《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
「而且幅畫咁似美少年,我覺得根本就係畫緊佢本人!」小松頭頭是道。

吳爹以無線電繼續指示:「滅潔達,查埋沈梓俊宜個人,佢住嘅地方。」

不需幾秒,滅潔達就找了出來:「搵到,好近,佢住喺學校附近地段,荃灣市中心嗰頭嘅私樓。」

「阿星,你應該一直都遊手好閒,就派你過去條友屋企望下。」吳爹說。

「你唔好咁講啊,我都有幫手睇下水咁。」阿星答。

「得喇得喇,去滅潔達搵到嗰個地址睇睇。」

「收到。」

「今日天口咁鬼熱。」邊行邊說的阿星,驀地驚愣:「咦──!!?」

「乜料啊,唔好又整蠱做怪喇,見到鬼啊?定UFO呀?」吳爹感到無可奈何。

「門口個看更暈鬼咗喎。」阿星說。
「暈咗!?做咩暈咗。」滅潔達追問。

「點鬼知啫,我宜家拍下佢塊臉先。」阿星走近對方查看:「係咪熱到中暑啊,仲打飛機⋯⋯」

「搵水潑下佢。」

吳爹說完,即有一陣不明的腳步聲從走廊外面樓梯間掠過。

「咦!?」換吳爹驚訝。

「你又點啊?」滅潔達轉問。

「我嗰邊出面有怪聲喎,你哋邊個衰仔經過啊。」吳爹手握無線電,問。

「無喎。」兩人不約而同地回答。

「咁怪?」小松捉住自己雙手。
「小松拎一拎住先。」吳爹將無線電轉交小松。

「嗯⋯」

緊接,他保持瞄準的姿勢慢慢行出美術室。

「哇!」阿星忽然大喊,無線電發出相約的爆音。

「嚇鬼咩!咁大聲。」吳爹罵道。

「個看更突然醒咗啊!」阿星隨即詢問看更:「喂⋯喂⋯阿叔,咩事暈低啊你,定訓著啊?不過正常訓著⋯唔會喺地下訓著啊⋯」

「有個女⋯人,入咗⋯去。」老保安迷迷糊糊地說下去:「我已經同咗佢講入面拍攝緊⋯⋯但佢死都要入⋯仲打暈咗我⋯⋯」

「咁恐怖⋯」阿星說。

「咁啱啱樓梯口嗰啲腳步聲⋯⋯」小松聯想起。

「係嗰個女人。」確信的吳爹,繼續前進。
係文呀
「邊個會為咗入嚟,打暈個保安啊⋯⋯」小松不解。

「係咪惡魔嚟⋯⋯」吳爹持槍,引領我們到樓梯間:「聽聲⋯啱啱似係行落去。」

下面開始,是深不見光的地方。

由於格局問題,這裡連陽光都鮮少能照射到進來。

因此,只能依靠電筒作照明。

而且下面靜得,任何聲音都聽得見。

「幾樓嚟⋯點解無乜光咁。」小松小聲問。

「因為佢起喺斜坡到,落啲樓層係會咁。」吳爹答。
「係嗰個女人。」確信的吳爹,繼續前進。

小松老母
兩個基佬
辛辛苦苦咁終於追到呢度
有feel
我想要多啲呀墨墨
輕推
墨巴加油
我愛墨巴
推啊
我愛黎明!我愛黎明!
今晚返嚟出 琴日去咗做嘢
係咪出左去同其他女仔愛愛
做 愛心蛋糕
接受唔到墨b有女女
仔仔反而又冇乜野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞