《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
Push
究竟係師弟寫告白信定係小松寫
我都睇到好亂

以為自己中文冇用10幾年突然差了這麼多
我覺得應該係小松寫,可能係後面寫錯咗
墨b太眼瞓啦
loop咗幾次,仲以為眼花
好似吳孟達
Push
寫錯左我太累了
稍等片刻。

「小松師姐!!我寫好喇!!」師弟揮著告白信件,奔來操場。

「寫好啦?」小松接過信件,想了一想:「等陣⋯⋯你寫乜鬼信呀!係我要寫俾你啊嘛。」

「吓⋯咁你啱啱又叫我寫嘅⋯⋯」師弟愣然。

「邊有啊!擺到明你自作聰明喇。」吳爹加插一嘴。

「係囉。」小松鼓著腮子。

「咁小松啊⋯⋯你宜家快啲寫番一封,再向佢告白。」吳爹指指漸漸下山的太陽,說:「我驚過咗個時辰,就召喚唔到佢出嚟。」

「得!」小松搶過筆,再掏出一張紙巾在上面書寫:「唔好嘈我住⋯⋯」
吳爹趁機指點師弟,說:「嗱,一陣呢師姐就會同你表白,咁你拒絕就得嫁喇。」

「點解啊?小松師姐咁⋯⋯」師弟說出那隻字:「正!!!」

「你唔好理,只要信。」

小松快速將筆墨寫到紙巾之上,並向師弟遞出紙巾情書:「請你接受我告白嘅請求!」

空曠的操場、

明媚的陽光、

和暖的輕風。

師弟不加思索就回答:「我接受!」

「吓!!」吳爹、小松紛紛驚訝。

「我以後會盡男朋友責任⋯⋯」師弟閉著眼,訴說承諾。

但待他張開眼時,眼前只餘下空氣。

小松和吳爹見他接受後,早已跑到別處找人告白。

因為,要召喚出使女學生失蹤的紫魅生物,這條件似乎是必須達成的。
「我愛你呀!接受我嘛?」小松跟飯堂一名學生告白。

「哇⋯接⋯接受啊!雖然我係陽光少女嘅Fans!但今日開始係小松大人嫁啦!!!」

「啊啊啊~~求你哋拒絕我呀!」小松立即向另一個男生告白:「同學,可唔可以做我男朋友啊!?」

「可以!絕對可以!非常同意,同意同意同意!!!」另一個男生都像瘋了一樣答應。

「香港啲男仔可否俾番啲矜持呀!!!」小松又失敗了。

「試吓嗰個校工囉!唔一定話要學生嫁。」吳爹提議。

「同大過自己咁多嘅人表白,我做唔出啊。」小松抱住紙信。

於是,小松只好逐班逐戶去找男學生告白,一時間全間學校被她弄得滿城風雨,每每所到之地都震耳欲聾⋯⋯

「哇哇哇哇!!!!」小松正狂奔著。

「後面班友乜料!!」體形較胖的吳爹,跟在後面跑:「仲恐怖過俾地獄犬追!」

跟在我們身後的,是整整二、三十多人,全都是男學生,每個都搶著要小松用紙巾所寫的情書。

「我懷疑小松就係紫魅生物⋯⋯」我冒出了頭,偷看後方熱鬧的情況。
逃了好一會,忽然一班房有隻手捉住小松,將她拉進去。

「阿楊!?」

是那個被肥婆卡文交換小松身體後,給搭上的男同學。

「入嚟啊!」阿楊拉她入到班房,說:「點解咁多人追住你?」

「佢哋話前世未見過靚女喎⋯⋯」小松跟著進去。

「呢到!」阿楊打開一個長鐵櫃,讓小松躲進去。

走廊外陣陣跑步聲掠過⋯⋯

每次跟小松一起捉迷藏,都有些膽戰心驚。

待腳步聲遠去,阿楊才把鐵櫃的門打開:「應該安全⋯⋯」

「哇⋯唔該哂。」小松行出長鐵櫃:「你出現得真係及時⋯。」

「我都係咁啱返嚟教班學生補習,先喺到。」阿楊今天又有戴他的招牌紅頭巾。
同阿楊示愛?
阿楊
聽日一訓醒即出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞