【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
如果大部分細路係講就會聽既
搭車果陣就唔會見到咁多小魔怪係到嘈嘈閉啦
唔好話講道理 見過老豆老母即場鬧完都依然固我

平日唔教 發覺嘈到人先做下樣鬧兩句,怪得邊個?

所以要打!狠狠地打!

平日唔教 發覺嘈到人先做下樣鬧兩句,怪得邊個?

佢地教仔既原因係因為覺得個仔咁樣,自己好無面,而唔係想教好個小朋友
適當時候做適當既野就得,因事情嚴重性增加相對懲罰好合理
只要罰個仔時唔好為發洩自己情緒
到個仔大左知道點解時就會明白
呢D就叫生性,長大
睇返依家d港孩真係覺得呢個先係真老豆
細個勁撚曳成日比老母打同鬧
打到地拖都斷鳩埋
而家先唔作奸犯科
而家啲人成日話唔打唔鬧仔
都唔知想點撚樣教
都唔知想點撚樣教

邊有人講過唔鬧?
唔打就唔識教仔?咁唔該去讀多啲書,用下咩叫文明先。
唔撚識教就唔好生。
都唔知想點撚樣教

邊有人講過唔鬧?
唔打就唔識教仔?咁唔該去讀多啲書,用下咩叫文明先。

我同你講 大撚把
我就有個仔 根本冇可能唔鬧
你google都應該揾到不打不鬧飛機文
我到依家都成日講大話就係因為細個發現誠實係冇好處,就算大話比揭穿俾父母鬧都只係承受返本來嘅後果。我到而家都係唔會將心事講比父母聽,有時都好羨慕啲人同父母好似好friend咁。

我希望大家就算子女做錯,都要鼓勵佢誠實。
見到有人話鬼佬唔打仔女真係得啖笑
有無試過去鬼佬屋企做補習 睇下仔女唔專心會點
見到有人話鬼佬唔打仔女真係得啖笑
有無試過去鬼佬屋企做補習 睇下仔女唔專心會點

終於有人講出黎
外國唔打仔女;外國兒童好乖

係咪隔離飯香
即係咁,以前覺得打呢種方法好on9,
但近年見到好多死靚仔又串,又冇禮貌,
冇料又唔挨得,以為自己天之嬌子,
好大程度係新個派老豆老母教仔既方法縱壞個仔

其實D細路好多都係學佢地老豆老母既行為既
身教最重要

身教最重要

唔覺,好多時都係父母軟弱
控制唔到人天生既魔性、邪性而出現

敢問閣下有幾大?

身教最重要

唔覺,好多時都係父母軟弱
控制唔到人天生既魔性、邪性而出現

做過學校觀察所得
棒下出孝兒
唔好同我講咩要用現代方法教
你老尾係外國見過
一對鬼仔係到大叫跑黎跑去
個鬼佬話「keep fooling around and you will be grounded
對鬼仔笑笑口講完ok五分鐘後又發癲
個鬼佬乜柒都做唔到霸氣盡失
成間野啲人啤到佢行一行

即場做會俾人拉
有50%機會番到入屋就grounded
負皮 俾人屌都咁話
棒下出孝兒,東亞就係太多孝兒唔敢反抗
先做死一世地底泥
佢係做錯
但佢都係為左個仔好
如果咁就拉左佢
佢個仔生活應該仲慘
其實點解上面講到外國就唔會打仔咁嘅

幾時打仔變咗亞洲專利
其實睇正負皮都知呢度大部分人支持邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞