【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
李父坦言類似的體罰並非首次,「之前罰過跪住食飯、跪神主牌、唔畀坐 。」他說,長子以往頑皮,也要他罰跪出門口 ,結果做法奏效。他指同一方法用在幼子身上,卻徒勞無功,「好幾日又故態復萌」。

他表示,幼子現時讀三年級,一年級時成績很好,全級200人考頭30,操行A或B;二年班開始差,跌到百幾,操行C。他歸咎於前妻在長假期帶兒子返大陸所致,「自從二年級返大陸之後就差好多」。

對於網民的批評,李父不以為然。「『養不教父之過 』,生得就要教好佢 ,我唔想佢上補習班 ,學得粗口爛舌同打架 。我一定要嚴,你覺得我方法錯 ?我認 ,我係嚴,但我一定錫佢 。」他指父子關係一向良好,「一齊玩,去嘉年華、去睇戲,出去玩響屋企玩。」他強調,最緊要品行德行

對於今次事件有機會面對虐兒的刑責,他表示並不擔心,「只係想教好個仔,如果法庭要告,都冇法。」反要憂慮一旦社署因此發監管令,限制他見兒子。現時幼子膝蓋紅了,留院治理,警方建議他暫不要到醫院探仔,交由祖母照顧。醫院護士向祖母稱,懷疑幼子有過度活躍症。李父說:「如果真係,會設法醫。」他重申「我唔介意做衰人,要畀佢知道,這樣做是想你好。我只係為咗個仔,就算做衰人都唔緊要」。
真老豆
佢錯就錯在俾其他人見到
自從二年級返大陸之後就差好多
養不教 父之過,
真老豆
我撐老豆 細個都試過罰跪
正皮是比個老豆的
返完鬼國
不能正評更多
比我都一樣會嚴教仔女
而家啲父母生出黎又唔識教
淨係識縱
所以先通街都係無家教死仔
真老豆
對住講大話既人,講咩道理都曬氣

班反對體罰撚強烈建議你多啲同支那人講道理,記得要做斯文人啊
支持老豆
我覺得over 左, 呢啲野返屋企先做
聚蝗婦
聚蝗婦

我覺得over 左, 呢啲野返屋企先做

但係老豆同個仔講明再講大話就要罰脆
d細路成日當你玩 好多大人得把口 比d細路食住
望下街邊d港童柒下柒下咁真係
養不教 父之過

支持老豆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞