《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
Push
後生叫達哥?
照樣中午出 BTW 追女故預計在一星期內完結,到時會主攻番小松
食完澧食小松
又話星期六唔出
中午
你係咪唔記得+8
回家了 沖埋涼出
係+12

十少年 燒烤大王
將所有法器儀具搬出後,吳爹就跟隨小松前往她的母校。

小松推測,要將該隻紫魅生物引出,就必須觸發所有失蹤者,都符合的條件──「告白」。

調景嶺,寶覺中學。

「點解揀宜間?」進入學校前,吳爹問。

「既然觸發條件咁闊,其實邊間中學都得。」相比起吳爹,小松兩手空空極之悠然。

「喂,阿叔,你邊到?做咩帶成堆嘢入嚟?」一位校工,上前查問。

「我舊生嚟⋯⋯後面嗰位係⋯⋯」小松迫不及待要為吳爹解釋。

吳爹不忙不慌,揮手示停小松:「我嚟約咗裝修。」吳爹掏出一張建築公司員工證。

但上面,確確實實印住他的半身照。
「裝修⋯⋯?冇收到通知喎⋯⋯」校工翻查記錄簿。

「或者⋯咳,我直接同校長傾。」吳爹指一指校園內:「我約咗佢喺小息部等,唔會走太遠。」

「咁啊⋯」校工思疑中。

「唔該哂你啊。」吳爹有意無意地,拍拍校工的前臂。

「好喇好喇。」校工放行。

兩人稍為行遠,才重拾談話。

「哇,吳爹叔叔你咁都得嘅。」小松平和地批判。

「呢啲叫食腦!做驅魔嘅,幾十張假身份證明必備喇~」吳爹單手打開銀包,展示內裡無數張偽造證件。

「真係專業!」小松目瞪口呆。

「基本嘢喇。」
「我爺爺都係咁嫁!?」小松問。

「你爺爺?嘿,佢已經差唔多係我哋嗰代最出色嘅驅魔者。」吳爹說下去:「小松你資質都唔錯啊,咁大隻貓都收到入書包裡面。」

安躺在紅色書包內的我,耳朵輕摺:「⋯⋯」在談論我嗎。

「咁點解你⋯⋯」小松打量吳爹。

「因為我冇佢啲神器啊嘛!你知唔知你阿爺杞木佢⋯⋯永遠帶住兩把刀傍身,一把叫「惡魔刃」,另一把叫「天使刃」,所以從嚟冇天使惡魔敢埋佢身。」

「猛料。」小松輕輕拍掌。

「等陣⋯⋯其實我哋行緊去邊?」吳爹問。

「唔知啊,見你行咪行。」小松答。

「吓!?我都係跟你渣喎,你地頭嚟。」吳爹仍在行走當中。

「咁不如我哋停啦!前面有班友打緊籃球呀!」小松拍拍吳爹手臂。

「你咁遲先講嫁阿女!半隻腳都踏入去籃球場啦!!」吳爹大罵。
就這樣,兩人胡里胡塗地混入到正進行比賽練習的籃球場中。

「喂⋯⋯你兩個其實可以停低咁講嘢。」我忍不住吐糟。

「傳波!等⋯有人啊!!」某學生傳球時,望不見兩人的走過。

「啊啊啊啊!!!!!」小松和吳爹都驚怯起來。

「小心!」球被前方一名男學生及時拍走。

球一拍,即飛到場外。

「哇,英雄救美咩細路。」吳爹收起驚怯,冷冷地說。

那男學生轉身,望向小松「冇事嘛?」舉起一隻姆指,露齒而笑。

「無事,你呢?」小松扶起他。

「莫非呢啲係愛情嘅感覺~」吳爹完全自說自話。
籃球場上,陽光猛烈。

經過這場小意外,學生們順便決定小休一會。

「你係咪⋯⋯無幾耐畢業嘅小松師姐?」男學生害羞地,抓抓腦。

「係!你識我?」小松今天深黑衛衣、黑間裙子、黑長襪子、黑色Converse,還紮了個雙馬尾魚骨結。

「你喺學校可以引發男仔暴動,點會唔知。」男學生草草作個自我介紹,說:「哈哈哈⋯⋯我係你師弟,讀中四。」

「師弟,你好啊。」小松抿抿一笑。

男學生立即神魂顛倒,雙眼被深深迷住:「小松師姐你今日返嚟有咩做⋯⋯」

「我要調查一啲怪事!」小松有話直說。

「任何怪事我都幫得上手!!!!」

小松左思右想,忽說:「嘻,師弟!我想你幫一個忙。」

「係!!願意效勞!!」

「我一陣寫封告白書俾你,你收咗之後請你拒絕,好唔好?」

「係!!!等⋯等陣⋯⋯要拒絕!?」

「無錯!要拒絕!狠狠地。」小松是想利用自己,引出紫魅生物。

「咁⋯」

「去寫啦、去寫啦!」小松推他去寫。

師弟則模模糊糊地,去飯堂寫封告白信。

現在,籃球場只餘下吳爹和小松兩人。

「小松估唔到你咁有吸引力⋯⋯」吳爹點點頭,對她加以認同:「同你媽媽一樣。」

「嘻嘻,一般般啦。」

「你學校好多男同學,都好迷你?」

「唔係啊,唔係嗰個都迷我嫁。」小松舉起七隻手指,說:「因為女童軍有七個,如果啱啱嗰啲男同學對我冇動心,咁唔係因為我唔好,而係佢哋更鐘意另外六個嘅其中之一。」

「七個女童軍?哈,原來你間學校都有「四朵金花」之類嘅名聲人物。」吳爹爽朗一聲笑。
辛苦墨巴
放假有文睇,正啊!! 辛苦了墨巴!!
燒完烤仲寫文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞