《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
偽毒你都信
手持電筒的小松,負責前行。

而吳爹,則在後面備槍。

學校非千禧年代格局,因此走廊某些班房異常陰暗,是光源觸及不到的位置。

而各層的樓梯,並沒採用半身的欄牆,而是以厚厚的混凝土封住,所以一看之下就如深不見底。

「會唔會真係搵到答案呢⋯⋯」小松邊行邊問。

「要尋出根底,好多時就要靠小細節一步一步深入。」吳爹眼睛沒閒下來,持續觀察。

「吳爹叔你以前都見過我媽咪?」

「嗯,當時佢好年輕之餘,更加係天生麗質,好多驅魔者都俾佢迷倒。」

「喺地方見到嫁?」

「好似⋯係喺某個超自然學神秘研討會上,佢當時向大家提出世界仲存在另一面,叫「紫魅世界」。」

「肯定好有型!」

「但當時,你媽媽佢受好多人批評。」

「點解?」

「因為你媽媽提出嘅,打破咗現有嘅概念,當時好多學者仍至到資深驅魔者都反對佢嘅觀點。」吳爹停下來,像回憶起什麼:「備受多方面嘅質疑,佢最後⋯⋯喺會場召喚咗「紫魅生物」。」
「咁⋯點啊?」

「之後佢俾我講嗰個政府組織拘捕咗,過咗幾年,再見到佢嗰陣,已經同咗你爸爸結婚。」吳爹說。

「咁奇妙!?」

「我冇追問太多,哈哈,始終唔關我事。」

「咁媽媽召喚嗰下,肯定嚇親好多人⋯⋯」小松眉宇憂鬱。

「所以,好多人稱呼佢為「黑天鵝」。」

「哦⋯」小松忽然停下在美術室外,指向展覽板,道:「咦!呢幅畫。」

「咩事?」吳爹上前問。

「你唔覺得⋯⋯好似某個人?」

小松盯住一幅,男性肖像畫。

無論神態、外貌、輪廓,的確都像一個人⋯⋯

「天台嗰隻伸手指怪物!?」吳爹都察覺到了。

「係啊,美少年啊!」小松靠得極近去望。
「日期⋯2007年左右,都成幾十年。」吳爹將畫作從牆壁撕下,翻看背面的作者資料:「畫嘅人叫姜富娜,作品名稱「沈梓俊」,班別6A。」

「可能係美少年嘅名。」小松推測。

吳爹拿起無線電,即時與另一邊通話:「喂喂⋯⋯你兩個搵到學生名單之類嘅嘢未。」

「未,啲資料好似俾校方一早碎哂紙,但喺雜物房搵到部舊主機,宜家試緊駁番啲線入去,睇下開唔開到。」滅潔達回話。

「盡快。」

「既然都係,不如行入美術室睇睇。」小松提議。

「得。」吳爹一腳將門踢開。

「呯──」

「哇⋯嚇親。」小松靠一靠後。

「唔記得提你小松⋯⋯」吳爹淺淺地笑,說:「記住驅魔或調查過程,唔好用手開門。」

「嗯?」

「提防有詐。」
文牙
吳爹的霞彈槍自備燈筒,在他踢開門後,就一個箭步進去,往四處照射,動作可謂十分熟練。

「小葵死咗啊?」小松見我多久沒說話,便問。

「你嘈醒咗我。」本來在背包裡睡得沉沉的我,特意伸半個身子出來拍打小松後腦匙。

「宜間學校啲學生,畫嘅嘢都幾恐怖⋯⋯」吳爹往畫作照明:「睇嚟學校嘅環境,真係會影響到一個人嘅內心。」

「係囉⋯我都覺得宜間學校好陰森。」小松同意。

「搞掂搞掂。」無線電一陣沙聲,滅潔達他們回話了。

「點啊?」吳爹拿起無線電,問。

「部電腦開到,入面仲有舊資料未刪。」

「年度學生名單呢啲基本嘢應該有喇掛。」吳爹續問。

「等等啊⋯⋯有!」滅潔達說。

「幫我搵下「姜富娜」宜個名,仲有「沈梓俊」個名。」

只需一會,滅潔達就傳來喜訊:「搵到,兩個學生嘅資料同名都搵到。」

「回報一次。」
「姜富娜喺2008年畢業,睇成績算係美術科嘅資優生⋯⋯」

「仲有冇?」

「你講嗰個沈梓俊⋯」滅潔達有些猶豫,說:「佢冇畢業到。」

「冇畢業?但佢中幾?」

「中七。」

「中七但顯示係冇畢業,即係中途退學⋯⋯?」小松托鄂細思:「嗰陣讀到中七嘅應該都係想入大學嫁喎。」

「無錯。」滅潔達回應。

「做得好小松,提出咗疑點。」吳爹讚賞。
美少年俾教畜激死咗?
推阿
再推
墨b偽毒
因為我就係墨b條仔
咁你女朋友讀咩大學 咩科
墨b幾時變埋女
我估係Communication and Media嘅科
做男朋友都唔保護自己條菜嘅個人資料
咁咪好廢 唔話你地知
你講大話,我先係墨b條菜
我晚晚同墨b玩到夜深
又話你知咩
你個淫婦,勾引我墨b,唔怪得呢排成日叫我唔洗煮佢米
墨b呢排鍾意食青米
墨b煮啲米好好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞