《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
我持續望後:「你無諗住帶埋嗰三條友?」他們三人仍然用著力盯住小松。

「都係⋯」小松停下、轉身:「可唔可以座埋我返去寶覺中學?」

「可以⋯⋯」三人共同回答。

車廂內,氣氛異常不安。

「小松你宜家咩感覺。」吳爹直接問。

「好想見好想見好想見佢⋯⋯」小松越說越壓抑。

「洗唔洗飲杯水冷靜下先?」阿星問。

這樣一去,天色都變暗。

到達已是晚上七時多。

「要入去。」小松站在大閘前。

然後,她試著爬上圍欄跨越過去,並成功了。

「細路女身手真係夠靈活⋯⋯」一直跟在背後的吳爹,說:「滅潔達、阿星,做嘢。」

「收到。」兩人合力,使用開鎖工具將大閘破解。

「咔──」吳爹一腳踢開閘門,追趕小松。
不經覺間,小松已步上學校的天台。

她站在欄牆前,凝望隱約散發紫光的幽月。

「喂⋯點啊吳叔!」阿星跟隨在尾。

吳爹掏出另一把獵農戶的霞彈式長槍,待在天台門邊:「宜種感覺,似曾相識⋯⋯」

「似曾相識⋯?」滅潔達也跟來。

「我曾經⋯⋯有幸見過小松母親,親自召喚過一次紫魅怪物。」吳爹到現在都彷彿歷歷在目:「佢哋全部,都擁有強大而未知嘅力量,唔同於現今《驅魔圖鑑》咁,有哂文字記錄資料。」

「仲有係點?」

「同今日一樣,月會特別紫。」吳爹深一深呼吸:「周邊瀰漫住詭異嘅氣息。」

「咁阿小松宜家佢係點?企喺到做咩,會唔會凍親嫁!?」阿星關心的事,很明顯只有一樣。

「佢喺等待,因為對方仲未降臨。」吳爹說。

「咁一陣佢出現,我哋點做!?」

「三把槍一齊轟落去。」吳爹教導。

「咩話!我哋無帶槍啵上嚟喎。」阿星說。

「仲犯呢啲低級錯誤!?」吳爹用手肘,頂擊其肺部。

「哇⋯頂我個肺?」阿星咳了一下。
硬係覺得吳爹會死
noway
係都未有咁快嘅
fuck no

MK七色戰隊
隔離好惡呀
對對
咩事 開嚟見我
呢邊先係真愛
個個都唔識錫住墨b嘅
我會
新讀者留名
你地好gay呀
等我嚟
晏少少出
等到晚上宵夜

有條仆街扮你霸左1001個位喎墨b
次次話有話有 到最後都係冇
點解要呃我咁夠次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞