《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
一段車程後,小型貨車終於駛入貨櫃碼頭。

從車裡望出去,大小相同、顏色鮮明的貨櫃堆疊得高高的。不少貨櫃人員,在附近進行記錄、查檢、搬運等工作,而這裡就像迷官一樣,四方都被高大的貨櫃所擋住。

「今日都係咁多嘢做。」吳爹觀望窗外的人。

「你唔嚟賺下錢?平時喺嗰間流露者之家有咩做啫。」滅潔達雙手扭盤,在碼頭純粹地駕駛遊走。

「大佬,啲露宿者啊日日喺街行,就最多情報收嫁嘛!緊係要聽到實喇⋯⋯」吳爹答。

「要入去喇。」滅潔達將車駛到貨櫃碼頭,某個偏遠的倉庫角落。

那裡環境冷清,像極堆放陳年舊貨的地方。

「落車。」滅潔達前去打開倉庫的門。

而剛才,一直在副駕睡著的人,亦終於醒來:「到啦?」他尚算個五觀端正的小子。至所以稱他小子,因為他外表像大人,但又有少年的氣質。

「阿星,幫幫手搬佢出嚟啊。」吳爹拉開貨車門。
「哇⋯食人魔啊?」阿星一見到,便問。

「見佢流哂口水咁都知啦,啲口水咁濃。」吳爹說。

「咁仲叫我搬?一陣啲口水滴哂落我身上咁點。」阿星反問。

「就係咁先叫你搬啊嘛。」吳爹拍一拍他的膊,說:「嚟喇!搬入去。」

「你咁絕情嘅⋯」阿星目送吳爹離開。

「小松,入嚟啊。」進入倉庫的吳爹,向她招手:「宜到就叫「六號倉庫」,成個貨櫃碼頭最靜嘅地方,平時都無人會過嚟嫁喇,我哋就喺到做驅魔工作嘅。」

「比想像中大喎⋯⋯」小松周圍觀視。

六號倉庫放滿各種看似簡陋的儀器,其中最多的是電腦、通訊設備等。跟現今新穎的電子器材相比,這裡用的似乎很落後。

「我就畫困陣,滅潔達你幫我問嗰班同行,最近嗰班「食人魔聯盟」,係咪又有咩新搞作⋯⋯集體綁架女學生嚟食。」說著,吳爹已蹲下身子,用粉筆在地上畫符陣。

而符陣中間,則放住一張用以束縛的鐵椅。
「讓開讓開⋯」阿星把仍然暈倒的食人魔,放到鐵椅上。

繼而將他的手腳,固定好在鐵椅的扣鎖上。

「搞掂。」

「喂,佢哋話「食人魔聯盟」嗰邊最近無咩搞作。」滅潔達回報。

這裡的傢俱,可以說是胡亂擺放。包括雪櫃、微波爐、洗衣機、電視、沙發、爐子、床單等,連馬桶都只得屏風作虛掩。

「咁得意?」吳爹從雪櫃拿出一條斧頭扒。

「有嘢食啊?」餓了一天的小松,問。

「係,不過唔係俾你食。」吳爹打開微波爐,將急凍過的斧頭扒放進去。

「如果你餓嘅,我宜到有能量棒。」阿星從枕頭下,取出一條能量棒零食:「接住!」

「哦⋯」小松雙手接住。

「平時叫請條我食都唔肯。」滅潔達馬上不屑:「女仔就即刻俾⋯⋯」

「過門都係客啊大佬。」阿星說。
「叮──」微波爐發出一聲響。

打開微波爐時,斧頭扒已轉變為肉色。

「煎一煎會好啲。」滅潔達提議。

「佢呢啲只係低級食人魔⋯⋯」吳爹盯住那暈迷的食人魔,說:「對食邊有高要求,係肉佢就鐘意嫁啦~」

「係囉,一陣哂油哂火。」阿星補充。

三個男人,如今都將焦點放到食人魔身上。

「喂!」吳爹手握斧頭扒,一記猛打在食人魔的臉頰上。

「吳爹叔唔係真係當係斧頭用啊⋯⋯」小松看呆了。

「噠」吳爹繼續用斧頭扒,毆打食人魔臉部。

來回三、四次,他竟然漸漸甦醒過來。
如果比蚊蚊蚊拷問都唔知要煎到幾時先煎完塊牛扒
「嗄⋯啊嗄⋯咳!⋯嗄⋯啊⋯」食人魔暈頭轉向的。

「肉啊,食唔食啊?」吳爹將斧頭扒塞到其嘴前。

食人魔見狀,雙眼即時暴瞪露筋!大咬了一口。咬合力驚人的他,一口就將三份之一的肉扒吃掉。

「唔⋯唔⋯⋯唔!」他滿足地吞嚥。

「想唔想再食啊?」吳爹問。

「唔!!要⋯再要!!」食人魔瘋狂點頭。

「邊有咁易啊。」吳爹隨手將斧頭扒向後一掉。

剛巧站在後面的小松,無意給被斧頭扒擲中了頭部。

「哎吔⋯」

「哇⋯咁都打中你啊。」吳爹聞聲轉身。

「冇事嘅⋯⋯」小松一臉難受:「係頭髮⋯油⋯啲啫。」
「呃呀呀呀呀呀啊!!!!!」食人魔見肉扒遠離自己,立即咬緊牙關動起大怒。

「我最鐘意拷問你宜啲食人魔⋯⋯因為總係會為咗一啲食物,就去動怒。」吳爹見他這麼辛苦,反而更感開心:「但同時,亦都好易誘惑。」

「呀呀呀呀呀呀!!!!!!!」食人魔仰天狂哮。

小松見到這樣的畫面,都不禁退到電視後。

「幫佢清醒番啲。」吳爹示意。

滅潔達便盛了一桶冰水,潑到食人魔身上。

「沙──」

「我知我哋人,就有人性。」吳爹將臉孔靠前,說:「你哋食人魔,就有食性,所以唔會要你難做,你肯合作就狗屎垃圾都有得你食。」
「嗄⋯嗚⋯嗄⋯嗄⋯」食人魔喘噓噓的。

小松留意到,旁邊的阿星像自己一樣,默默觀看著這場拷問,便走過去搭幾句話。

「你哋成日咁做架?」她問。

「都一時時嫁。」阿星雙手放後,端正地說:「好似上一次咁,就係隻吸血鬼,放幾滴血喺佢面前就令到佢咿嘩鬼叫。」

「估唔到你哋有咁嘅癖好⋯!」小松細細聲,問:「平時驅魔好大壓力!?」

「咁拷問法都幾爽嫁,但我哋重點都係想問出啲情報。」

「情報?」

「例如問宜隻食人魔,可以問出關於食人魔族群最近嘅動向,但當然好似佢咁低級,就預咗唔會問到大件事。」阿星繼續解答。

「首先問你一條問題,點解要襲擊嗰個女仔。」吳爹一來,便指住小松問。
「好⋯好食⋯美味⋯」食人魔回答。

「咁簡單?咁最近女學生連環失蹤案,又係咪你搞出嚟。」吳爹續問。

「唔係!!」

「證明啊。」

「我宜幾日都係食流浪貓⋯狗⋯完全無食過人⋯」

「通常被拷問嘅人,第一句都唔會係真。」吳爹走去將那塊斧頭扒踩踏著:「你睇吓塊肉⋯⋯幾冧幾軟熟⋯嘿嘿。」

「嗚啊啊啊⋯⋯!!!」食人魔唾液狂流。

「踩多幾腳,有鞋嘅香皮味更加正!」吳爹說著些,正常人都不會感到開胃的字句。

「呀呀呀啊啊啊啊──!!!!」但對食人魔,很管用。
「哈哈哈哈哈!!!」不知吳爹是真大笑,還是假大笑。

總之他的笑聲配合食人魔的哀叫,使場面凝造出一種強烈的壓迫感。

「我供!」食人魔終於道出這句。

「班女學生有救喇!」小松睜大眼睛。

「我嚟奉命捉佢⋯」食人魔盯向小松,說:「係「食人魔聯盟」落嘅通緝令⋯⋯」

「通緝令?我印象中可以落通緝令嘅,只有元老級嘅食人魔。」吳爹收起笑聲,覺得意態尋常。

「詳細我真係唔清楚!!!只係知道要活捉佢!!!」食人魔眼球近乎暴瞪,凝視著小松:「但直到見到佢⋯⋯我大概知道點解,佢有一身口味細緻嘅肉質感,蘊含嘅骨肉體香喺遠處都傳入我個鼻!!係最頂尖嘅A5級食材⋯⋯」食人魔不忘讚美小松。
「好,你已經講夠。」吳爹裝備好噴火槍。

「你⋯你做咩⋯⋯」

「今日對付你朋友,用咗我一瓶食人魔之油,當然要喺你身上拎番啲。」吳爹的坦白,讓食人魔感到恐怖。

「人類信唔過!!!」食人魔極力掙扎。

「最好唔好望。」阿星站到小松面前,為她掩蓋接下來的畫面。

「班失蹤嘅女學生真係唔關你事?」吳爹將噴火槍塞進食人魔的口腔內。

「唔⋯唔⋯唔關!放過我!」

「放過你,等你再一次去襲擊小松?我知道你哋食人魔食唔到嘅嘢,一定會不擇手段都要食到,覺悟吧。」

「蓬~~~!」火焰噴出。

食人魔的慘烈叫聲,猶如刻入每個人的耳中。滅潔達則需要放個空桶,在食人魔腳下,好讓皮膚燃燒出的油通通落入桶中,方便收集。
墨巴冇換帳呀
當唔當你騎劫好?
佢已經唔記得自己講過出故就一定會換ac
上個po #150 先講完
忘了 今次唔記
自己騎劫自己
食人魔係咪三兄弟嗰個
細緻嘅肉質感,最頂尖嘅A5級食材
小松係小葵架

我要墨B得啦
出文多左
墨b係我㗎

至多分隻腳比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞