《小松奇妙物語!》(6)

952 回覆
310 Like 3 Dislike
夜啲出
係咪要入黎搵澧B
「估唔到佢咁癲⋯⋯」吳爹愣然地,望著暈倒的姜富娜。

「啲畫好恐怖啊,吳爹叔叔幾時可以上番去啊?」小松問。

「差唔多,搞埋啲嘢先。」吳爹通知阿星和滅潔達前來。

兩人雙雙趕到,一個檢查現場、另一個負責將姜富娜綁住,並帶到上層的一間班房,進行種族檢驗。

「用咗血液做快速測試⋯⋯」阿星遲疑地說:「應該係人類。」

吳爹得知結果後,就等待對方醒來進行審問。

「小葵⋯我估佢醒咗之後,第一句會講「放開我啊」。」站在角落的小松跟我猜。

不久,那女的眼皮漸開:「放開我⋯」不出所料,跟小松預計的一樣。

「你有讀心術?」我望向小松。

「係大家嘅腦部,由細到大都接受一樣嘅大氣電波啫。」小松說些我不明白的。
臨瞓前上嚟望一望竟然有文
幸福
「喂,八婆,頭先你喺下面做咩。」吳爹果然不會善問對方,即便是女生。

「溫柔啲,好歹都係女仔,仲係人類!」阿星勸道。

「一個女人去啲伸手不見五指嘅地方畫嘢,係咪準備緊咩奇怪儀式都唔知⋯⋯」吳爹打量著她的臉孔五觀。

姜富娜表情完全不屑:「你班人⋯⋯比我更加奇怪。」

「你係咪畫緊美少年!」小松開口詢問。

「⋯」姜富娜有些怔住。

「沈梓俊。」小松補充。

「你又知⋯⋯」
「因為剛才啲畫,有少少似。」

「畫到咁詭異不安你都覺得似⋯⋯」阿星喜歡一邊踱步,一邊說話。

一直不語的吳爹,利用無線電通知滅潔達:「喂⋯去查下,姜富娜資料。」

姜富娜聽見後,更激動:「放我走呀!」

「小葵,你覺得點⋯?」小松忽然問我。

「點?」

「宜件事應該點解決,我哋已經搵到認識「美少年」嘅人。」

「問問佢相關「美少年」嘅事情。」我很好奇,小松為什麼要一隻貓提供意見?

「講下「沈梓俊」嘅嘢。」小松再度對外開腔。

「⋯」姜富娜望向她。

「我想知道。」

「唔好靠近佢⋯⋯」姜富娜說下去:「佢會殺死,所有鐘意佢嘅人。」
「點解呢?」

「⋯」

「因為我最近見過佢!」小松見她沒回答,便續道。

「你⋯你見過佢⋯!!?」姜富娜很震驚。

「嗯!」

姜富娜得悉後面呈喜悅,但很快又沉默下來,並緩緩道出:「沈⋯沈梓俊佢⋯⋯曾經係我哋學校,最優秀、完美嘅模範生。」

「有故事聽~」阿星坐到學生桌上。

「你係佢同學?我見美術室有幅你畫嘅肖像畫,畫得幾型仔。」小松說。

「⋯係。」姜富娜有些遲疑。
「咁佢宜家喺邊?」

「佢已經死咗。」她說。

「死⋯咗⋯係,我接受到。」小松點頭。

之後,姜富娜似乎沒意說下去,吳爹就生氣起來:

「繼續呀八婆!」他一腳踢翻了她的椅子。

「呯」姜富娜連人帶椅倒地。

「啊⋯」姜富娜小叫一聲。

「吳爹叔叔好暴躁⋯⋯」小松想拉住他。

阿星卻伸手阻攔住,小松的去路:「信佢,佢咁做,總有佢嘅原因。」

「喔⋯」小松只能眼睜睜,繼續看著吳爹逼供。
「你想點呀!!!」姜富娜大罵。

「八婆!講落去啊!!」吳爹用學校黑板的粉筆刷,不斷拍打對方的頭部。使得附近塵粉飛揚,無法正常呼吸。

「咳⋯咳咳⋯咳!」姜富娜咳過不停。

持續三十多秒後,姜富娜才願叫停:「等⋯等陣⋯咳⋯⋯咳咳!咳⋯我⋯講⋯」

「哂我時間。」吳爹這才站起來:「繼續講,沈梓俊點解死咗。」

「自殺死⋯⋯佢畏罪,自殺死。」

「點自殺死法。」

「跳落學校樓梯隙中。」

「哇⋯痛到。」阿星轉身、別過面。

「佢犯咗咩罪要畏罪?」

「殺人。」姜富娜震顫地說:「佢殺咗⋯⋯向自己告白嘅女仔。大概就係咁多,可唔可以放我走!!」

「但你都未解釋到,點解要嚟宜到。」吳爹沒有放過她的意思。
「喂喂⋯查到啲嘢。」滅潔達回報。

「講。」吳爹握起無線電。

「關於姜富娜宜個學生⋯⋯」滅潔達說出的訊息,嚇不禁使我們心寒:「其實都一早死咗,在學期間。」

大家的目光都聚焦到,現正被綁住全身的姜富娜身上⋯⋯

「你果然⋯」吳爹像一早預料,說:「係假貨。」

「⋯」姜富娜不問不答。

「吳爹叔叔你點知⋯⋯?」小松很驚訝。

「小松,你太易信人。」吳爹輕淡地交代:「人哋同你講咩,都唔好盡信。唔好佢話自己係人,你就真係當咗對方係人,保持好奇心係好重要⋯⋯」

「但佢應該真係人。」阿星再一次灑少許聖水在她身上,但依舊沒反應:「唔通係變形怪?」

「咁嘅解釋得一個,佢係第二個人假扮。」吳爹把剛才推測的,都說出來:「你哋冇發覺⋯⋯美術室貼堂嗰幅畫,同佢啱啱畫嘅好唔相同咩?就連風格都唔同。」

「咁講又係!眼前宜個女畫嘅,係好不安、簡單、詭異。」小松繼續推想:「而美術室貼堂個幅,係線條比較嚴謹、光影到位、比例正常嘅肖像畫!」

「所以頭先單單係宜一點,就足夠我懷疑佢。」吳爹捏碎粉筆,將碎屑灑到假姜富娜身上。
好緊張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞