《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
一入去,便是各種電玩遊戲激鬥的聲音,聚在這裡的多數是頭髮五顏六色的青年。

睇來墨巴好少入機鋪 MK機鋪多數都係普通後生仔 夜D就多中坑 邊有咁多金毛
仲有機鋪點解會有桌球檯

不過我睇故都係唔好駁故
給予正評表示認同,唔緊要啦睇故姐呢啲好小事
利申:機鋪長期玩家
想諗小松
(其實掛住人型小葵
形象化下間機鋪,我沒有根據現實去寫
「你知嘛?小葵,偉大嘅人總喺被命運左右。」小松大字型躺床,對天花板呆呆地說:「但正因為佢哋打破命運,先被稱得為「偉大」。」

「咦,咁快訓著嘅。」小松瞧向貓床的我。

第二天,我們繼續進行吳爹的任務──出發到靈隱寺。

假日的大澳,可謂熱鬧非常。

風和日麗,清風徐來。

棚屋與漁民結合在大街小巷,一個與海相依為命的地方。

平日純樸的漁村,今天站滿衣褲優閒的外地旅客。他們大多手執一串美食,邊行邊看各處悠然的景色。

可能為了符合漁村自由的風貌,小松今天亦穿得清脫。純黑的上衣、輕便的牛仔短褲、純白薄襯衫,加上一雙白淨運動鞋,整個人輕飄飄得似風。
在她向某位婆婆買完特產茶果後,更順帶問了「靈隱寺」的詳細位置。戴漁夫帽子的婆婆,指向座北的高山:「一直上去就係。」

「明白。」小松點點頭。

「等陣啊妹妹仔……」茶果婆婆叫住我們。

「嗯?」小松回眸。

「你上去做咩…」茶果婆婆憂心一問:「因為……上面嗰幾位僧人都有少少怪,你一個女仔入去可能有咩事……」

「相信我,佢哋應該會好夾。」我從背包冒出頭部,對婆婆說。

「落番去。」小松將我當地鼠般按入去,及後一副若無其事樣子,問:「有幾怪啊婆婆?」

「我都唔識點講喎……」茶果婆婆繼續專心眼前,製作新鮮的果點。

「好熱啊──」被強行按回去的我,決定跳出書包。

「你應該識跟住行嫁喇,我唔幫你綁貓帶啊。」小松說。
茶果婆婆
紫魅嗰個
點解要比我黎到呢到點解要追到live
點解又係慢長既等待
點解
無事嘅 有大隻仔小葵用替身攻擊
墨巴啲故真係好正 由虔誠者到病港 再睇番背叛者、十少年同最有代入感既十四天 真心好鍾意
但鍾意睇小松多過互動故 而家完左個邊出番多啲呢邊每晚都好滿足
多謝支持
朝早出大量
大家晚安
早晨
晚上見
2點開始出
或許是漁獲重地之緣故,四處遊走的貓亦比比皆是。牠們愛走在橫街小巷,或是高樹屋簷去俯視人類。

某些年輕的本地遊客,通常會圍住貓兒,靜心留意牠們的神態。

白而平坦的石路,一直廷伸至大澳村每家每戶的門前。對路段陌生的小松,在路牌之處徘徊良久,一張疑惑的臉孔都貼在臉上。

「小姐姐,你睇落搵緊路。」一位年約四十,衣著簡樸的大叔走近。

「係啊,請問你知唔知靈隱寺喺邊?」

「靈隱寺……」大叔思疑數秒,說:「你指…從來唔會招待外人嘅嗰座寺?」

「唔會招待外人?」

「係啊哈哈,佢哋好奇怪,明明係開寺,但係唔會俾人入去拜神拜佛。」

「咁會唔會招待我嫁!?」小松傻傻地問。

「哈哈,小姐姐你咁青春可愛,話唔定……」大叔上下打量小松一眼,說:「入面嘅僧人願意開門俾你!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞