【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
聽佢老豆講野雖然係嚴
但唔係萌塞個類

真男人
「自從二年級返大陸之後就差好多」。
中國

一啲都冇錯
獎罰要分明
唔敢罰就唔好生

如果你話佢講完真係做就係啱嘅話
咁老豆話佢講完大話就要用摺凳打佢,而佢真係做,跟住細路入廠咁點呀?

教係要教,但係唔代表佢用嘅方法係啱
體罰細路仔淨係會俾細路覺得自己講大話就會俾人打,所以唔講係因為唔想俾人打
但係佢唔會明點解自己唔可以講
體罰淨係教識咗佢盲目服從,咁對佢嘅發展無幫助架喎
成日話港豬淨係識得聽人講,冇主見,但係到自己教仔嗰陣又淨係識得叫細路服從

你要個心智未成熟既細路去理解原因同後果

同個心智唔成熟既講道理
永遠都有啲人出嚟教人教仔
永遠都有啲人出嚟教人教仔

咁嚴都冇鳩用 證明唔撚work 啦
每家有本難念嘅經,老竇咁做一定有佢原因,邊個鍾意係街鬧或者罰自己嗰仔
跪返屋企就體罰
支持 比人打之後唔做 大多少少就明白點解唔做得同點解做左會比人打

好過咩禮貌都唔識 周圍得罪人 日後舉步維艱
人地教仔關班大愛撚撚事咩

一啲都冇錯
獎罰要分明
唔敢罰就唔好生

如果你話佢講完真係做就係啱嘅話
咁老豆話佢講完大話就要用摺凳打佢,而佢真係做,跟住細路入廠咁點呀?

教係要教,但係唔代表佢用嘅方法係啱
體罰細路仔淨係會俾細路覺得自己講大話就會俾人打,所以唔講係因為唔想俾人打
但係佢唔會明點解自己唔可以講
體罰淨係教識咗佢盲目服從,咁對佢嘅發展無幫助架喎
成日話港豬淨係識得聽人講,冇主見,但係到自己教仔嗰陣又淨係識得叫細路服從

你要個心智未成熟既細路去理解原因同後果

同個心智唔成熟既講道理

係個老豆話:上次我講左d乜
之後個仔自己跪

之前講左d乜而家履行邊算盲目服從
好有霸氣
辦法總比困難多
唔一定下下都要咁激進先為之有效GE
試下睇多D育兒書
俾大愛撚講到我以為佢個仔跪到重傷
老老實實 呢啲先係真教仔
相比起前兩日個港媽推個波俾佢親戚做衰人幫佢教仔
呢個老豆真係敢做敢認

唔贊成呢啲削弱人地自尊心既教仔方法
只從二年級返大陸之後差左好多

竟然冇人講呢個重點
點解成話大陸落黎果班點解咁惡劣?? 唔係吹出黎架
一開屌7老豆老母對自己童年嗰陣幾差post就勁多正評

用埋呢d柒+傷害大既方法教又咁多正評

d思維真係呢
呢家d家長最叻未:拿,唔準咁啦,打架啦
個靚仔聽完之後睬佢有味繼續跑黎跑去,
如是者同一番話講左兩個鐘,個結果都係無變
假期紅日酒樓見唔小,一陣人地拎住熱野你個細路撞到人地淋到佢,你估下佢老豆老母第一句話人地唔岩定自己個仔唔岩
定還是講完一次唔聽第二次就打會避免到個意外
好好
依家係教個仔,講得出要做得到。
同埋人地教仔關我地啲旁人撚事咩

唔通有人教仔,之後打到佢重傷,我哋都可以話關我撚事?

係要下下推到extreme點夠你講

你一開始就站在錯誤的立場

永遠都唔會夠人講 ,永遠不
教得岩啦
唔贊成呢啲削弱人地自尊心既教仔方法

自尊? 個仔應承左再講大話要跪番屋企,而且佢全程無喊過,呢d叫知恥呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞