【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
醫院護士向祖母稱,懷疑幼子有過度活躍症
過度活躍症通常比人感覺都係唔乖

佢地好多都專注唔到係咁傾計
香港嘅教育制度就係要學生乖乖聽話
成日紮紮跳自然畀老師鬧
不過佢老豆要教兩個奀皮仔真係慘
返工辛苦仲要管教好個仔真係心力交瘁
適當體罰唔係問題,但呢種叫做當眾羞辱。
個細路仔一定一世記住,一定會影響佢心智發展

成班話唔打就好似而家d細路咁
而家問題唔係體罰係當眾羞辱,
適量體罰唔係問題
而家講緊心理既傷害睇唔到但絕對比可見既身體傷害更深遠
誇張d講,你係屋企打到個仔入廠都無咁大後遺症
唔好郁下就撻道德大愛出黎,
呢d野有心理學研究證明
屋企打仔最多係痛一段時間,
公眾場合羞辱可以令佢性格缺陷,
大個心理變態周凱亮咁唔好怨

咁你咪同畜牲一樣,將痛associate with行為

「點解偷嘢唔啱?」
「因為老豆會打我」

賤畜

知唔知賽馬點練? 

咁當然唔係淨打要講番點解唔做得,
只係話犯左錯點都要有教訓,
而輕微既體罰未必唔得
但若果個教訓對個仔太大傷害就有問題
原來連登有咁多教育學家
左膠表示:這是不對的

如果咁理想就咁教就教得好,全世界拆哂d監倉黎起樓啦
我覺得老豆係街咁做係過火左,如果係屋企咁做完全無問題。教細路真係會好勞氣,由其d教極唔聽既,其實個老豆唔打佢已經做得幾好。
利申:青頭仔

如果你有個咁既仔,你會點教?

通常細路行為都係模仿大人
屋企老豆老母就係最佳學習對象
(首先要搵 講大話 個源頭)

而當個細路講一次大話過到骨
佢會記住 當係生活經驗
日後有類似場合(e.g 唔想做功課/怕罰etc)
就用返出嚟
(所以要搵 通常咩情況下 講大話)

淨係呢啲 已經好乸煩
仲要未完 搵到條根後仲對症下藥
要教咁係唔好 要教點樣改
改又未必一下就改到

所以就打/體罰咗先
打咗當教 唔乸使煩

正如你所講父母係小朋友最大既學習對象,單靠打黎教仔,咁個仔將來都傾向用暴力去解決問題
我覺得over 左, 呢啲野返屋企先做

袋住先心態

「點解偷嘢唔啱?」
「因為老豆會打我」

賤畜

知唔知賽馬點練? 

咁當然唔係淨打要講番點解唔做得,
只係話犯左錯點都要有教訓,
而輕微既體罰未必唔得
但若果個教訓對個仔太大傷害就有問題

邏輯關係?

個教訓可以係適量既體罰,
我接受到不過我唔會咁做
適當體罰唔係問題,但呢種叫做當眾羞辱。
個細路仔一定一世記住,一定會影響佢心智發展

成班話唔打就好似而家d細路咁
而家問題唔係體罰係當眾羞辱,
適量體罰唔係問題
而家講緊心理既傷害睇唔到但絕對比可見既身體傷害更深遠
誇張d講,你係屋企打到個仔入廠都無咁大後遺症
唔好郁下就撻道德大愛出黎,
呢d野有心理學研究證明
屋企打仔最多係痛一段時間,
公眾場合羞辱可以令佢性格缺陷,
大個心理變態周凱亮咁唔好怨

「點解偷嘢唔啱?」
「因為老豆會打我」

賤畜

當時他曾經向幼子嚴詞告誡:「再講大話,由補習社跪返屋企。」至昨晚在補習社接他放學,補習社導師投訴其子又講大話,沒帶功課。李即時斥責幼子:「你答應過做咩?」兒子隨即自行跪下。
懷疑你根本冇睇過段文,淨睇標題。
根本個仔知自己衰咩。你講多話佢罰得重。
醫院護士向祖母稱,懷疑幼子有過度活躍症
過度活躍症通常比人感覺都係唔乖

佢地好多都專注唔到係咁傾計
香港嘅教育制度就係要學生乖乖聽話
成日紮紮跳自然畀老師鬧
不過佢老豆要教兩個奀皮仔真係慘
返工辛苦仲要管教好個仔真係心力交瘁

最慘d老豆老母甚至老師都覺得佢地係唔乖
冇諗過佢地係咪有病
總之就係咁罰

利申:小學的記憶就係日日返學比老師鬧同罰
成堂唔教書剩係鬧我
佢依家已經唔係打咁簡單
佢係當眾羞辱緊自己個仔,已經係情感上嘅虐待
當個細路慢慢大嗰陣,佢可能會無自尊心,覺得自己唔值得俾人好好咁對待,覺得自己冇意義
佢根本唔明自己可能造成嘅潛在傷害有幾大
有可能害咗佢個仔一世

巴打你讀心理,我8成就係你講呢種
唉 諗起細個俾老母罰熄燈困廁所三個鍾 搞到心理有陰影

d人唔知咩叫陰影
如果咁理想就咁教就教得好,全世界拆哂d監倉黎起樓啦

咁又係,香港畜牲居多

正正因為香港係投訴之都 少少野都投訴報警 所以教極都唔會好 一代廢過一代就係咁解
支持個啲人自己細個有冇試過咁樣比人對待過
試過就知道真係有陰影
好明顯"教"仔個位老豆自己都未試過咁樣比人對待過
個仔大個打返佢轉頭絕對唔出奇
支持個啲人自己細個有冇試過咁樣比人對待過
試過就知道真係有陰影

陰條毛 自己心理質素差 自己檢討下 有邊個舊時唔係當街俾老豆老母打到仆街 係條街到喊
依家打一巴?報警拉自己屋企人都有 垃撚圾 再唔係就少少事跳樓自殺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞