《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
紅線,再次憑空出現將敵人束縛。

小松抓抱得越用力,那些紅線就越緊的收縮,使力氣向來強大的食人魔都不禁生痛,將快死的吳爹放下。

「啊⋯啊呀呀⋯!啊啊啊!!!」食人魔全身動彈不能,被完全束縛住:「到⋯到底⋯!!」

「你嘅能力⋯」吳爹迷糊地,看著小松將食人魔抓住。

「放過我⋯⋯好痛!!!」食人魔瘋狂大喊。

「小松⋯⋯」吳爹緩緩地站起,捉住小松的手:「慢慢⋯放鬆⋯佢死咗⋯⋯就提供唔到情報⋯」

「嗄⋯嗄⋯」小松喘噓噓。

「係時候走。」吳爹將食人魔背起。

「就咁走⋯?我朋友隻腳受傷⋯⋯」小松望向幾乎痛暈的阿楊,和樓梯間那具給爆頭的屍體:「嗰到又有件⋯⋯」

「有人會處理。」吳爹拋下一句,就匆匆離去:「再唔走就無機會。」

最終,二人透過學校後門悄悄離開。

吳爹並在鄰近一帶致電朋友,叫他們來接送。
等候車來的期間,小松臉上寫滿不安。

「阿乖女,只係好少事死咗件食人魔,唔需要太驚。」吳爹安慰道。

「問題係學校嗰邊⋯⋯」

「一陣上到車,我同你解釋一啲事情。」說時遲,那時快,吳爹叫來的車到了。

來的是一輛小型貨車,司機和副駕都有坐人,跟吳爹相比算年輕。

「吳叔,去邊啊?」說話的人,是司機。

「去六號倉庫。」吳爹交代。

「喔~又搞掂一件啊?」司機續問。

「兩件,其中宜隻活捉。」

「活捉⋯⋯食人魔?」司機從倒後鏡,就確認出對方是食人魔:「好高難度下喎。」

「多靠呢個女仔,佢叫小松。」吳爹趁機介紹。

「你好⋯」經歷完剛才那些事,小松乖巧地坐在座位上。

「太緊張?叫我滅潔達就可以。」司機眼光真利,能看出很多東西。

「滅潔達⋯?」小松重覆一次他的名字,確保沒有聽錯。

「係啊,好正呢?我特登去政府部門到改,姓「滅」幾型!」滅潔達開始踩動油門開車。
「我想問⋯六號倉庫係邊到嚟?」

「葵青貨櫃碼頭啊。」他答。

「未去過呢?」滅潔達看上去,是話很多的人。

「去嗰到係⋯⋯」小松正思考,自己此行目的:「同埋我係想救失蹤嗰班女學生⋯⋯」

「就係去嗰到逼供。」吳爹望一望車後的食人魔,說:「佢一陣就會將所有知嘅事都請出嚟,如無意外嘅話。」

「有冇俾班政府佬跟蹤啊?」滅潔達不時觀望車窗外。

「應該就無,我哋好快就離開咗現場。」吳爹望向小松,說:「小松,你係咪想知,點解我要即刻逃離現場。咁係因為,有個政府機構係專門處理宜回事。」

「宜回事係指⋯⋯」

「超自然生物回收、捕捉、研究。」吳爹說下去:「總之⋯你當做係政府為咗掩飾超自然現象,而成立嘅秘密組織。」

「咁仲走咁急⋯?大家自己人。」

「呵,對佢哋而言,驅魔者唔係自己人,只係一班未經授權去消滅、捕捉鬼怪嘅專業人士。佢哋有自己旗下嘅特工,去處理鬼怪作祟宜種事情,但你知~政府作風不嬲過份緊密,唔交流情報之餘,又要查得足先行動,咁樣搞咁耐都死唔少人,所以先有我哋驅魔者存在。」
「咁如果有人見到鬼怪呢?佢哋又會點。」小松問。

「一般嚟講,如果唔係太多人親眼見到內情,佢哋會發放假新聞去隱瞞大眾。」

「咁如果,有人親眼見,有可能會放上網講呢?」小松又問。

「咁佢哋會對嗰個人進行人格謀殺,利用傳媒、網絡、新聞。」吳爹很清楚這種事情:「我自己就曾經試過⋯⋯俾警務處懸賞六十萬港紙,話我係女童連環殺人犯。」

「咁如果,係名人,或者係社會上好有影響呢?佢被人格謀殺,大家一定會討論同懷疑。」

「有咁橋啊?」吳爹皺眉。

「就係咁橋,唔准諗,即係答。」小松說。

「咁佢哋,就會對嗰個人進行秘密拘捕,然後「記憶消除」。」吳爹又說:「不過宜一點都係聽番嚟,我自己未經歷過⋯⋯」

「居然仲有宜一步,為咗守住秘密⋯⋯」

「只要超自然現象一被驗證到係真實,社會就會一片混亂。因為人嘅觀念一超出自己認知範圍,好多嘢就會變得「超現實」,到時好多人唔會腳踏實地咁番工,寧願試驗各種奇怪儀式去同魔鬼做交易換名利,總之你記住有啲真相一被戳破⋯⋯」吳爹沉沉地說:「僅餘嘅幸福,就都會失去。有啲事情,寧願唔知好過知。」
港督
!!文
和牛! 雪米糍! 我想食小松
食人魔
我想食墨b多啲
有咁多文,好感動

咁阿楊見過,下場咪會好慘
諗起都流口水
屌 好撚gay
都唔會嘅, 最多咪洗下腦先放返佢出去, 反正而家暈咗未爆響口.

政府佬係有人爆響口先去做人格謀殺或者幫人被消失, 但呢D嘢做得太多太密集點都會有反效果嘅.

特工原來有份驅魔
小松老豆就係做個個部門?
墨巴有睇開達哥?🙈🙈滅潔達
吳爹
推!

聽日食lunch見
第二種特工嚟,可能會有第二種稱呼
幾咁耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞