《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
早抖墨b
睇嚟要等到今晚
「唔好講咁多住。」小松再次掏出滿滿字跡的紙巾:「一陣我同你告白,你要拒絕我!明未?」

「喔⋯」阿楊表示明白。

「請你做我男朋友!楊同學。」小松每一次告白,都要九十度彎腰遞出紙巾,真的太有禮貌了。

「呃⋯我拒絕。」阿楊生硬地說。

「成功!」小松暗暗握拳。

「做⋯咩?」

「冇你嘅事喇。」小松拍拍他膊,以示感謝:「唔該哂!」

小松就這樣,拋下被利用的阿楊在空無一人的班房內,自己走去跟吳爹會合。

他們兩個在天台上,默默待到黃昏時段:「呵欠~唔知我會唔會真係失蹤。」

「失敗呢種事⋯好常有,就算唔得都唔好灰心。」吳爹取出一枝,以禮盒作掩飾的短削型霞彈槍,說:「我為咗對付吸血鬼⋯⋯都試過好多方法。你爺爺明明叫我教你自保方法,但居然嚟咗幫你消滅,我真係⋯⋯」

「呯──冰──!」突然,樓下傳來響聲。

「咩事?」兩人都回過神來。

好奇的小松把頭伸出天台外觀看,發現軴守校閘的校工,給打飛到有蓋操場的對出,衣服上混雜住玻璃碎屑⋯⋯

「呃啊⋯」校工痛苦地抱腹、捲身:「只係叫你哋⋯登記⋯⋯洗唔洗⋯打人⋯⋯」
「出現了!」小松驚呼:「要嚟綁架我嘅紫魅生物!?」

「不良學生渣⋯⋯」吳爹抱持觀望態度。

慢慢地,攻擊校工的人步出有蓋操場,讓我們看清楚了是何人所為。分別是兩個人,且皆為男性。

他們同樣衣衫襤褸,像剛出垃圾場出來一樣,皮膚看上去更是油油的,很久沒有洗澡。

其中一人,嗅了嗅:「喺⋯附近⋯⋯」然後,把頭漸漸轉向天台上。

四目交接。

那傷人的男人,瞳孔猙獰地盯住小松:「係佢⋯係佢⋯潔白細嫩嘅皮膚⋯⋯凝固⋯嘅油脂,就好似高級酥油茶嘅味道⋯或者霜降和牛嘅口感!」越說,他表情越是扭曲、瘋狂。

另一名伙伴更是垂涎三尺,唾液流得像電視裡的野獸。
「好餓呀呀呀呀呀──!!!!!!!」

他們瘋狂地撕叫!

「啊⋯吳爹叔叔⋯⋯佢哋好似盯上我啦!」驚慌的小松拍打吳爹手臂,讓他想想法子。

「佢哋唔似紫魅生物⋯⋯」吳爹沉靜地思疑,說:「佢哋似係⋯⋯」

對方不斷嘴嚼空氣,十分口癢。

在眾人還未反應得及前,其中一名雙腳已奮力一跳!跳上到一樓走廊的欄牆外。

「宜種跳躍力⋯宜種口水嘅份量⋯⋯」吳爹眼睛一銳,說:「係食人魔。」

「食人魔?!」

「走佬先!佢跳緊上嚟!」吳爹轉身便逃。

「等埋呀!」小松跟上。

「我去包抄佢⋯⋯」仍在地面的那名食人魔,則步向樓梯方向。

「一陣捉到要忍口⋯⋯」不斷往上一階樓層跳躍的食人魔,則興奮地道:「佬大唔容許我哋進食⋯但⋯但但⋯但⋯我咬一根手指尾就夠⋯咁就夠⋯!!」
「雪一般嘅皮膚!!!哈哈哈哈!!!!」即使相隔多層,在樓梯間都會聽到他們的聲音:「好耐未食過雪米糍口感嘅人類──!」

此時,學校廣播亦響起:「各位同學請冷靜留喺班房並反鎖門窗,校園有暴徒闖入,校方已經報警!請各位小心安全⋯⋯

「唔通綁架女學生嘅就係食人魔嘅!!?」小松急問。

「你唔好問咁多問題喇喇喇,拎住先!」吳爹將短削型霞彈槍交給了小松。

「吓!!叫我拎住枝散彈槍!?」小松驚訝問。

「我搵緊子彈啊嘛!」吳爹正翻著背包。

「唔好跑太快,我會暈。」安躺於小松紅色書包裡的我提醒。

「小葵我差點遺忘咗你存在!幫我睇住把散彈槍先⋯⋯」小松想也不想,就將它塞進書包中。

「啊⋯」我被槍管戳到了。
小松係和牛質感
雪米糍
高級酥油茶
等等再出
「哇呀──」、「推咩推!」、「好臭呀!!」

樓下頻頻傳來學生的叫嚷聲。

「搵到⋯!子彈。」吳爹手握兩顆紅殼彈藥,急道:「小松!拉開槍托!」

「要殺⋯殺殺殺⋯殺人啦!!?」手足無措的小松,將槍交回吳爹:「還返俾你⋯⋯!」

「合作下喇!」吳爹用牙齒咬住兩顆彈藥,兩手扳開槍托與槍管,再將口中的彈藥恰恰吐到兩枝槍管之中:「之後⋯食人魔油⋯⋯加大傷害程度⋯⋯」

「呃啊啊啊啊啊!!!!!」跑樓梯的食人魔,終於來到我們面前。

而吳爹,仍在背包裡尋找著什麼:「食人魔油⋯食人魔油⋯⋯早知執下背包!」

「啊啊啊啊啊啊!!!」食人魔衝上樓梯。

「綁住你!!」小松伸出掌心,但紅線沒有冒出:「吓!?」

眼見食人魔即將要撲倒兩人,我便從小松書包登場,爬到小松頭頂再跳到食人魔的臉上:「小松二段攻擊──召喚小葵。」我說。

我亮出尖爪,往他臉上發力四撕:「嘶嘶嘶嘶嘶──!!!!」

「小葵小心啊!」小松呼喊。

「嗄呀呀呀!!!!」食人想被我的突襲弄致失去平衡,從樓梯跌了下去。

「小松對唔住,要犧牲一下你隻貓⋯⋯」期間,已找出食人魔油並倒入槍管裡的吳爹,正瞄準我們:「食人魔要打頭先最有效,我唔想浪費珍貴嘅子彈。」

「想殺埋我!?」我立即從食人魔油油的臉上跳開。

呯!」下一秒,震撼的一聲。

血花四濺。
我感到全身被一陣熱包圍,原因是那食人魔熱呼呼的腦漿血液,都濺到我身上去。

回頭一望,剛才那唾液狂流的傢伙,已經變成「無頭魔」。

「仲未完⋯仲有一隻!」吳爹馬上填充子彈。

話語剛畢,那隻食人魔就從上一層的梯口出現,並徒手捏住吳爹頸項!

「啊!」小松退後。

「肉老⋯皮皺⋯⋯垃圾⋯」餘下的那隻食人魔,伸出舌頭舔舔嘴角:「但我都鐘意食⋯⋯係人肉就可以⋯嗄嘿嘿⋯」

「小松⋯!」吳爹把把霞彈槍掉落地上。

小松想彎身去撿之際,食人魔便一腳將它踩爛:「唔好打壞主意⋯⋯我可愛嘅目標⋯⋯」

「呀呀呀!!!」小松向食人魔施出無力的連續拳。

「嘿哈哈哈⋯就好似幫我抓痕緊。」食人魔本想將小松一腳踢開,但架式停住了:「唔得⋯唔可以將你踢死⋯⋯最新鮮美味嘅食材⋯要慢慢留到最後⋯活生生咁品嚐⋯⋯」

「啊⋯⋯」吳爹快要斷氣。
「阿叔!!」走廊那邊,阿楊正奔跑過來。

但亦早已,給食人魔注意到。

阿楊一來,便飛身出記飛踢。

食人魔不緩不急,伸出一腳與他腳掌對踢:「睇吓邊個大力!」

「咔噠」骨頭斷裂的聲音。

「呀啊啊啊⋯⋯!!」阿楊按住小腿大聲慘叫。

「放手啊你──!」小松緊緊地抓住食人魔。

忽然,食人魔臉色沉住了。

一瞬之間,

他全身被紅線所纏緊。
嘩!!!推呀!!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞