《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
有暗示
可能係死柄木吊咁嘅樣
我嘅幻想係極頹嘅削板軍霸
吳爹應該會教小松課金買裝備
英罕病男逝世後以人工智能「復活」 母親未敢交流:技術既可怕又美好
https://lih.kg/1035944
jojo係隔離post呀...
sor 已經亂哂
咩jojo
仲係冇文
只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...只有等文...
做埋功課出
Push
小松致電過去,但沒人接聽。

「咦?唔通吳爹叔叔死咗?」小松呆呆地望手機。

「冇接個電話就話人死咗⋯⋯」我冒汗。

「真係打唔通喎⋯」小松懶坐在床上。

「你淨係識打電話?」

「小葵,你咁講咩意思!?」小松收起手機,盯住我。

「我哋貓會留低記號、氣味,俾同伴知道,唔會似人類機不離手,一無咗手機就失去能力咁。」

「我唔用都得喇。」

「你唔用手機,去搵吳爹?」
「再打一次先!確認下。」小松再致電一次。

這次,換來的是一句:

由於此電話號碼尚未繳費,通話服務暫時停止。

「咩話!冇交電話費!?」小松驚訝。

「依我睇,都係搵番扇柔。」

「唔得!一定要搵吳爹叔叔。」

「點解?」小松居然對這個乞丐大叔有份執著。

「因為吳爹叔叔係「後援型」,我覺得做後勤嘅男人係最型!負責攻擊嘅主角,只可以係小松我一個!!」小松的選擇,居然歸根於爺爺可能只是隨口說說的話句上。

沒想到小松年紀輕輕,卻有妄想成為「攻擊型」的野心。
「我知邊到搵吳爹叔叔,走。」轉眼間,小松換好了衣服。

「你係幾時換好?」我近乎沒留意到。

「嘻,你都要換。」小松從衣櫃再次拿出那套蜜蜂裝給我。

「不!!!」

一分鐘後。

我像隻小蜜蜂,在小松頭上休息,並被帶出屋去。

「吳爹叔叔無記錯,佢上次話自己住喺東涌嘅露宿者之家。」小松依照記憶,乘車過去。

東涌跟石澳一樣,也是人流較少的地方之一。

不同的是,這裡較多外國的旅客。

而露宿者之家,建於東涌垃圾房一旁,離遠也聞到隱約的臭味。小松一入去,就見到職員正派發清淡的粥品,予留宿的人。

大多露宿者都是上了年紀,衣衫破舊、頭髮沒洗,像是數星期沒洗過澡。

「小松,小心。」我留意到很多對目光,正往我們盯來。

「請問有冇一位叫吳爹嘅人啊?」小松直接走去登記處,問。

「都幾難追查⋯⋯」職員正使用電腦查詢,說:「我睇就無,宜到其實好多露宿者都冇無登記就入嚟住,我哋都管唔到太多,小姐你想搵邊位?或者幫你mark低個名先。」

「喔,叫吳爹。」小松答。

職員正記錄期間,旁邊一名穿羽絨的老伯笑道:「吳爹?嗰個賭鬼喺四號房啊⋯⋯」
「你係⋯?」

「我成日同佢對賭嫁~」羽絨老伯輕笑,說:「四號房入走廊,右面第二間房就係,你應該係社工姐姐之類?」

「喔⋯唔該你。」小松禮貌躬身。

然後,小松就穿插混雜異味的人群,走入四號房間。

不得不說,露宿者之家長年失修,牆色脫落之餘,地板亦有些崩隙,行路都要小小心心的。

「我老婆走佬!」、「我兩個仔夾埋搶走我間屋,仲踢我出屋企!」、「我份身價俾人呃哂。」、「我老婆仔女都死喺⋯⋯」

原來裡面,正舉行著「鬥慘大會」。

四位看似都是知命之年的人,正坐著摺椅圍坐,其中一位正是吳爹。

「吳爹!」小松見到他,就開心跑過去。

「小松松?!」吳爹驚訝她的到來。

「我特登嚟搵你啊!」

四號房間四邊都放住雙人床的房間,沒擺到多餘的物件。

「喂⋯吳叔,宜位係?」其他露面者問。

「佢⋯」吳爹目光有些猶豫,把心一橫決定欺騙他們:「佢係我孫女!」

小松很快就會意,回答:「爺爺,孫女要問你功課啊!」

「嘿嘿,你班冇人陪嘅孤獨廢老。」吳爹站起身:「慢慢喺到鬥住慘先⋯」
無啦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞