【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
唔打點會學識乖

利申:細個成日俾老母打
有d人為女都自願跪回家啦 依d小事一碟
班大愛撚一係就未教過小朋友 一係就鍵戰得套理論

呢樣真
未教過仔吹撚到要同個細路講道理
個仔應承左再講大話就跪
而家再犯緊係要承擔後果 教佢而後咪下巴輕輕
而家越黎越多家長唔體罰
出街見到d細路就越黎越跩
班道德撚真心定蝦腸呀
個仔做錯都話要等大家冷靜先說教,係公眾位又話唔得,依家就係要點醒佢,做錯野就係咁醜怪,要磨煉下細路仔既挫折抵抗力,第時都冇咁易跳樓啦

你想個小朋友做棵大樹定做溫室小花先

你地做老豆做到咁廢連個仔都睇唔起你啦,仲學人說教

要磨練可以去做運動,參加唔同課外活動之類
喺馬路跪住行唔止危險,仲阻街

其實你應該支持d怪獸家長同吳克儉
幼稚園學勁深既生字、TSA、做功課做到十二點、一星期七日瘋狂補習上興趣班都係為左磨練小朋友抗逆力,咁你d連登仔屌乜野?

做運動,笑左,我叫佢跑又係唔係罰?
跑100米叫罰定跑1200米係罰?又係唔係你班大愛撚口中既體罰?下下拎extreme case講只代表你既建議只適合係有條件既情況先可以用
簡單講就係不切實際
老豆教育個仔,全程安全佢睇住,佢負責,你話咁都有問題咁你不如話細路唔出街咪唔會死,唔講野咪唔講大話

你班友唔撚識教口講講就話可以用其他方法,點點點,好撚離地,同班坐係馬路叫口號就想有普選有咩分別?

教小朋友有懲罰係正常 ,你講埋TSA問題唔係有冇功課,而係程度太深太重,連成人都覺得難,但冇人認為小朋友唔應該有功課,又一個extreme case

治亂世,用重典,罰則程度幾重同個小朋友姓格係咪特別頑劣都有關,一句講晒就係因材施教

一牽泛到“體罰”就一大班道德搶灘出晒黎,又話研究指,又話西方價值點點點,心諗西方咪又係有體罰,西方咪又係有毒撚,咪又係有變態佬,強姦犯,唔講以為西方係咩伊甸園,樓上有人話歐美性開放,東方人又接唔接受倒?高文明嘛,又唔學?

現實啲講,小朋友細個基本上就係要管教,唔係太自負 四處闖禍只會生存率低好多,例如小朋友中意玩火、煲臘、周圍撞,你咪慢慢說教囉,死快啲之嘛

呢樣真

睇左幾個post
為人父、做過教育行業既都主張打
真老豆

呢樣真

睇左幾個post

不嬲都係打幾隻字,講幾個例子,引用所謂嘅研究
一個二個就當自己係教育大師
一定打 打撚到佢聽話
邊下佢硬頸d定老豆有力d
細個俾人打大 我爸都係俾我嫲打大
以前好憎佢地 但大個就知佢地用心良苦
而家越黎越多家長唔體罰
出街見到d細路就越黎越跩

係呀屌佢老母

呢樣真

睇左幾個post

照你地邏輯,未做過行政長官唔比評論689做得好定差。

再講無人未做過仔/女啦掛? 自問下當年老豆老母打你同你今日無行差踏錯有咩直接關係?我自問就真係冇。

D人成日以為生左個仔,用返上一代無讀過書那種教育方式就係教育大師。
細個成日比老母打同鬧
大左臉皮薄加零自信
上左大學好努力加開自己先改變左好多
但同其他人比都係無自信/唔出聲既人

睇左幾個post

再講無人未做過仔/女啦掛? 自問下當年老豆老母打你同你今日無行差踏錯有咩直接關係?我自問就真係冇。

D人成日以為生左個仔,用返上一代無讀過書那種教育方式就係教育大師。

我老竇以前成日因為我講大話而打我
到今日我好唔鍾意講大話
算唔算傳授左正確價值觀比我

睇左幾個post

我老竇以前成日因為我講大話而打我
到今日我好唔鍾意講大話
算唔算傳授左正確價值觀比我

問下自己點解唔鐘意講大話
如果唔係驚被人打都完全唔關你老豆打你事
屌你我細個果陣唔溫書比老豆攞騰條fit到我成身騰條印又試過比老母罰脆之後攞針吉9我

搞到我而家係屋企同係街係兩個人咁樣

睇左幾個post

唔係唔比評論
係你地唔會評論得公允
你有言論自由。
宜家d細路打又唔打得,鬧都要返屋企鬧,怕比人拍片,放上去公審,真係唔知咩世界 細個邊個無比老豆老母打過,當街鬧過 支持真老豆

佢有得唔應承

「如果乜乜乜我裸跑」那DPost完全係自發,無人迫你
但跪返屋企係個老豆提出之後要個仔應承,咁樣都無問題?
你可以話個仔可以唔應承

咁你都可以話李波,桂民海被中共迫住認罪都可以唔應承,完全無問題

利用父權既威嚇去迫個仔許下一個無理既承諾
如果咁樣做都有人覺得無問題
我只可以講,香港人無得救

根本果班人本質上就覺得只要自己係強權嘅一方,強權就係正義。同共產黨一撚樣
同個小三講道理真係祝你好運
點解小朋友免刑責就係因為知道小朋友唔撚識性

「如果乜乜乜我裸跑」那DPost完全係自發,無人迫你
但跪返屋企係個老豆提出之後要個仔應承,咁樣都無問題?
你可以話個仔可以唔應承

咁你都可以話李波,桂民海被中共迫住認罪都可以唔應承,完全無問題

利用父權既威嚇去迫個仔許下一個無理既承諾
如果咁樣做都有人覺得無問題
我只可以講,香港人無得救

根本果班人本質上就覺得只要自己係強權嘅一方,強權就係正義。同共產黨一撚樣

你成功了,放屁都是道理。
你失敗了,道理都是放屁。

你唔係真係為你爭民主、真普選、公義、全民制憲、時代革命、公投啊
大愛撚啲仔女出到街都係煩膠黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞