《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
留名等聽晚睇
聽日午餐上返嚟就係時侯
等你等你
晚安
在經歷美少年和食人魔之王同時出現那數天後,六號倉庫得到了最新的情報。

原來,當晚滅潔達記下了美少年身穿的校服,並將全港校徽進行配對,一番調查後發現,其校服來自一間名為「荃灣仁德中學」。怪異的是,該校早已荒廢十年,沒人就讀。

「同一件衫,著咗成十年!!?」小松在電話裡得知情報時,第一個驚人的反應。

「咳⋯小松,宜個唔係重點。」吳爹在電話另一頭,說:「不過你經過上次學校天台件事之後,仲有冇興趣調查落去?如果上次你有咩損傷,你阿爺應該會殺咗我。」

「緊係有啦,我嘅好奇心係源源不絕嫁!」小松喊話。

「今日幾多號?」吳爹問。

「三月四日。」

「我約你三月六,即係後日一齊去調查下吧。」

「嗯!」

掛線後,小松興奮地為這次靈探作準備。
她貼心地準備了暖水、藥水膠布、指南針、電筒、包裝可可粉、零食、飛行棋、樂高模型⋯⋯

小松站在床前,收拾出發物品:「帶唔帶埋即影即有相好呢?」

「點解你啲嘢越執越奇怪⋯⋯」我不禁問。

「咩奇怪啊,每樣嘢都好有用嫁!」她戳戳我的頭,說:「唔帶你啦,你都無用嘅!」

「要不是我上次⋯⋯」

「上次明明就係食人魔之王先生救咗我!你唔洗扮嘢喇,俾人單手叉住條頸咁渣!!」

「赤手空拳,算係咁。」我離開她的視線範圍。

「今次俾你帶埋武器啦。」小松不知從房間哪裡,取出了一根鐵製棒球棍。
「你有打開棒球?」

「唔係啊,但我唔知點解自己間房就係咁多古怪嘢,明明我根本無買過。」小松將棒球棍插入背包。

「咁你就唔爭在,帶埋嗰球過去。」我揶揄。

「好注意!」小松又從不知哪裡,拿出棒球放入背包。

難道她有憑空變出想要物件的能力!!?

「帶埋罐頭過去⋯!」我悄悄放話。

「午餐肉呀?」

「貓用罐頭。」

「你節省點啦小葵,食太多唔健康嫁。」小松走向貓咪衣櫃。
變左家貓..要食罐罐
咳⋯所謂的「貓咪衣櫃」,就是小松不久前為我設立的更衣點。是個比人類衣櫃,面積細小數倍的迷你版衣櫃。

入面專門存放我的衣服,除了之前的比卡超套裝、海盜套裝、西部牛仔套裝,還有她最喜歡的娃鬼回魂套裝。

「你今日著咩好呢?」她正審視著。

「我崇尚自然。」我跑出房間。

臨出門前,在大廳喝咖啡、看報紙的爺爺問:「小松,今日去邊?」

「小松妙妙屋又出動囉。」她靈巧地直接將腳穿入鞋子。

「嗯。」爺爺摘下老花眼鏡,抿抿一笑。
六號倉庫的三人組與我們相約,在荃灣街頭一間麵店外碰頭。我剛好到達,他們三人就從麵店裡結帳出來。

「小松食咗嘢出嚟喇?」吳爹善意一問。

「食咗塊包囉。」小松答。

「淺粉衛衣、天藍牛仔褲、白色波鞋。」含住牙籤的阿星,上下打量了小松一番:「今日都係咁清純。」

「宜家唔係叫你嚟媾女啊!」吳爹拍拍阿星後腦。

這一拍,拍得阿星口中的牙籤都掉出:「⋯⋯」

「喂,啲食飯錢一陣先問你兩個收番。」滅潔達也出來了:「咦,小松都嚟埋?咁行得喇喎。」

如是者,四人齊齊整整的上小型貨車。

不同上次,上次用來擺放食人魔的貨櫃位置,變成一個密密麻麻、五臟俱全的訊息空間。周邊擺滿各種通訊設備,包括電台收音機、終端機、路由器、數據機、路訊通、小型傳真機、個人電腦,還有阿星手上的平板電腦。

小小空間,內裡無限。

「你哋睇落好專業喎!」小松不敢亂動,生怕撞到一旁的設備。
「係啊~」阿星稍稍望後,略有生硬地回答:「我哋平時都係咁專業嘅,咁話明驅魔啊嘛,就事關已命,當然要專業喇啊哈哈哈哈。」

「賽馬會?」我跳到貨車的棍波位置,觀望阿星所瀏覽的網頁。

「你睇緊馬啊?」小松聽見,便問。

「哦⋯」阿星胡亂地說:「呃⋯聽⋯聽講沙田馬場,有幾隻馬就俾鬼上身,所以我睇緊邊隻最大機會係宿主。」

吳爹毫不掩飾,將電台及電視都轉去賽馬頻道:「就快開馬⋯⋯你哋唔好嘈住⋯⋯」

「要跟宜班人去驅魔,真係好。」我說。

戴住藍牙耳機的司機滅潔達,忽然大嘆一聲:「哎吔⋯⋯」巧合的是,阿星和吳爹都不約而同地大嘆。

「睇嚟係輸錢嘅節奏。」小松托鄂、點頭。
「荃灣仁德中學」偏近山區,屬於人煙稀少之處。到達學校前,需經過一段長長的斜路上去,要是徒步而上肯定費力。

「到。」滅潔達把車停在學校外。

褪色牆壁、破爛窗戶、操場雜草叢生,這些都是學校荒廢已久的共同特色。

「睇落好無生氣。」小松說。

「等陣遇到咩事都記得冷靜。」吳爹推開貨櫃門。

「我琴日踩過點,朝早會有保安。」滅潔達事先提醒。

「你有應付方法?」阿星問。

「嚟,一人一個。」滅潔達即場分發偽造證件。

「我係美術總監!?」小松盯住證件。

「今日扮電影公司啊?」阿星很熟練地戴上證件:「幾好啊⋯⋯我鐘意做戲。」

「喂⋯喂喂,點解我係場記啊。」吳爹顯得不滿意:「咁咪即係派飯盒!」

「叫你扮住先啫,又唔係做一世。」滅潔達無奈地說。
「唔要!我要做導演。」吳爹盯住滅潔達的工作證件:「點解嗰個啲職位咁高級,得我係場記,就連阿星都係監制。」

「有時現實係咁嫁啦⋯將就下。」阿星拍拍吳爹肩膊安慰。

「我要做金牌導演!」吳爹不死心。

他們打打鬧鬧的,入到學校才認真下來。

「喂,又話有保安嘅?」吳爹問。

推開校閘,完全沒人。

「肯定喺入面打緊飛機⋯⋯」滅潔達走向關閉著窗戶的保安亭。

「唔該。」滅潔達悄悄拉開窗戶,果見一名老保安褲子脫半,坐在椅子上休息。

「哇!!哇嘩⋯⋯」老保安嚇得跌倒,狼狽地拉起褲子:「咩⋯咩事⋯!?」

「申請咗嚟拍嘢。」滅潔達遞出偽造的申請紙。
「拍嘢⋯?」老保安拉好褲子後,才檢閱申請紙:「三月六⋯申請⋯⋯四點至凌晨三點,拍攝⋯《十四天》電影⋯⋯」

「得未啊阿叔?趕時間啊。」滅潔達望望手錶。

「呃⋯」老保安伸出頭,觀望我們數人:「得嘅,之後仲有冇人要入?」

「冇,同埋幫我哋睇一睇住門口,唔好俾外人入嚟阻到我哋拍攝。」

「好,入去啦你哋。」老保安說。

待我們行入操場後,小松不禁說一聲:「原來咁容易。」

「係宜啲廢校保安好呃啫,去到某啲場合就難嫁喇。」滅潔達拍拍手,準備分配崗位:「趁入黑六點前,我哋分一分位置先。」

「我同小松一組。」吳爹直接說。

「咁阿星⋯就同我一組喇。」滅潔達同意。

「吓,但係我想⋯⋯」阿星的目光徘徊在小松身上。

「你想咩啊你,你咩都想,咩都得,就世界大亂喇!行喇,宜個世界係要有你宜啲咩都想,但又得唔到嘅廢人嚟平衡下嫁喇。」滅潔達用力拍打阿星背脊。示意他前進。
兩人出發後,環境才沒那麼吵。

「吳爹叔叔,我哋要調查咩啊?既然知道美少年著住宜間學校嘅校服。」小松問。

「可能查下佢係咪曾經嘅學生、讀邊一班,再深入睇下有冇屋企住址之類,慢慢抽絲剝繭。」吳爹說下去:「搵到最後,迷底解開,自然會水落石出。唔知邊個講過,人之所以畏懼,係因為未知。清楚了解事物嘅本質,就會變到無所畏懼!」

「咁我哋去邊先?」小松拿出小電筒,胡亂地照射周圍。

「阿星佢哋去校務處,咁我哋就逐間班房查下。」吳爹亮出腰間的無線電,說:「一陣有咩事呢,佢哋就會通知我哋嫁喇。」

「好!Gogogo!」小松大踏步向前。
樂高模型

踩中就好似踩地雷咁
墨巴要配翻副眼鏡
以免各位冇follow墨巴ig 唔知咩事
係文啊
拍十四天電影我當墨巴講真架啦
推啊文啊
睇咗兩日終於live
星啊星 接力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞