魔法師,嗰三兄弟口中聽過宜個名,佢哋話要將我供奉俾佢。」小松憶述。

「估唔到咁多年以嚟,食人族都未放棄過復活自己遠古偉大嘅邪神。」吳爹細唸。

在滅潔達多次的衝燈下,很快將我送返小松石澳的家裡。

「小松你屋企有獸醫?」阿星一下車,先試著將閘打開。

「借一借。」小松用掌紋解鎖,再輸入電子密碼閘門才給開啟。

「哇⋯家下啲家庭咁高科技。」阿星用衣棠抹抹自己的手。

「係我哋先會住喺間爛鬼倉庫啫。」負責看車的滅潔達,說。

「驚唔驚個食人魔之王會吊我哋尾⋯⋯」阿星又疑神疑鬼問。

「吊?只要佢想,隨時殺咗我哋都得。」吳爹以黑色幽默回應:「你應該慶幸,我哋啲皮肉又皺又老。」
「睇嚟好似阿吳叔你咁,搞到成身屎味都不失為一個明哲保身好方法。」阿星點頭。

「痴線,我呢啲叫發霉芝士味!高級好多。」

兩人閒談之間,小松已經衝入屋裡尋找幫忙。

「爸爸!」

「爸爸!!」

「爸爸爸爸爸爸!!!!!」小松急忙地抱我上樓,在父親門外不安踱步。

「小松?」他父親很慢才開門。

「救救⋯!」小松將我抱給他。

「⋯」杞仁理性的目光,於我傷口上遊走。

然後,直接關門將小松隔絕於門外,再將我拿出寵物手術床固定於地板,並將我放上去。

杞仁將戴上手套、手罩,以輕微的大白燈照射著我,且在我身上注射了不明的針筒,就讓我暈死過去。
手術我不知過了多久,只知道當我醒來後,便是爺爺跟杞仁的爭執,兩人各帶語氣,在房間裡爭論。

「我叫咗!唔好俾佢接觸宜種事情。」杞仁摘下了眼鏡。

爺爺則一副悠然,靠在桌前:「無得避、無得擋,阿仁你仲未明?宜個係「杞」氏嘅命運,逃避唔到。既然小松早晚都會遇上,我寧願佢更早接觸,學識自保。」

「唔係宜個問題⋯⋯」杞仁手放腰間,一股怒氣:「你應該知⋯佢以前發生嘅事。」

「嗯。」

「一旦佢記番起,我驚佢。」杞仁手略顫,說:「會失蹤。」

「但我哋一家,就係要不斷逃避?」爺爺閒笑之間,表明決意:「唔係我作風。」

「爸,我已經查緊,小松宜家生活得咁開心,我唔想佢記番起曾經。」杞仁續說:「但佢宜家做緊嘅事,都有機會觸及過往嘅記憶,你應該清楚我部門嘅「洗腦」,唔可以100%阻止記憶回溯。」
小松⋯

有曾經的過去?

休養數天後,我終於能從病床離開。

那一天,小松即以生日派對的形式,恭迎我康復。

就是戴住生日帽,口含哨子「嗶嗶──」地吹著。

「你出院了!恭喜。」小松拍掌之餘,用手機錄下我行出其父親房間的一刻。

「有咩大不了⋯⋯」我說。

「你情急之下,變咗人類保護喎!」小松將我抱起,輕撫於懷內:「雖然係無咩用,但我好窩心。」

一嗅到她的氣味,我全身繃緊就瞬間消除。

「宜幾日⋯冇咗我你咁無聊,邊個陪你。」我問。

「我同阿妤去咗迪士尼,同阿糖去咗瘋狂食松記幫襯自己屋企!去咗陪阿敏打羽毛球、去咗陪若情買新衫、去咗陪樂瑩同朋友喺沙灘玩!」小松看起來,很多姿多彩。

「但冇咗你,都冇咗意義。」小松將我抱得緊緊。

「點解要咁在乎我⋯不過就,一隻野貓。」

「喂,我當你係宿舍喺我家庭嘅同齡朋友嚟。」
有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞