【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
又唔見人地個仔係咁
檢討下自己既劣質基因先啦

佢話以前唔係咁
帶左返大陸先差左

識教仔就唔會帶上支那啦,孟母三遷都未學過
有d家長去茶記
但係講英文(剩係識講 no no 唔得呀)

對比lee個堅係好老豆

你唔係搵啲咁差嘅例子嚟比呀嘛
如果真係用呢個例子嚟比,龍蝦都好過佢啦
做過律師,英文實好㗎,仲唔係一個好家長?
支持體罰,唔好學啲怪獸家長,以為保護自己仔女係為佢地好,其實係害佢地一世!
又要返工 又要湊仔
唔聽話 唔撚打鳩7佢咪算好囉
仲講乜撚溝通呀。
又要返工 又要湊仔
仲講乜撚溝通呀。

因住俾仔女鋸開一舊舊
YES 我地係需要打 打過就會聽
管仔如是 管人亦如是
每個人都第一次做人老豆 未必識教仔
罰過一次唔得 可能方法錯左 有賞有罰
人就受軟唔受硬 成年人同細佬仔都一樣
下次可以用獎勵方法 做得好改過就買玩具俾佢玩
相信個細佬好快聽話
又唔見人地個仔係咁
檢討下自己既劣質基因先啦

佢話以前唔係咁
帶左返大陸先差左

識教仔就唔會帶上支那啦,孟母三遷都未學過

重睇啦盲丙
支持體罰,唔好學啲怪獸家長,以為保護自己仔女係為佢地好,其實係害佢地一世!

留名等睇臨老比個仔報復
又要返工 又要湊仔
仲講乜撚溝通呀。

祝你老左你個仔對住你講同一番話
個仔咁細邏輯思維未發展好
要同佢講道理就比較難
反而你話要佢起碼記住個規則再舉一反三會比較易

嗱,我上網查咗一陣,雖然冇啲academic source,但係睇住先啦
如果有人之後搵到更加準確嘅資料可以參考嗰個

佢話六歲開始,細路已經開始明咩係「道德」,而九到十歲就會完全掌握呢樣嘢
所以佢依家八歲,係應該對道德有一個大約嘅概念

Younger children:

By about age 6, normal children are developing an internal conscience. "They have a pretty good sense, inside of themselves, of what they're not supposed to do; if they do something wrong, bells go off for them," Womack says.

By about age 9 or 10, they grasp the idea that we have to have rules so people can get along, and we don't have chaos. The more they function in the world outside the family, the more they have a need to learn structure and rules to deal with this outside world.

They go through a phase of being very preoccupied with rules, such as rules of games, and get very upset with each other if someone doesn't follow the rules.

http://community.seattletimes.nwsource.com/archive/?date=19941025&slug=1937798

你做得父母,就係要同佢解釋呢啲嘢
你唔可以就咁揀條簡單嘅路就算,因為教育佢係父母嘅責任,而呢個責任係包括要佢明白點解咁做啱,咁就唔啱
同埋依家佢個仔都八歲啦,依家唔教仲想拖到幾時啊?

已經講明再講大話-》跪返屋企
有時唔係明對錯就會唔做
解釋完,明後果,都照做
唔罰佢只會令佢覺得你唔敢罰佢/講大話冇後果

on9,佢都欠左功課,講唔講大話都要跪嫁啦
等於一個人犯的罪夠判死刑,佢就唔會介意再殺多幾個人

[解釋完,明後果,都照做]
咁如果係功課太多能力上真係做唔哂咁點先。又係照樣咁樣罰呀?

唔好偷換概念

當時他曾經向幼子嚴詞告誡:「再講大話,由補習社跪返屋企。」

至昨晚在補習社接他放學,補習社導師投訴其子又講大話,沒帶功課。李即時斥責幼子:「你答應過做咩?」

同你講段野冇咩關係啵

睇片啦,個訪問入面,個老豆講明上堂唔專心已經要跪返屋企
睇到上面啲回覆 就知連登啲人幾低質 暴力解決問題
用暴力逼人屈服 同血腥鎮壓班土匪有咩分別
肯教咪好囉
周街大把死馬騮
啲人生出黎又唔撚教
帶仔出街似足放狗咁款
之前唔係個個怨自己父母只係識打駡唔識教咩.

見過有D人教仔真係好得, 有D真係越教越差.
耐性同身教係最重要.
我撐老豆 細個都試過罰跪

試過比人除哂衫企出門口,個陣唔興報警
細路仔之所以會講大話係因為d家長對於子女做錯事既反應過大
呢個post真係笑死我
個個假設呢樣,假設個樣
總之自己就最有道理
自己腦補個case既內容黎撐自己
係咪單非黎
流明再悅
根本好多野都唔係靠教可以教到
個毒撚格既,你講,佢做唔到
你打,佢更加驚,你喊住咁點講早晨唔該?
就算你講,都唔係真心

到你出黎做過m記7仔,你就會自己領悟到呢啲說話係好緊要,唔講係眨低緊自已人格

我老豆重來冇打過我,最多係有次唔知咩事打左我屎忽一下。我依加咪又係正常人一個,仲好感激佢地咁愛我

要求一個小朋友完美係冇乜可能,你問返你自己有冇講過大話?有冇遲到?有冇講粗口?,其實要教既唔係禁止佢地做,係幾時做
睇到上面啲回覆 就知連登啲人幾低質 暴力解決問題
用暴力逼人屈服 同血腥鎮壓班土匪有咩分別

講到明唔聽就跪 你都要犯
細個偷錢都比老豆罰跪係度面壁思過
真老豆 教佢做男子漢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞