【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
人地教仔都要畀外人指指點點都算 報紙又會攞來報先onlun79
大陸老婆
知錯能改
人地教仔都要畀外人指指點點都算 報紙又會攞來報先onlun79

64事件係中國內政,點解中國政府要俾人指指點點

有啲野,啱就啱,錯就錯,唔識教,無心機教,就真係唔好生

仔女都係人
做過補習社,有名校有垃圾學校
8歲都咁樣實有問題
見過最仆街既都係幾乎要你幫佢做埋功課/發爛渣唔撚做
上面好多大愛撚都話乜撚野理解尊重尊嚴就知係廢up,或者你已經有個自動自覺既叻仔叻女。
莫講話小三,中三都未識咩叫尊重
同個細路解釋係責任,但係你預佢當你on9
教佢咩叫岩咩叫錯好過,用咩方法真係睇人性格同自己細個經驗。

未見過依類細路可以回想自己細個讀書班上面最on9果個
8歲都咁樣實有問題
上面好多大愛撚都話乜撚野理解尊重尊嚴就知係廢up,或者你已經有個自動自覺既叻仔叻女。

根本個教育系統有問題,自己都未受過尊重點知道咩係尊重,你用羞辱尊嚴嘅方法教佢,佢學懂嘅唔係尊重人地,係當佢有能力嘅時候點樣羞辱他人嘅尊嚴。
適當時候做適當既野就得,因事情嚴重性增加相對懲罰好合理
只要罰個仔時唔好為發洩自己情緒
到個仔大左知道點解時就會明白
呢D就叫生性,長大

好撚多家長都係覺得乜撚都唔使教,大左就會識
點解要大左先明白,細個唔可以講道理講到明既?
細個先係學野最快的階段,你細個都教唔好,大個左更加唔可能改

講明左咪唔洗去到體罰呢步囉
8歲都咁樣實有問題

我都做過亦見過呢類
幾乎要你幫佢做埋功課/發爛渣唔撚做
原因好簡單,
個細路自己好威咁講左佢父母唔理佢,
連所有家長簽名都係自己簽。

去到咁同你點教無關係,因為係完全唔教先會咁。
找數真漢子

人仔細細 有前途

好過你地呢班走數撚

成日話祼跑 cut j 你地有邊次會找數
大家著眼點響體罰 我就覺得應承左再講大話就跪返屋企先係重點

邊個再覺得咁做有問題既
你唔好響連登入面d咩「如果乜乜乜我裸跑」之類既post入面叫人找數 你無資格講

佢有得唔應承

邊個再覺得咁做有問題既
你唔好響連登入面d咩「如果乜乜乜我裸跑」之類既post入面叫人找數 你無資格講

佢有得唔應承

「如果乜乜乜我裸跑」那DPost完全係自發,無人迫你
但跪返屋企係個老豆提出之後要個仔應承,咁樣都無問題?
你可以話個仔可以唔應承

咁你都可以話李波,桂民海被中共迫住認罪都可以唔應承,完全無問題

邊個再覺得咁做有問題既

真漢子
其實可以捉個仔去運動場
罰佢跑圈
跑800米,下次再犯就1200米,
一個圈一個圈咁加上去
但係自己一齊同個仔跑
體罰之餘,仲要陪個仔一齊罰

利申: 結左婚唔生仔

呢個方法唔錯

完全係一個好方法 仲可以強身健體
話唔定仲可以令個仔喜歡上做運動 變做體育健將

邊個再覺得咁做有問題既

佢有得唔應承

你可以話個仔可以唔應承

咁你都可以話李波,桂民海被中共迫住認罪都可以唔應承,完全無問題

利用父權既威嚇去迫個仔許下一個無理既承諾
如果咁樣做都有人覺得無問題
我只可以講,香港人無得救

佢有得唔應承

你可以話個仔可以唔應承

邊度無理?
係外國成長打就冇用
係香港社會成長唔打唔得

你可以話個仔可以唔應承

邊度無理?

你都幾on9

佢有得唔應承

你可以話個仔可以唔應承

邊度無理?

你每次返工/ 返學唔專心都記得跪行10分鐘
你做完先好返黎問呢個問題
反正你唔覺得無問題嘛,跪行10分鐘當食生菜啦
乜香港人連承諾都分唔清
唔講大話係無理
如果個八歲仔日後喺呢度見到個post
你要知道你老豆都係為你好
班大愛撚一係就未教過小朋友 一係就鍵戰得套理論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞