【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
對住啲講極唔聽話既細路梗係要用體罰啦
講得聽既邊個想用體罰?
況且係個細路自已同意再有同類事既時候咁罰
信守諾言更加係件好事

即係等於免責聲明喎
做乜都得啦咁

但只限同你deal條友on9
唔等於唔犯法呀 老襯
佢呢個方法唔係話唔得 用黎訓練奴隸一流
但係你地真係覺得一個遇到任何事都唔識反抗既人就等於 品格良好咩?

例如依家政府做咁多仆街野 再用極權黎對乎反對佢既人 係咪服從就等於乖仔叻仔先

上面有位巴打講得好 唔通會有人由細到大都唔講大話 唔講粗口 睇場合既姐

同埋呢類咁黐線既方法 做成既心理陰影一定令多過細路仔明白講大話既害處

認同識反抗係重要
但係反抗都要睇對手
試下返強國反64,睇下反唔反抗到
最緊要品行德行
撐老豆
我覺得老豆係街咁做係過火左,如果係屋企咁做完全無問題。教細路真係會好勞氣,由其d教極唔聽既,其實個老豆唔打佢已經做得幾好。
利申:青頭仔

如果你有個咁既仔,你會點教?
醫院護士向祖母稱,懷疑幼子有過度活躍症
過度活躍症通常比人感覺都係唔乖
佢呢個方法唔係話唔得 用黎訓練奴隸一流
但係你地真係覺得一個遇到任何事都唔識反抗既人就等於 品格良好咩?

例如依家政府做咁多仆街野 再用極權黎對乎反對佢既人 係咪服從就等於乖仔叻仔先

上面有位巴打講得好 唔通會有人由細到大都唔講大話 唔講粗口 睇場合既姐

同埋呢類咁黐線既方法 做成既心理陰影一定令多過細路仔明白講大話既害處

認同識反抗係重要
但係反抗都要睇對手
試下返強國反64,睇下反唔反抗到

點解反抗唔到 全支那有成十三億人 求其有一億人上街反抗 共產黨都馬上倒台啦

但點解無一億咁既人 咪就係因為個個都係不分是非黑白 一味服從既奴隸囉
鬼佬有冇體罰文化呢?

點可以拿其他地方比On9
點解西方人冇體罰你哋有?

因為你哋係中國人

賤畜

將心比己唔撚識,去死啦

民智低 無辦法
仲停留喺 教 =打罰 /服從命令
因為相反嘅 唔理 =唔教 =縱

教唔係得打罰一種方法
但係講道理嘥時間 花精神 要用腦
說話技巧又要學

小農港豬要快靚正
鬼佬有冇體罰文化呢?

點可以拿其他地方比On9

點解唔可以?
外國人係外星人定亞洲人低賤d 唔體罰學唔乖?

咁外國讀書有有香港咁多死讀書啊?
因為人地外國做邊行都得
d外國人咪由得佢地囉
香港
Btw
我唔知佢地有冇sorry
最好同個仔解釋翻點解要咁樣罰佢 萬一傷害到個仔自尊就唔太好 重點係要比個仔認清對錯
唔識教就唔識教啦
講撚到體罰一定work 咁
適當體罰唔係問題,但呢種叫做當眾羞辱。
個細路仔一定一世記住,一定會影響佢心智發展

成班話唔打就好似而家d細路咁
而家問題唔係體罰係當眾羞辱,
適量體罰唔係問題
而家講緊心理既傷害睇唔到但絕對比可見既身體傷害更深遠
誇張d講,你係屋企打到個仔入廠都無咁大後遺症
唔好郁下就撻道德大愛出黎,
呢d野有心理學研究證明
屋企打仔最多係痛一段時間,
公眾場合羞辱可以令佢性格缺陷,
大個心理變態周凱亮咁唔好怨
嗰老豆用錯方法教仔
雖然佢原意係為個仔好
做得好 人地點教仔關你撚事
娶大陸雞做老婆
我覺得老豆係街咁做係過火左,如果係屋企咁做完全無問題。教細路真係會好勞氣,由其d教極唔聽既,其實個老豆唔打佢已經做得幾好。
利申:青頭仔

如果你有個咁既仔,你會點教?

通常細路行為都係模仿大人
屋企老豆老母就係最佳學習對象
(首先要搵 講大話 個源頭)

而當個細路講一次大話過到骨
佢會記住 當係生活經驗
日後有類似場合(e.g 唔想做功課/怕罰etc)
就用返出嚟
(所以要搵 通常咩情況下 講大話)

淨係呢啲 已經好乸煩
仲要未完 搵到條根後仲對症下藥
要教咁係唔好 要教點樣改
改又未必一下就改到

所以就打/體罰咗先
打咗當教 唔乸使煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞